Spider-Man Day: de vijf beste films over de superheld volgens het web

Vandaag, 1 augustus, viert de wereld Spider-Man Day. Ook Proximus Pickx kon deze hoogdag niet onopgemerkt laten passeren. Speciaal ter ere van deze superheld lijsten we de beste Spider-Man films op, en zetten we de beste acteurs onder het spinnenpak in de schijnwerpers.

5. Spider-Man: Far From Home (2019)

Na zeven Spider-Man films was het geen sinecure om een spannende en verfrissende achtste prent over de superheld van Marvel te maken. Toch is ‘Spider-Man: Homecoming’ met verve in die opdracht geslaagd: Peter en zijn bende maken sinds 2016 het Marvel Cinematic Universum onveilig, en die changement de decor laat op zich al een nieuwe wind door de franchise waaien. ‘Far From Home’ serveert tevens een nieuwe verhaallijn rond Peter Parker, die hem en zijn maatjes weg van New York City naar verscheidene locaties in Europa leidt. 

Tom Hollands incarnatie van Spider-Man is een radicale breuk met de vertolking van zowel Maguire als Garfield. Het grootste verschil is de leeftijd: Holland is veel jonger, hetgeen een dosis onschuld en baldadigheid toevoegt aan zijn portrettering, waardoor zijn personage fris en nieuw aanvoelt. Ook legt Holland een nieuw soort energie in zijn rol, die gepaard gaat met spitsvondigheid en een stortvloed aan oneliners, hetgeen dan weer volledig in lijn ligt met de comics.

4. Spider-Man: Homecoming (2017)

Deze origin story voelde authentiek en oprecht aan, zelfs al was de acteur in het spinnenpak een nieuw gezicht. Disney slaagde erin om het ijs te breken en Tom Holland op briljante wijze te introduceren als de nieuwe Spider-Man. Het tienerdrama over een scholier op de middelbare school, met de jongste Spider-Man-acteur tot op heden, was al even meeslepend als zinderend.

Sommige filmcritici noemden de prent “de beste Spider-Man-film tot op heden” en Holland werd alom geprezen voor zijn vertolking die de perfectie benaderde. “Een authentieke, verfrissend nerdy en bruisende reboot van de gekende Marvel-franchise”, schreef The Washington Post.

3. Spider-Man (2002)

Toen Sam Raimi zich in 2002 waagde aan Spider-Man, stond het genre van de superheld nog niet garant voor zeker kassucces. Zijn versie was de eerste film die de magische grens van 100 miljoen dollar opbrengst in één enkel weekend doorbrak en groeide uit tot één van de meest winstgevende films aller tijden. Die cijfers verbleken bij de opbrengsten die superheldenfilms tegenwoordig binnenrijven, maar ‘Spider-Man’ plaveide wel de weg voor een nieuwe generatie Hollywoodblockbusters met superhelden op het witte doek. Raimi blies nieuw leven in het Spider-Man-personage en het genre, en zette met een breed kleurenpalet en afgelikte visuals een nieuwe standaard voor het Marvel Cinematic Universe. 
 
De rol van Peter Parker stond Tobey Maguire op het lijf geschreven. Hij speelde een kneuterig sulletje; een outsider die een spannend dubbelleven leidt, en in de schaduw de misdaad bestrijdt. From zero to hero: een klassieke plotontwikkeling die het altijd goed doet op het witte doek, alleen weet Maguire perfect hoe hij beide facetten van zijn persona moet verzoenen en overbrengen.  Bovendien legt de acteur zo’n naturel en authenticiteit aan de dag, dat hij nooit zijn geloofwaardigheid verliest.

2. Spider-Man 2 (2004)

Het tweede deel van de Raimi-trilogie blinkt 16 jaar later nog altijd uit in onweerstaanbaar stuntwerk en visuele kracht. Dit introspectieve portret over de gevaren van het volwassenbestaan en de verantwoordelijkheden die daarmee gepaard gaan kroop in de kleren en legde de lat voor het superheldengenre op een nieuwe hoogte. Het genre is sindsdien nooit meer hetzelfde geweest.
 
Filmcritici waren laaiend enthousiast over de prent, die ze als “ongewoon intelligent” en “bijzonder vermakelijk” beschreven. “De sequel overstijgt niet alleen zijn voorganger, maar bezit een perversiteit en flair die je zelden ziet in een superheldenfilm”, aldus The Independent.

1. Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018)

De veelgeprezen animatiefilm kwam op het juiste moment in de franchise: net toen een soort Spider-Man-moeheid ontstond, wisten Christopher Miller en Phil Lord alweer een nieuwe draai te geven aan het personage. Met nieuwe versies van de vriendelijke held uit de buurt, en de reeds gekende Peter Parker, gaf Spider-Verse een originele verklaring voor de overvloed aan verschillende Spider-achtige heldentypes: ze vertoeven allen in parallelle universa!

Naast deze briljante vondst weet Spider-Verse ook perfect de Spider-Man-sfeer te vatten, overgoten met een smeuïge scheut humor die misschien wel het meeste aanleunt bij de stijl van de comic books. De animatiefilm stak zijn nek uit met deze benadering, en werd daar dubbel en dik voor beloond. Pers en publiek smulden van de prent, die dan ook steevast opduikt in lijstjes over de beste films van het voorbije decennium.

Films

Bekijk alles
Top