Internationale zussendag: deze bekende zussenbands veroverden de wereld

Op de eerste zondag van augustus vieren zij die gezegend zijn met een zus de internationale zussendag. Ook Proximus Pickx doet mee: wij serveren de meest gevierde zussenbands uit de muziekgeschiedenis.

HAIM

De bloedband die de vrouwelijke leden van de Amerikaanse indierockband HAIM hebben, maakt de groep uniek. De zusjes Este, Danielle en Alana Haim zijn de voorbije jaren uitgegroeid tot een vaste waarde in het internationale popcircuit. Dit jaar verscheen hun derde langspeler: 'Women in Music Pt. III'. De groep kan op de lofbetuigingen rekenen van de muziekpers, en ook het brede publiek smult van de gezusters Haim uit Californië, die klinken als Fleetwood Mac met een flinke injectie hedendaagse R&B.

Nadat ze in 2014 op Twitter hun liefde hadden gedeclameerd voor de laatste single van Taylor Swift, werd het popidool maatjes met de band. HAIM mocht zelf als voorprogramma opdraven tijdens Swifts stadiumtournee '1989'.

The Pointer Sisters

Hoewel ze als kwartet begonnen met hun zus Bonnie, veroverden The Pointer Sisters als het trio Anita, June en Ruth Pointer een plek in de muziekgeschiedenis met treffende R&B-samenzang. Hun bekendste hit is wellicht I'm So Excited, een lied dat te pas en te onpas gespeeld werd in tal van reclameboodschappen en films. De zussen beleefden hun hoogdagen vanaf midden jaren 70 tot eind jaren 80, toen ze hits als Fire (geschreven door Bruce Springsteen), Happiness, He's So Shy en het voor de soundtrack van 'Beverly Hills Cop' opgenomen Neutron Dance scoorden.

June verliet de groep in 2004 vanwege drugsproblemen en werd vervangen door Issa, de dochter van Ruth. In 2005 nam de groep samen met Natalia een nieuwe versie op van Sisters Are Doing It For Themselves, gevolgd door een concertreeks in het Sportpaleis. In juni van dit jaar overleed Bonnie op 69-jarige leeftijd.

The Breeders

De zusjes Deal golden begin jaren 90 als één van de hipste acts van dat moment. Na de ontmanteling van Pixies in 1993 vormde bassiste Kim Deal dit zijproject met haar zus Kelley Deal en Tanya Donelly, gitariste van Throwing Muses. Datzelfde jaar verscheen het album Last Splash, met uitschieter Canonball als bekendste single.

De band laste in haar bestaan meerdere adempauzes in. In 2008 doorbraken ze na tien jaar de radiostilte met vijfde album 'All Nerve'. Fun fact: de groepsnaam is ontsproten uit de gelijknamige folkgroep die Kim en Kelley in de jaren 70 opgericht hadden.

The Bangles

Als een samenwerking tussen Susanna Hoffs en de zusjes Debbi en Vicki Peterson maakten The Bangles stormerderhand furore in de punkscene van de vroege jaren 80. Ze zetten een rebelse versie neer van de brave meidengroepen die in de sixties vederlichte popdeuntjes beleden. The Bangles trokken de aandacht van popicoon Prince, die het lied Manic Monday schreef voor hen en de band zo naar de top van de hitlijsten loodste.

Ze piekten medio jaren 80 met albums als Different Light en Everything. De band is nog steeds actief, onder een andere bezetting weliswaar. Hun jongste album Sweetheart Of The Sun verscheen in 2011. Daarna volgden enkele sporadische concerten. Vorig jaar was de groep nog met drie nieuwe nummers te horen op het verzamelalbum '3x4', dat bands uit de Californische Paisley Underground-scene bundelde.

Muziek

Bekijk alles
Top