Will Tura wordt tachtig: een portret van de 'keizer van het Vlaamse lied'

Muziek | Met een arsenaal van meer dan 700 hits heeft Will Tura volledig het recht om als ‘keizer van het Vlaamse lied’ beschreven te worden. Hij krijgt voor zijn tachtigste verjaardag een standbeeld in ‘zijn’ Veurne en zou op twee augustus het Sportpaleis platspelen. Dat doet hij nog steeds, alleen blijft de zaal quasi helemaal leeg, op een handvol artiesten die hem komen eren na. Proximus Pickx vat voor u zijn 80-jarig leven en een meer dan 60-jarige carrière samen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tuurke Blanckaert

Arthur Achiel Albert Blanckaert wordt op twee augustus 1940 geboren in Veurne. Als zoon van een schrijnwerker en een huisvrouw leefde hij een normale jeugd, hij zou op school nooit potten breken. Door zijn brede interesse in mondharmonica, accordeon, piano en drums zagen zijn ouders en leerkrachten snel in dat hem geen academische carrière was weggelegd. ‘Tuurke Blanckaert, de jodelende cowboy‘ was pas negen wanneer hij de eerste keer werd geboekt en in die sector zal hij zijn hele leven lang aan de slag zijn, zo blijkt nu. 
 
Een piepjonge Will Tura krijgt in 1957 de begeleiding van platenboer Jacques Kluger bij het uitbrengen van zijn eerste eigen songs. Tura’s eerste single blijkt later een flop, net als de volgende 26 liedjes die hij in zijn eerste drie jaar uitbrengt. Pas in 1962 kan Tura scoren met ‘Eenzaam zonder jou’. In een paar weken tijd verkoopt hij 600.000 exemplaren van de plaat, zijn carrière is dus gelanceerd. ’Tuurke Blanckaert’ trouwde met Jenny Swinnen, waarmee hij een dochterSandy genaamd, kreeg. Sandy trouwde later met Luk Alloo. Naast Sandy kreeg Will Tura ook nog een zoon: David
 
De teksten van Tura’s liedjes worden geschreven door Nelly Byl en ook die combinatie blijkt een succes te zijn. In 1974 liet hij als eerste Belgische en Vlaamse artiest Vorst Nationaal vollopen. ‘Hopeloos’ kwam uit in 1980 en bracht hem in 1980 voor het eerst naar de Nederlandse hitparade Top 40. Later bracht Tura ook een eerbetoon aan Elvis Presley, door in Nashville met Elvis’ legendarische begeleidingsgroep een tribuutalbum op te nemen. 
 

Rap en symfonie

De ‘Keizer van het Vlaamse lied’ beperkt zich niet tot een genre. In 1992 maakte Tura het West-Vlaamse rapnummer 'Moa ven toh'. Hetzelfde jaar bracht hij 'Tura in Symfonie', waarbij hij met een symfonieorkest aan de slag ging. 
 
De speciale verjaardagen van Will Tura, vaak de tientallen, kunnen al lang op heel veel populariteit rekenen. Voor zijn vijftigste verjaardag kwamen 15.000 mensen naar een openluchtconcert in Veurne. Daarnaast brachten verschillende Vlaamse artiesten het album ’Turalura’ uit, met allemaal covers van de jarige. In 1993 gaf Tura zijn carrière nog extra glans. Hij werd door de koninklijke familie gevraagd om te zingen op de begrafenis van koning Bouwewijn en bracht zijn succesnummer 'Hoop doet Leven'. Later, in 2014, werd hij ook gevraagd om hetzelfde te doen op de uitvaart van koningin Fabiola. Beleef het nummer hier opnieuw met onderstaande video!

Belpop

In 2009 stond het aantal albums van de artiest al op 135 en niks hield hem tegen om het rustiger aan te doen. Naar aanleiding van zijn zeventigste verjaardag, nu tien jaar geleden, publiceerde zijn dochter een biografie. De zanger werd opnieuw gelauwerd op radio en televisie en kreeg een speciale aan hem gewijde aflevering van de Canvasreeks Belgop. Ook brachten een aantal andere Vlaamse artiesten wederom een coveralbum, ’Turalura 2’ genaamd, uit.
 
Vanavond zendt VTM om 20:30 een verjaardagsshow uit, waarin een heel aantal BV’s een hulde aan Will Tura brengt. Tura zelf zal zingen in een bijna leeg sportpaleis, zijn show moest door de coronacrisis namelijk op een alternatieve manier doorgaan. Eén brengt dan weer een documentairefilm, genaamd: ‘Hoop doet leven’. Die film is om 21:05 te bekijken. Daarnaast zal Radio 2 de zanger de hele dag eren in een show die start om 10 uur ’s morgens. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top