Deze muzieksterren overleden afgelopen maand

Ida Haendel

Ida Haendel, een van de grootste violisten van de 20e eeuw, is jammer genoeg op 1 juli overleden. Ze is misschien minder bekand dan Jascha Heifetz of Yehudi Menuhin, maar de Pools-Britse was minstens even briljant. Nog voor haar tiende verjaardag speelde ze als soliste in Londen en Amerika. Later stond ze op podia over heel de wereld. In  2004 maakte Paul Cohen de documentaire 'I am the violin', waarin de violiste letterlijk zei: 'Ik bén de viool'. Haendel werd 91 jaar.

Nikolai Kapustin

De 82-jarige Oekraïense pianist en componist Nikolai Kapustin overleed op 2 juli. In de tienerjaren van Kapustin werd de jazz heel populair, en dat is te horen in zijn composities. Al zag hij zichzelf eerder als een klassieke componist en geen jazzmuzikant. Kapustin speelde mee in enkele big bands en een kwintet.

Charlie Daniels

Als je het nummer ‘It Hurts Me’ van Elvis Presley kent, dan ken je vast ook countrymuzikant Charlie Daniels. Hij was in 1964 namelijk de coauteur van het nummer. Maar ook op nummers van onder meer Bob Dylan en Leonard Cohen drukte hij zijn stempel. Later richtte hij zijn eigen band op. In 1979 scoorde hij een hit met ‘The Devil Went Down to Georgia’, waarvoor hij een Grammy kreeg. Helaas stierf de intussen 83-jarige countrymuzikant op 6 juli aan een beroerte.

Gabriella Tucci

De Italiaanse sopraan Gabrielle Tucci was een graag geziene gast in de grote operahuizen. Het liefst van al zong ze het Italiaanse operarepertoire, maar ook rollen in het Frans, Duits, Engels en zelfs Russisch ging ze niet uit de weg. Ze was een autoriteit op vlak van heldinnenrollen in opera’s van Verdi en Puccini. Helaas overleed de sopraan op 11 juli op 90-jarige leeftijd.


Lil Marlo

De 27-jarige Amerikaanse rapper Rudolph Johnson, beter bekend als Lil Marlo, overleed op 11 juli na een schietincident. Marlo groeide op in de beruchte wijk Bowen Homes in Atlanta en begon te rappen om te ontsnappen aan zijn leven daar. In 2017 tekende hij een contract bij het platenlabel Quality Control Music en met zijn jeugdvriend Lil Baby het album ‘2 the Hard Way’ uit, gevolgd door een soloalbum ‘The Wire’. Begin dit jaar kwam zijn derde en meteen ook bekendste album uit ‘1st & 3rd’, waarvan de gelijknamige single een hit werd.

Benjamin Keough

De kleinzoon van Elvis Presley en zoon van Lisa Marie Presley en muzikant Danny Keough, Benjamin Keough, overleed op 12 juli op 27-jarige leeftijd. Keough maakte net als zijn grootvader zelf muziek. In 2009 kreeg hij een contract van vijf miljoen dollar aangeboden om vijf albums op te nemen. Samen met zijn moeder Lisa Marie nam hij het nummer ‘I Love You Because’ op, als eerbetoon aan zijn grootvader. In het nummer blenden de stemmen van zijn moeder en Elvis Presley prachtig samen.

J.J. Lionel

Iedereen kent de vogeltjesdans! De Belgische zanger J.J. Lionel, in het echte leven Jean-Jacques Blairon, van ‘La danse des canards’ overleed jammer genoeg op 14 juli. Hij werd 72 jaar. Na heel wat muzikale omzwervingen kwam J.J. Lionel terecht in het orkest van de Belgische accordeonist Hector Delfosse, die hem het voorstel deed om ‘La danse des canards’ te zingen. Het nummer werd een gigantische hit en wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gedraaid op tal van feestjes.

Annie Ross

De Amerikaanse jazz-zangeres en actrice Annie Ross overleed op 21 juli. Ross begon haar carrière als kindsterretje, later zong ze samen met onder meer David Lambert en Jon Hendricks in het vocale trio ‘Lambert, Hendricks & Ross’. Naast muziek dook ze op in tal van films. In ‘Short cuts’ bijvoorbeeld speelde ze een oudere jazz-zangeres. Zichzelf dus. Vier dagen voor haar negentigste verjaardag overleed ze jammer genoeg.

Tim Smith

Tim Smith, de 59-jarige voormalige frontman van de Britse rockband Cardiacs, overleed op 22 juli. In 2008 kreeg Smith een hartstilstand, waardoor hij nadien moeite had met spreken en bewegen. Door de opgelopen hersenschade besloot hij een punt te zetten achter zijn muzikale carrière. Tim vormde vanaf 1977 samen met zijn broer Jim, Michael Pugh en Peter Tagg de band. In 1981 brachten de mannen hun eerste album ‘Toy World’ uit, waarna er nog zo’n dertig albums en singles volgenden.

Peter Green

De 73-jarige Britse gitarist Peter Green, die vooral bekend is als een van de oprichters van Fleetwood Mac, is op 25 juli vredig in zijn slaap overleden. De Londense gitarist richtte de groep op in 1967, samen met drummer Mick Fleetwood. Nummers als ‘Albatross’ en ‘Black Magic Woman’ kwamen van Greens hand. Drie jaar later verliet hij de band door mentale gezondheidsproblemen, en pas in 1979 dook hij weer op. Alleen. Eind jaren 90 richtte hij een nieuwe band op: Green Splinter Group, met wie hij negen albums uitbracht. In 1998 werd hij opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?