CEO LowLandLions Filip Langerock: “We willen het eerste professionele team in de Benelux worden”

Door Proximus

Deel dit nieuws

Enkele weken na de naamswijziging van Defusekids naar LowLandLions kijkt CEO Filip Langerock terug op deze keuze en blikt hij met ons terug op bijna zeventien jaar geschiedenis.

Esports-liefhebbers zullen het nieuws over een van de grote organisaties in de Benelux zeker niet hebben gemist. Een paar weken geleden, toen Defusekids (DK) het regionale kampioenschap op Rainbow Six Siege domineerde, verscheen de naam ‘LowLandLions’ plotseling aan de top van het klassement in plaats van het gebruikelijke DK-logo. De wijziging was een verrassing, een officiële aankondiging was er nog niet gekomen. Alles was echter aanwezig. De site was een bouwwerf, de accounts op sociale media werden even in de ijskast gestoken, de overgang was onvermijdelijk.

Defusekids

Defusekids, het team dat aan de top van esports in de Benelux staat en al enkele jaren probeert binnen te geraken op de internationale scene, gaf een nieuw leven aan de drie letters (LLL) die historisch zijn op ons grondgebied. Dit was dan ook een goede gelegenheid om het grote avontuur rond een paar vragen te herleiden en om de toekomst uit te stippelen! We interviewden CEO Filip Langerock.

Dag Filip, zou je in de eerste plaats kunnen zeggen hoelang Defusekids nu al bestaat en zou je ons een beetje kunnen vertellen over DK’s geschiedenis?

Zelf ben ik sinds 2000 betrokken bij esports. In 2003 ben ik gestopt met spelen en ben ik me gaan richten op het management door het organiseren van evenementen, LAN’s, het managen van teams en zelfs het maken van een nieuwswebsite. Maar uiteindelijk past het teammanagement het beste bij mij.

Voor Defusekids begon het allemaal in 2003 toen DK het beste team in België was, en bij uitbreiding in de Benelux, op Counter Strike 1.6! Het team heeft ook deelgenomen aan enkele mondiale evenementen zoals de WCG, ESWC en de Acon 5.0.

In 2017, nadat ik net een korte pauze had genomen, besloot ik opnieuw een actieve rol te spelen in de esports-wereld. Na enige tijd van bezinning nam ik dezelfde naam weer op als eerbetoon aan zijn gouden periode.

Wat waren je doelen bij de herneming?

Het oorspronkelijke idee was om een Counter Strike-team op te richten waar de Benelux trots op kon zijn.

In ieder geval was het een andere tijd dan de tijd waarin we vandaag leven. Je moet een aantal gedenkwaardige herinneringen hebben…

Het meest memorabele aan die tijd was dat er toen niet altijd HLTV was en zeker geen streaming. We moesten kijken naar de mIRC-bots die de wedstrijden “live” op een specifiek kanaal uitzonden.

Sindsdien heb je een lange weg afgelegd. Had je enig idee dat DK een van de grootste organisaties van de Benelux zou worden?

Eerlijk gezegd, ja! In 2017 waren er weinig grote namen zoals die er rond 2010 waren. Alleen Sector One is een team uit die tijd dat nog steeds gekend is binnen esports.

In ieder geval hebben we, wat betreft de kortetermijndoelstellingen, onze stempel gedrukt op de relevante games binnen de lokale scene, maar dat hebben we niet altijd naar de internationale scene kunnen vertalen. Het is niet eenvoudig om als een eenvoudige Benelux-“amateur” te concurreren met organisaties met grote budgetten en infrastructuren. We zijn dus nog ver verwijderd van ons langetermijndoel om het eerste professionele team in de Benelux te worden. Ik weet niet of we die status ooit zullen bereiken. Maar als ik ons vergelijk met alle andere Europese landen, kunnen de Benelux-landen dan de sprong wagen en durven ze te investeren in esports?

Jullie hebben geschitterd onder de naam Defusekids. Wat is je beste herinnering aan de organisatie?

