Wordt Evenepoel de eerste Belgische eindwinnaar ooit in de Ronde van Burgos?

Sport | Tradities zijn er om in ere gehouden te worden, zo oordeelt de organisatie van de Ronde van Burgos. Sinds 2008, met uitzondering van de editie van 2014, is de beklimming naar Lagunas de Neila de afsluiter van de Spaanse rittenkoers. Hier kan Remco Evenepoel vandaag geschiedenis schrijven. Nog nooit wist een Belg namelijk de Ronde van Burgos te winnen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Flashback naar afgelopen donderdag 30 juli. Met aankomst op de Picon Blanco achtte Evenepoel zijn moment gekomen om iedereen nogmaals van zijn sokken te blazen. Toppers als Mikel Landa en Richard Carapaz beten allemaal in het zand. De jonge Belg reed iedereen weg en pakte naast de dagzege ook nog eens de leiding in het algemene klassement. Het was van 2013 en Jens Keukeleire geleden dat een Belg nog eens een etappe wist te winnen in de Vuelta a Burgos. In 2016 droeg Gianni Meersman één dag de leiderstrui.

In de stand dalen we tot een zevende plek, waar ook een landgenoot prijkt. Ben Hermans, kopman bij Israel Start-Up Nation, staat op 52 seconden van Evenepoel. Hermans is hiermee de laatste die niet op minstens een minuut achterstand staat van Evenepoel. Tussen de twee Belgen heb je nog Richard Carapaz (op 52 seconden), Joao Almeida (45 sec.), Esteban Chavez (35 sec.), Mikel Landa (32 sec.) en George Bennett (18 sec.).

Indien er bondgenootschappen ontstaan tegen Evenepoel, zal hij vooral moeten rekenen op zijn jonge Portugese ploegmaat Almeida om de gaten zoveel mogelijk te dichten.

Venijn zit hem in de staart

De drie voorgaande edities was het telkens Viva Colombia op Lagunas de Neila. Ivan Ramiro Sosa (INEOS) won hier vorig jaar en in 2018, in 2017 zegevierde Miguel Angel Lopez van Astana (die er dit jaar niet bij is, red.). Evenepoel kan de tweede Belg ooit worden die wint aan de acht bergmeren van Neila. In 2003 gaf Dave Bruylandts het goede voorbeeld.

De aanloop naar de beklimming moet nog goed verteerbaar zijn voor veel jongens. Voor aanvang van Lagunas de Neila wacht het peloton drie knikjes van derde categorie. Net voor Lagunas de Neila krijgen de renners nog een col van derde categorie voorgeschoteld, om daarna meteen over te gaan tot de laatste vijf pittige kilometers. Die stijgen aan bijna 10 procent, met de laatste kilometer zelfs aan 11 procent. Het venijn zit hem dus meer dan duidelijk in de staart.

Daar zal Evenepoel trachten geschiedenis te schrijven. Nog nooit wist een Belg namelijk de zegeruiker mee te graaien uit Burgos. Brons en zilver heeft ons land wel al. In 1994 eindigde Jim Van De Laer op een derde plaats, in 2016 was Ben Hermans er zeer dicht bij. Hij strandde echter op amper 1 seconde van eindwinnaar Alberto Contador.

Pakt Evenepoel de eindzege in de Ronde van Burgos? Volg het vanaf 15u live en integraal op Proximus Sports 1.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top