Lewis Hamilton, een kampioen op en naast het circuit

Sport | Het Verenigd Koninkrijk ontvangt dit weekend de eerste van twee opeenvolgende Grand Prixs die op het circuit van Silverstone worden afgewerkt. De ideale gelegenheid voor thuisrijder Lewis Hamilton om de kloof met zijn naaste achtervolgers in de stand nog wat verder uit te diepen. De Brit kan een eventueel nieuw succes misschien ook aanwenden om zijn strijd tegen racisme nog wat meer elan te geven.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Lewis Hamilton heeft het thuisvoordeel in de volgende twee Grote Prijzen - de GP van Groot-Brittannië en de GP van de 70ste verjaardag - die allebei op het circuit van Silverstone worden afgehaspeld. De Mercedes-piloot kan dan wel geen beroep doen op zijn talrijke thuissupporters, maar krijgt wel een parcours voorgeschoteld dat hij op zijn duimpje kent. Met zes zeges, waarvan vijf in de laatste zes edities, vertrekt de Brit sowieso opnieuw met het statuut van topfavoriet.

Reeds koploper in de rangschikking

Zeker aangezien de piloot uit Stevenage, in vogelvlucht zo'n 60 kilometer van Silverstone, sinds het seizoensbegin heeft getoond dat hij koste wat het kost het record van Michael Schumacher (7 eindzeges) wil evenaren. Na wat moeilijkheden in de GP van Oostenrijk, waarin hij slechts als vierde over de eindmeet bolde, heeft Hamilton op het circuit van Spielberg enigszins orde op zaken gezet om daarna in Hongarije de tegenstand te overvleugelen.

Die resultaten hebben ervoor gezorgd dat de Mercedes-rijder de eerste plaats in het klassement kon afsnoepen van zijn ploegmaat Valtteri Bottas. De Fin, die reeds drie keer op het podium stond en slechts op 5 punten volgt, lijkt dan ook de enige die kan wedijveren met de suprematie van de Brit. Max Verstappen, voor aanvang van het seizoen nog tot de favorieten gerekend, volgt in de tussenstand reeds op 30 punten.

Opiniemaker

De zesvoudige wereldkampioen leidt niet enkel in het klassement, maar staat ook mijlenver voor zijn tegenstrevers als het op sociale impact aankomt. In deze periode van opstand tegen structurele discriminatie, belichaamd door de Black Lives Matter-beweging, aarzelde de Brit geen seconde om zich in te schrijven in de strijd tegen racisme.

De eerste zwarte piloot in de F1-geschiedenis nam ook een prominente rol in tussen de knielende piloten voor aanvang van de GP van Oostenrijk. Bovendien zijn de Mercedessen dit seizoen ook voorzien van een zwart tintje, net als de helmen trouwens, om de strijd tegen ongelijkheid nog wat meer in de verf te zetten. Hamilton betreurt dan ook dat zijn renstal de enige is die zich inzet in de strijd tegen racisme. Als hij in de toekomst uitgroeit tot de meest bekroonde F1-piloot zou de 35-jarige Brit zijn stem nog dat tikkeltje meer kunnen laten gelden in de paddocks en de sportwereld in het algemeen.

Volg de kwalificaties en de Grote Prijs van Groot-Brittannië, die zondag om 15u05 op gang wordt gebracht, het hele weekend lang op La Deux.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top