Ingenieuze vrije trap Ronaldinho bezegelt WK-lot van Engeland

Sport | Het WK 2002 zal voor ons Belgen altijd in het geheugen gegrift blijven als het wereldkampioen waar de Jamaicaanse scheidsrechter Peter Prendergast België richting de exit duwde in het achtste finaleduel tegen Brazilië. In de kwartfinales keken de Seleçao Engeland in de ogen. Met een sluwe vrije trap stuurde Ronaldinho Engeland evenzeer huiswaarts.

Het eerste kwartfinaleduel op het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea startte nogal tegenvallend. Beide ploegen begonnen uiterst voorzichtig aan de partij. Brazilië had licht overwicht, maar het waren de Engelsen die op voorsprong kwamen. Na een slippertje van verdediger Lucio nam Michael Owen het geschenk met dank aan: 1-0.

Op slag van rust kwamen de Brazilianen terug via een fantastische aanval. Ronaldinho trok mee naar voren en bediende de vrijstaande Rivaldo. Oog in oog met doelman David Seaman tekende hij voor de verdiende gelijkmaker.

Tikkeltje geluk

Onmiddellijk na rust ontpopte Ronaldinho zich helemaal tot man van de wedstrijd. In de 50ste minuut legde hij op weergaloze wijze een vrije trap vanaf zo'n 25 meter in de Engelse kruising. Seaman, die te ver voor zijn doel stond en kennelijk een voorzet verwachtte, zag er daarbij niet bepaald goed uit. Zelfs een rode kaart voor man van de match Ronaldinho veranderde niets meer aan de score. Brazilië knikkerde Engeland uit het wereldkampioenschap. Seaman verliet na afloop huilend het veld.

“Puur geluk”, zo omschreef David Beckham de treffer van Ronaldinho. “Niets van”, aldus de Braziliaan. “Cafu had opgemerkt dat Seaman te ver voor zijn lijn stond en kwam me dat zeggen. Ik trapte op doel. Met succes."

Pas later gaf landgenoot Juninho toe dat er toch wat mazzel gemoeid was met de goal. "Ronaldinho zei dat hij probeerde de bal in de andere kruising te schieten", aldus Juninho. "Hij raakte hem verkeerd. Het schot eindigde op een gelukkige manier. In het voetbal moet je soms mazzel hebben."

Brazilië ging door en won het WK, door in de finale Duitsland met 2-0 te verslaan.

Bekijk hieronder de vrije trap van Ronaldinho.

Fan van deze reeks? Lees dan ook het verhaal van Olivier Giroud en zijn heerlijke hakgoal tegen Crystal Palace.