Vijf fascinerende wist-je-datjes over monsterhit ‘Frozen’

Vanavond zendt VTM ‘Frozen’ uit, de prent die tot de komst van zijn sequel als de meest succesvolle animatiefilm ooit te boek stond. Voor de liefhebbers en superfans die zich nog dieper willen onderdompelen in de populairste animatiefranchise aller tijden, geeft Proximus Pickx gratis en voor niets deze vijf weetjes weg over de 53ste animatiefilm van Disney.

Haarfijn
 
Om de 400.000 haarlokken van Elsa zo scherp mogelijk weer te geven, moesten de computers van de animatiestudio hun maximale werkkracht aanwenden. Er moest zelfs een nieuw softwareprogramma aan te pas komen, Tonic, om de koningin van Arendelle van een oogverblindend blond kapsel te voorzien.
 
Werk van lange adem
 
Al in 1943 stortte Walt Disney zich op de sprookjes van Hans Christian Andersen, met inbegrip van ‘de Sneeuwkoningin’, waarop ‘Frozen’ is gebaseerd. Maar het project verdween in de koelkast, waar het een eeuwigheid bewaard werd. Pas toen ‘Rapunzel’, dat gebaseerd was op een sprookje van de gebroeders Grimm, in 2010 tot een kassucces uitgroeide, haalde de studio het verhaal van Andersen uit 1844 vanonder het stof.

Elsa zag er bijna volledig anders uit
 
Het had geen haar gescheeld, of Elsa’s wereldbekende verschijning had een heel andere invulling gekregen. Claire Keane, de computeranimator van Disney, was in eerste instantie geïnspireerd door Amy Winehouse voor haar creatie. Ze deelde een conceptversie met MTV, waarbij ze vertelde dat ze zich het personage inbeeldde met een “diepe soulstem en dramatische moodswings”.
 
De sneeuwkoningin als antiheld
 
Elsa ontpopt zich uiteindelijk tot de held van het verhaal in de filmversie, maar in het oorspronkelijke script had ze een heel andere rol. In een vroege kladversie van het scenario kwam ze uit de verf als booswicht, dat met een legertje van sneeuwmonsters het leven van de andere hoofdrolspelers zuur maakt.
 
‘Let It Go’ verscheen in 24 uur op papier
 
Songschrijvers Robert Lopez en Kristen Anderson-Lopez toverden de immens populaire filmsong ‘Let It Go’ in slechts 24 uur op papier na een wandeling door Prospect Park in Brooklyn, New York. Om zich helemaal in te leven in het hoofdpersonage, sprongen ze op picknicktafels terwijl ze uit volle borst zongen. Eenmaal in de juiste mindset borrelde de inspiratie vanzelf op. Een etmaal later was de met een Oscar bekroonde song geboren.

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?