De 10 favorieten voor Milaan-San Remo!

Sport | Op zaterdag 8 augustus is het zover. Dan staat met Milaan-San Remo het eerste wielermonument op het programma.

Door MF

Deel dit nieuws

Het belooft een intense klassieker te worden, want er zullen heel wat sterke renners afzakken naar "La Primavera". Wie zijn de favorieten? Een overzicht.

Julian Alaphilippe

Julian Alaphilippe (28) is misschien wel de topfavoriet om Milaan-San Remo te winnen. De Fransman van Deceuninck–Quick-Step won het wielermonument vorig jaar en met zijn ervaring weet de renner waar, wanneer en hoe hij moet toeslaan. Een van de sterktes van Alaphillipe is misschien wel het dalen en dan liggen er net na de Poggio, de laatste beklimming van de dag, zeker mogelijkheden.

Vincenzo Nibali

De Italiaanse renner Vincenzo Nibali maakte in het tussenseizoen een transfer van Bahrain-Merida naar Trek-Segafredo en wil bij zijn nieuwe ploeg opnieuw successen boeken. Hij zal de kopman zijn in de Giro, maar ook Milaan-San Remo is een van zijn doelen. "De Haai van Messina" is, net zoals Alaphilippe, geen slechte daler en dus zouden ze kunnen samenwerken om uit de greep van het peloton te blijven. De 35-jarige Vincenzo Nibali won de klassieker in 2018.

Tadej Pogacar

Tadej Pogacar is ongetwijfeld een van de revelaties van vorig seizoen.. De Sloveen van UAE Emirates werd in zijn eerste grote ronde (de Ronde van Spanje) meteen derde in het algemeen klassement en dit seizoen heeft hij zijn zinnen gezet op een goede eindklassering in de Tour de France. Als voorbereiding op de Tour zal Pogacar onder meer deelnemen aan Milaan-San Remo en zijn Belgische ploegmaat, Jasper Philippsen, gaf enkele weken geleden al aan dat Pogacar (21) elke wedstrijd start om te winnen.

Caleb Ewan

Als de klimmers niet zouden wegraken uit het peloton, moet er natuurlijk gekeken worden naar de sprinters. Caleb Ewan is ongetwijfeld een van de snelste mannen die zullen deelnemen aan Milaan-San Remo. In 2017 eindigde Ewan op de tiende plaats, maar zijn beste resultaat was voorlopig in 2018. Hij was de snelste van het het peloton, maar Nibali deed toen een straf nummertje en kon, dankzij zijn goede afdaling en sterke tijdrit in de laatste kilometers, het peloton net voorblijven, waardoor Ewan tevreden moest zijn met de tweede plaats. Vorig seizoen eindigde Ewan niet in de top 10, maar de 26-jarige Australiër wil dit seizoen op het hoogste schavot staan.

Elia Viviani

Een andere renner die je bij een sprint altijd in de gaten moet houden, is Elia Viviani. De 31-jarige Italiaan van Cofidis zal extra gemotiveerd zijn, aangezien het een wedstrijd in eigen land is. Toch lijkt "La Primavera" hem niet echt te liggen, want zijn beste resultaat ooit in de wedstrijd was een negende plaats in 2017. Dit seizoen zou hij daar uiteraard maar al te graag verandering in willen brengen.

Greg Van Avermaet

Uiteraard moeten we naast de klimmers en de sprinters ook rekening houden met de hardrijders en de specialisten in het klassieke werk. Daarom hoort ook Greg Van Avermaet in dit lijstje. De Belg (35) is er wel nog nooit in geslaagd om het podium te halen in de klassieker. Zijn beste prestatie was een vijfde plaats in 2016.

Philippe Gilbert

Als Caleb Ewan de verschillende beklimmingen niet zou overleven, kunnen ze bij Lotto-Soudal nog een andere kaart uitspelen. Als Philippe Gilbert, 38 jaar ondertussen, in topvorm is, is hij een renner die het peloton zeker in de gaten moet houden. Gilbert heeft in het verleden al heel wat klassiekers en monumenten gewonnen (Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Ronde van Lombardije (2x), Luik-Bastenaken-Luik, Waalse Pijl en Amstel Gold Race (4x)), maar zoals u kan zien ontbreekt Milaan-San Remo (voorlopig?) nog in deze lijst. In 2008 en 2011 reed hij er zijn beste wedstrijden (hij werd toen twee keer derde), maar na 2011 wilde een top 10-plaats niet meer lukken.

Mathieu van der Poel

Het gebeurt zelden dat een debutant meteen tot favoriet wordt gebombardeerd in een monument, maar de 25-jarige Mathieu van der Poel is wel een heel uitzonderlijke debutant. De Nederlander van Alpecin-Fenix moet je in alle wielerwedstrijden in de gaten houden en met Italiaanse ploegmaats zoals Sacha Modolo en Kristian Sbaragli beschikt hij over een zeer gemotiveerde ploeg.

Peter Sagan

Het draait de laatste seizoenen misschien iets minder bij de 30-jarige Peter Sagan, maar toch moeten de renners altijd rekening houden met de Slowaak van BORA-hansgrohe. Sagan raakt meestal wel mee over de beklimmingen en je wil niet met hem naar de meet rijden, want hij heeft een zeer goede sprint in de benen. Ook van een ontsnapping in het absolute slot is Sagan niet vies en daarom is ook hij een van de favorieten. Net zoals veel andere renners in dit lijstje kon Peter Sagan Milaan-San Remo nog niet winnen, maar in 2017 en 2013 eindigde hij wel op de tweede plaats.

Oliver Naesen

Ten slotte is er nog Oliver Naesen (29). De Belg van AG2R La Mondiale is geen veelwinnaar, maar vorig seizoen werd hij wel tweede in Milaan-San Remo. Renners als Peter Sagan en Greg Van Avermaet hebben een betere sprint in de benen, maar na zo'n lange wedstrijd als "La Primavera" (de wedstrijd is 291 kilometer) wint degene met de meest frisse benen. Kan Naesen verrassen of wordt het toch een van de andere favorieten in deze lijst? En wat met outsiders zoals Michael Matthews, Alejandro Valverde en Michal Kwiatkowski? Antwoord op 8 augustus!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top