Het is moeilijk kiezen, maar de overwinning van het CSGO-team op de ESL Belgium winter 2018 is om nooit te vergeten. Het team was gesplit en de ESL-regels lieten ons niet toe om wijzigingen aan te brengen. Bovendien wilden de andere teams ons hun spelers niet laten gebruiken tijdens het toernooi, tenzij we belachelijk hoge bedragen zouden betalen voor dat ene evenement. Uiteindelijk wonnen we tegen alle verwachtingen in van een mix met ScreaM na een fantastische comeback.

Natuurlijk gaat het beheer van een organisatie niet zonder moeilijkere periodes. Heb je een minder prettige herinnering die je zou willen delen?

Er zijn natuurlijk slechte momenten, maar daar ga niet over uitweiden. Wat mij het meest stoort, is dat er spelers zijn die denken dat alles voor de hand liggend en eenvoudig is. Veel spelers denken dat een paar uur spelen genoeg is. Ik vind het ook jammer dat jonge spelers niet meer in staat zijn om zich te “pijnigen” om er te komen door meer dan het absolute minimum te trainen. Ze zien esports meer als een hobby dan als een echte sport en zijn dan verbaasd dat ze de overgang naar het professionele niveau niet kunnen maken.

Vooraleer we overgaan naar de toekomst en je overstap naar LowLandLions, als je DK in één woord zou moeten beschrijven, wat zou dat woord dan zijn?

Ambitieus! We zijn nog niet waar we zouden moeten zijn en we zijn misschien naïef in ons einddoel, maar ik denk dat als iedereen, ook iedereen buiten LLL, esports naar voren blijft schuiven, dat we dan ooit een echte professionele esports-scene zullen hebben in de Benelux.

Dat geeft me dus ook de gelegenheid om alle mensen te bedanken die we na veel aandringen hebben kunnen overhalen om voor Defusekids uit te komen. En niet te vergeten, de mensen die ons op het rechte pad hielden met hun advies.

LowLandLions

Nu is het tijd voor de toekomst en voor de “Lions”! Terwijl Defusekids aan de top van de lokale scene stond, werden velen verrast door deze koerswijziging. Wanneer en waarom heb je besloten om van naam te veranderen?

De keuze voor de nieuwe naam is eigenlijk heel simpel uit te leggen. Het was ingewikkeld om aan mensen, die niets van CSGO of Rainbow Six Siege weten, het belang van de naam Defusekids (een woordspeling tussen het onschadelijk maken en kinderen) uit te leggen. Potentiële sponsors hadden moeite om het te begrijpen. Daarom was het tijd om de naam te begraven en om LowLandLions opnieuw op te starten. Die naam komt ook overeen met alles wat ons identificeert: ‘lowlands’ voor het platte land en de leeuw die beantwoordt aan onze wens om aan de kop van het peloton te staan.

Het is een zakelijke, maar ook een nostalgische keuze. LowLandLions was het meest dominante esports-team tussen 2007 en 2017. Ik denk niet dat er in de Benelux andere esports-merken zijn geweest die in de buurt komen van wat LLL in die tien jaar heeft bereikt. Maar het is ook een keuze van het hart voor de organisatie die ik in 2007 ben begonnen en waarvoor ik de naam terug kon krijgen.

Hoewel de keuze van de naam gemakkelijk was, vermoed ik dat het niet zo gemakkelijk is om zo’n plan op poten te zetten. Kan je ons iets meer vertellen over de ondernomen stappen en wat je hebt moeten doen om hier te geraken?

Ik was nog steeds in het bezit van de naam. Het was dus juist een rechtenkwestie met andere mensen die er ook aanspraak op konden maken. We legden hen uit wat we van plan waren en dat het zeker niet onze ambitie was om het merk LowLandLions te devalueren. Dankzij goede afspraken hebben we de toelating gekregen en is het merk LLL nu ook 100% eigendom van ons bedrijf.

