Dag van de Animator: hulde aan de entertainers van het witte doek

Op de laatste donderdag van juli worden animatoren in de bloemetjes gezet. De Dag van de Animator is een bedankje naar alle vrijwilligers die kinderen en jongeren een leuke tijd bezorgen op kamp, vakantie of het speelplein. Het jonge volkje dag in dag uit entertainen met creatieve spelletjes en activiteiten: het is zeker geen sinecure. Wij doorploegden onze jeugdjaren op zoek naar geboren entertainers van het witte doek, die onze aandacht urenlang konden vasthouden.

Eddie Murphy

Als er in de 80's en 90's één man was die pit en vitaliteit in een film kon injecteren, was het wel Eddie Murphy. Met gevierde publiekstrekkers als de filmreeks 'Beverly Hills Cop', 'The Nutty Professor' en 'Doctor Doolittle' stond Murphy garant voor lachsalvo's, hilarische toeren en een vermakelijke kijkervaring die ons urenlang zoet hield.

Begin jaren 2000 kreeg de weggedeemsterde komiek opnieuw een populariteitsboost toen hij de stem van Donkey insprak in de animatiefilm 'Shrek'. De laatste jaren doofde zijn filmcarrière stilletjes uit en legt de man zich toe op comedy. Hij plant echter een nieuwe comeback op het witte doek met de sequel op zijn succesfilm 'Coming To America', die eind dit jaar moet verschijnen, en een vierde deel in de 'Beverly Hills Cop'-serie - waarvan de Belgische regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah de touwtjes in handen hebben.

Jim Carrey

Carrey was in de jaren 90 niet alleen een blikvanger op affiches van memorabele komediefilms zoals 'Ace Ventura: Pet Detective', 'The Mask', 'Dumb & Dumber' en 'The Cable Guy', hij kon zijn gekke bekken ook achterwege laten om een ander gezicht te tonen in serieuze drama's als 'I Love You Phillip Morris' en 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind'.

Toch zullen we ons Carrey, die begin dit jaar nog als kierewiete wetenschapper te zien was in de bioscoopfilm 'Sonic the Hedgehog', vooral herinneren omwille van zijn expressieve mimiek, spastische bewegingen en aanstekelijke energie, die ons aan het scherm gekluisterd hield. In 2016 speelde hij nog de hoofdrol in het detectivedrama 'Dark Crimes', maar na zijn hoogdagen in de jaren 90 en begin jaren 2000 kwam de carrière van de nu 58-jarige acteur op een lager pitje te staan.

Steve Martin

Nog zo'n figuur die onze jeugd kleurde en daarna zoetjesaan van ons scherm vervaagde. Zijn finest hour beleefde hij toen de komische familiefilm hoogtij vierde, met de 'Cheaper by the Dozen'- en 'The Pink Panther'-films. Hij speelde daarnaast in tal van komische films die ons uren lachplezier verschaften. Hij maakte zijn handelsmerk van zijn gevatte opmerkingen en spitsvondigheid, maar evengoed kreeg hij de lachers op zijn hand met schlemiele personages die zichzelf telkens wisten te redden uit de meest gênante situaties.

Martin presenteerde de Oscars in 2001, 2003 en 2010, maar kon sinds 'The Pink Panther 2' geen potten meer breken op het witte doek. Na enkele kassaflops en miskleunen ligt de Amerikaan dan ook niet meer in de bovenste schuif bij de Hollywoodbonzen.

Robin Williams

Na zijn tragische dood in 2014 liet dit comedy-icoon een gapend gat achter in de popcultuur en in de harten van vele filmliefhebbers. Met zijn warme, ontwapenende persoonlijkheid groeide Williams uit tot één van de meest geliefde en populaire figuren in het filmlandschap. Zijn naam is voor eeuwig verbonden aan de grootste bioscoophits uit de nineties, met name 'Hook', 'Mrs. Doubtfire', 'Patch Adams' en 'Jumanji'.

Op het witte doek toonde hij zich een veelzijdig acteur. Zo zagen we in het aangrijpende drama 'Dead Poets Society' een gevoelige, kwetsbare Williams die minstens even geloofwaardig overkwam als zijn uitgelaten, joviale alter ego in de avonturenfilm 'Jumanji'. Hij legde zijn ziel en zaligheid in elke rol, van welk allooi dan ook, en kon ons dan ook elke film opnieuw begeesteren. Ze zijn dun gezaaid, de acteurs die kijkers zo kunnen meezuigen in een imaginaire wereld. En niet te vergeten: hij was één van de beste stand-up comedians van zijn generatie.

Films

Bekijk alles
Top