Waarom iedereen van Ronaldo houdt

Of je nu Braziliaan of Argentijn bent of supportert voor Real Madrid of Barcelona, iedereen houdt enkel en alleen maar positieve gevoelens over aan de Braziliaanse voetballegende Ronaldo. Waaraan heeft Il Fenomeno die unanimiteit te danken?

Niemand miskent het talent van Pelé, Diego Maradona, Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. Toch vormden deze voetballegendes stuk voor stuk het voorwerp van kritiek ofwel tijdens ofwel na hun sportieve carrière en werden ze ook gretig met elkaar vergeleken. De Braziliaan Ronaldo, de echte zoals velen graag preciseren, kreeg slechts uiterst zelden de wind van voren en is quasi ongecontesteerd als de beste puntaanvaller ooit.

Zijn indirecte overgangen van FC Barcelona naar Real Madrid en van Inter Milaan naar AC Milaan werden hem haast meteen vergeven. Zijn gewichtstoename op het einde van zijn carrière werd zelfs door de grootste voetbalfanatici met de mantel der liefde bedekt. In het hart van de supporters zal Ronaldo voor eens en voor altijd Il Fenomeno blijven.

Jongste Gouden Bal uit de geschiedenis

Op 3 augustus 1994 maakt Ronaldo de overstap van het Braziliaanse Cruzeiro naar het Nederlandse PSV Eindhoven. Op amper 17-jarige leeftijd zou de jonge aanvaller met Brazilië wereldkampioen worden in de VS, al vergaart hij er geen enkele speelminuut. In Nederland charmeert de jongeling uit Bento Ribeiro, een middenklassebuurt in Rio de Janeiro, meteen. In zijn eerste seizoen in Europa kroont hij zich meteen tot topschutter.

Het Brazilaanse fenomeen wordt in zijn tweede seizoen afgeremd door een probleem met het linkerkniegewricht. Zoals wel vaker doorheen zijn carrière zullen dergelijke blessures hem een tijdje van het veld houden. Het weerhoudt hem er echter niet van om in juli 1996 een contract bij FC Barcelona te tekenen. Het is in Catalonië dat Ronaldo definitief zijn legende begint te schrijven. Zijn techniek en balbehandeling laat alle analisten watertanden. Zijn verbluffende prestaties worden beloond met de Gouden Bal in 1997. Als amper 21-jarige mag hij zich tot op de dag van vandaag de jongste laureaat van deze prestigieuze trofee noemen.

Van Il Fenomeno tot een der Galacticos

Daarop volgt zijn transfer naar Inter Milaan. Hij past zich razendsnel aan het Italiaanse voetbal aan en vestigt met 25 goals een doelpuntenrecord voor debutanten in de Serie A. Het is in de Coppa Italia, in de wedstrijd tegen Piacenza, dat de Italiaanse media hem voor het eerst de bijnaam Il Fenomeno geven. Op het WK 1998 loodst Ronaldo Brazilië naar de finale. Ondanks zijn verkiezing tot beste speler van het toernooi beschikt hij in de finale niet over zijn volledige potentieel, waardoor de Goddelijke Kanaries het onderspit moeten delven tegen Frankrijk.

De volgende vier jaar zouden worden doorspekt met blessures. Op het WK 2002 vindt Ronaldo zijn hoogvorm van weleer echter terug. De beste voetballer van het toernooi loodst zijn land naar een vijfde ster. De spits trekt daarna naar Real Madrid, waar hij terechtkomt bij de Galacticos. Een legendarische ploeg die talloze jonge fans laat dromen.

Een Champions League-overwinning zit er echter niet in, waarna Il Fenomeno naar AC Milan trekt. Opnieuw gooien blessures regelmatig roet in het eten, waardoor Ronaldo slechts zelden het goede gevoel van weleer terugvindt. Na stevig wat kilo's te zijn bijgekomen en een prominente plaats te hebben gekregen in de schandaalpers beëindigt Ronaldo zijn carrière in alle luwte bij Corinthians. Zijn eeuwige glimlach, zijn bescheidenheid en zijn speciale kapsels, gekoppeld aan zijn exceptionele techniek en zijn torinstinct doen zijn dagdagelijkse excessen echter gauw vergeten. Daarvoor heeft de ster Ronaldo Luís Nazário de Lima te vaak geschitterd.

Nieuws

Bekijk alles
Top