Toerist in eigen land: deze muzikale wegwijzers gidsen je door West-Vlaanderen

Vlaanderen boven, aldus ene Raymond van het Groenewoud. Deze coronazomer is het uitgelezen moment om ons Vlaanderenland te herontdekken. Proximus Pickx grasduinde alvast in het Vlaamse muziekarchief om die staycation van een gepaste soundtrack van eigen bodem te voorzien. Deze week richten we onze blik op West-Vlaanderen.

1. Willem Vermandere - Blanche en zijn peird

Aftrappen doen we met waar West-Vlaams cultureel erfgoed. Met zijn kleinkunstliederen over het wel en wee in het diepe West-Vlaanderen verwierf Willem Vermandere faam tot ver buiten zijn provincie. Steevast in zijn lokale dialect vertelt de muzikant aan de hand van zijn songteksten echte verhalen over dagdagelijkse dingen. Zo ook in zijn klassieker 'Blanche en zijn peird' uit 1971. De Lauwenaar, die al jarenlang in Steenkerke woont, beschrijft er het oude gemoedelijke leven 'op den buiten': "Mensch n, als je passeert tussen kortrijk en lauwe / T komt op geen dag en t steekt nie zo nauwe / Maar je moet gaan kijken, want t is t kijken weird / Van t schoonste op de wereld, t is blanche en zijn peird".

2. Flip Kowlier - Min moaten

Flip Kowlier is zowat het uithangbord van West-Vlaanderen. Naast zijn hiphopformatie 't Hof van Commerce en meer recent nog zijn rol als frontman van Ertebrekers, bouwde de West-Vlaming ook een meer dan succesvolle solocarrière uit. Getuige daarvan 'Min moaten', een ode aan zijn beste vrienden, van zijn debuutalbum "Ocharme ik". Het nummer werd door de lezers van de Krant van West-Vlaanderen bekroond als beste West-Vlaamse nummer. Waarom ontdek je hieronder!

3. Het Zesde Metaal - Ploegsteert

Strikt genomen ligt Ploegsteert niet in West-Vlaanderen, maar wel in de Waalse provincie Henegouwen, al vormt het als deelgemeente van Komen-Waasten als het ware een inham in de meest westelijke Vlaamse provincie. Het tijdloze nummer van Het Zesde Metaal, een ode aan de overleden wielergod Frank Vandenbroucke zonder hem ooit echt bij naam te noemen, kan en mag echter niet ontbreken in dit overzicht. Het is namelijk een op en top West-Vlaamse klassieker die uit de doeken doet hoe snel je in het leven van je sokkel kunt vallen.

4. O' Djavel - 't Zwien

Volgens sommige becijferingen telt West-Vlaanderen tot drie keer meer varkens dan inwoners en dus mag het cultnummer ''t Zwien' van O' Djavel natuurlijk ook niet in dit overzicht ontbreken. Elke West-Vlaming kan het refrein "Smoet, vet, espe en spek" luidkeels meebrullen. De West-Vlaamse bewerking van het Duitse drinklied 'Trink, Trink, Brüderlein Trink' scheert meer dan 30 jaar na de oorspronkelijke release nog steeds hoge toppen, getuige daarvan de videoclip die vorig jaar in Kortrijk werd ingeblikt.

5. Lucy Loes - Mien Zeekapiting

Eindigen doen we met Lucy Loes, ook wel de ongekroonde koningin van het visserslied genoemd. De Oostendse volksheldin pakte doorheen haar carrière uit met talloze liederen in het authentiek Ostensch over vissers, de zee, de koningin der badsteden en natuurlijk ook de lokale trots KV Oostende. Haar bekendste nummer is 'Mien Zeekapiting' over de romance tussen een vrouw en een kapitein.

Lees ook:

Toerist in eigen land: deze muzikale wegwijzers gidsen je door Oost-Vlaanderen

Toerist in eigen land: deze muzikale wegwijzers gidsen je door Brussel

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?