Verder zijn er een heleboel stappen om de overdracht te maken. Ik vermoed dat veel fans hebben beseft dat de verandering niet zo goed is verlopen als we hadden gewild. Zo waren de sociale netwerken onvoorspelbaar en moeilijk te plannen. Maar kortom, naast het registreren van het merk moesten we de sociale netwerken opstarten, (re)branden (logo en visuals), communiceren met alle betrokken partijen, de inhoud voor de lancering voorbereiden en plannen en een nieuwe interne website en merchandising creëren.

Heb je, met uitzondering van de nostalgie en het begrip van de naam, nog nieuwe doelstellingen na deze verschuiving?

Naast de verandering van naam en visuals willen we ons met LLL meer richten op de community en content. De belangrijkste gevolgen zijn dat we meer evenementen zullen organiseren en meer video’s zullen maken.

We willen ook vernieuwen en zullen in de zomer als eerste esports-team een mobiele applicatie voor onze fans lanceren. Hierdoor kunnen we meer gegevens en verslagen over LLL krijgen voor onze partners.

We willen ook mobiele games integreren. Door Brawl Stars toe te voegen, denk ik dat we een grote troef en ook de grootste Benelux-community op het spel in handen hebben. We willen ons vooral richten op de grootste esports-games in de Benelux. Op dit moment zijn dat League of Legends, Counter Strike en Rainbow Six. Maar mobiele games is iets waar ik echt in geloof, vooral als het spel echte vaardigheden vereist zoals op Brawl Stars.

Sta je open voor nieuwe games?

Als er nieuwe games komen, zullen we de situatie analyseren. Het beste voorbeeld is Valorant. We denken momenteel dat het te vroeg is om er op in te zetten. Het spel is nog niet volwassen genoeg, de scene is nog niet genoeg gevormd en er zijn ook nog geen echt gestructureerde toernooien om aan deel te nemen.

Maar uiteindelijk blijft je hoofddoel hetzelfde: een professionele organisatie worden.

Het is onze ambitie om het eerste professionele esports-team in de Benelux te worden met spelers die voltijds aan de slag kunnen. In tegenstelling tot bijna elk land in de Europese Unie is dit voor een organisatie in onze regio nog niet mogelijk geweest.

De fans zullen jullie evolutie dus aandachtig volgen. Hoe hebben zij gereageerd op de naamsverandering?

Over het geheel genomen denk ik dat de feedback positief is geweest. Het was een grote verrassing om Defusekids achter ons te laten, maar de redenen daarvoor zijn heel duidelijk en begrijpelijk.

Wordt de druk door de naamsverandering groter?

Persoonlijk denk ik dat de druk inderdaad groter is omdat we een legendarische naam erven en we die erfenis zo goed mogelijk willen eren. Met alles wat we aan het voorbereiden zijn, denk ik dat we die opdracht aankunnen.

Niet alles zal van de ene op de andere dag veranderen, maar wat vind je van esports in de Benelux?

Lokaal is er nog te weinig aandacht voor esports in het algemeen en zeker nog te weinig voor de teams. Sponsors, potentiële partners en de mainstream media hebben nog niet goed begrepen waar het in esports om draait. Ze weten niet hoe ze ermee om moeten gaan en met welke spelers ze in contact zouden moeten komen.

Het niveau in de Benelux ligt over het algemeen hoog. We verliezen onze talenten echter vrijwel direct aan het buitenland, omdat er in onze regio geen mogelijkheden zijn om zich professioneel te ontwikkelen. In de toekomst zal de Benelux altijd een broedplaats voor talent blijven, maar we moeten hen beter kunnen begeleiden in hun toekomstige professionele carrière in het buitenland.

Filip, bedankt voor het beantwoorden van onze vragen. We geven je het laatste woord.

Dank u Proximus Pickx voor het interview. Proximus is een van de eerste bedrijven die het “risico” wil nemen om te investeren in esports in België en ik denk dat de community over het algemeen zeer tevreden is met dit initiatief. Verder wil ik mijn team bedanken en alle mensen die mij op alle mogelijke manieren steunen. Esports is een teamsport en dat is ook het geval in het management.

© LowLandLions

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top