J.K. Rowling wordt 55! Blik terug op haar indrukwekkende carrière met de film ‘Magic Beyond Words’

Films |

Behoeft J.K. Rowling nog enige introductie? De Britse schrijfster dompelt jong en oud al twintig jaar onder in de magische wereld van Harry Potter. Op 31 juli viert Rowling haar 55e verjaardag en dat lijkt ons het ideale moment om de biografie ‘Magic Behind Words’ (2011) van onder het stof te halen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het leven van een jonge schrijfster

In deze film leren we Joanne Rowling reeds op een jonge leeftijd kennen. Van haar moeilijke tijd op de schoolbanken, haar moeder die ziek wordt door multiple sclerose tot haar afstudeermoment aan de Universiteit van Exeter waar ze Vreemde Talen studeerde. Daarna verhuist Joanne naar Londen waar ze een tijdje voor Amnesty International zou werken. Maar het schrijven? Dat zou ze nooit verleren.

Joanne Rowling krijgt even later de kans om Engelse les te geven in Portugal. Daar ontmoet ze haar eerste man met wie ze samen een kind krijgt. Omdat deze man gewelddadig blijkt te zijn, neemt Rowling na enkele intense jaren haar koffers en keert ze met haar pasgeboren dochter terug naar het Verenigd Koninkrijk waar ze als alleenstaande moeder financiële hulp vraagt van de staat. Nog altijd gebeten door de schrijfmicrobe, blijft Rowling ondertussen koortsachtig schrijven aan haar nieuwe verhaal: Harry Potter. 

Een belangrijke treinrit

Een bepalend moment uit Rowlings leven speelt zich af in een Engelse treinwagon waarin ze een snack koopt van een vriendelijke oude dame die een snoepwagentje bedient. Een treinwagon? Een snoepwagentje? Dat klinkt bekend in de oren. Rowling begint na het gesprek met de dame volop te fantaseren over een nieuw verhaal met een jonge tovenaar in de hoofdrol. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bepaalde elementen uit deze scène ook in haar Harry Potter-films opduiken.

Schot in de roos

Wanneer ze na enkele jaren het eerste deel van haar epos heeft afgewerkt, begint de zoektocht naar een welwillende uitgever. Die vindt Rowling niet meteen. Maar wanneer uitgeverij Bloombury Rowlings boek toch een kans wil geven, is het meteen raak. Rowling verkoopt in een paar jaar tijd miljoenen exemplaren en wordt één van de rijkste vrouwen van het land. Ze schrijft nieuwe delen en enkele jaren later beslissen enkele filmbazen om Harry Potter te verfilmen. Die films worden nog een groter succes en duwen Harry Potters populariteit naar een ongekende hoogte. Uit de film blijkt dat elke dertig seconden iemand in de wereld een Harry Potter-boek opent.

Het succes van Harry Potter weerhield J.K. Rowling er niet van om hulp te bieden waar nodig. Ze richtte met haar geld een organisatie op die kinderen, eenoudergezinnen en wetenschappers moet helpen in hun strijd tegen multiple sclerose. Daarnaast is Rowling nooit gestopt met schrijven. Ze schreef het boek ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’ dat opnieuw werd verfilmd en legde daarmee een basis voor een nieuwe reeks boeken en films vol tovenarij.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top