Bekroond kijkvoer: dit zijn de beste keizers van het witte doek

Vandaag is augustus aangebroken, de maand die vernoemd is naar de Romeinse keizer Gaius Iulius Caesar Octavianus, ook wel bekend als keizer Augustus. Proximus Pickx dook in de filmarchieven en ging na welke filmkeizers door de jaren heen een royale indruk hebben nagelaten. 

Ian McDiarmid in ‘Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back’ (1980)
 
Hoewel dit personage niet tot volle wasdom kwam tot de prequeltrilogie van George Lucas, waarin hij zijn ware gelaat toonde als de gehate Dark Sidious, verscheen Emperor Palpatine voor het eerst in ‘The Empire Strikes Back’. Hij boezemde meer angst in dan zijn leerling Darth Vader – de twee hebben overigens iets gemeenschappelijk: hun stemmen werden ingesproken door andere acteurs dan zij die de personages vertolkten, met Clive Revill als de stem van Palpatine en James Earl Jones als die van Vader.

Joaquin Phoenix in ‘Gladiator’ (2000)
 
Nadat hij zijn vader, de geliefde Marcus Aurelius, tijdens een woedeaanval een kopje kleiner had gemaakt, zwaait Commodus (Joaquin Phoenix) de scepter over Rome. Hij heeft echter af te rekenen met een oud-generaal (Russell Crowe) en vertrouweling van de vermoorde keizer. Zijn gezin werd op gruwelijke wijze omgebracht door een moordeskader van de nieuwe machthebber, waardoor de gewezen legergeneraal gebrand is op wraak: om de onrechtmatige keizer van de troon te stoten, is hij bereid het hoogste offer te brengen. Phoenix zette keizer Commodus op briljante wijze neer als een laffe, moordzuchtige en perverse machtswellusteling, hetgeen hem op een Oscarnominatie kwam te staan. Uiteindelijk ging zijn tegenspeler Crowe met een beeldje naar huis.

Malcolm McDowell in ‘Caligula’ (1979)
 
De Caligula van Malcolm McDowell schetst een deplorabel beeld van een keizer die de waanzin nabij is. Deze film, geschreven door de erudiete Gore Vidal, voert een hedonistische, gewetenloze en machtszieke despoot op die voor eeuwig geassocieerd zal worden met zijn krankzinnige uitspattingen. Nadat hij de troon erfde van zijn door syfilis geplaagde voorganger ontpopte Caligula zich tot één van de meest beruchte keizers uit de geschiedenis. Zijn perverse voorliefde voor wreedheid, vernedering, orgieën en bestialiteiten – weergaloos vertolkt door McDowell – maakten van hem een schandvlek in de Romeinse geschiedschrijving.

De keizerspinguïn in ‘March of the Penguins’ (2005)
 
Nee, verteller Morgan Freeman was niet de enige met een glansrol in deze Oscarwinnende documentaire. De enorme, majestueuze vogel met zijn elegant verenkleed en familiale twisten was nog nooit op zo’n manier in beeld gebracht. Het succes van de docu bracht een ware ‘pinguïnhype’ op gang in Hollywood; in de jaren nadien kreeg het witte doek met o.a. ‘Surf’s Up’, ‘Happy Feet’, ‘Mr. Popper’s Penguins’ en ‘Penguins of Madagascar’ af te rekenen met een invasie van de gevederde zuidpoolbewoners.

Films

Bekijk alles
Top