Terugblik op enkele memorabele finales van de US Open

Sport | Goed nieuws voor de tennisfans, want op maandag 31 augustus staat de start van de US Open gepland.

Door MF

Toch hebben de tennisspelers nog heel wat bedenkingen rond het Amerikaanse grandslamtoernooi. Er vallen nog steeds zeer veel slachtoffers in Amerika door het coronavirus en sommige spelers vinden het onverantwoord dat het toernooi niet geannuleerd wordt. Dat is nog steeds niet het geval, wat ons de mogelijkheid geeft om terug te blikken op enkele zeer mooie finales uit het verleden.

Daniil Medvedev - Rafael Nadal

In 2019 ging de finale bij de mannen tussen Daniil Medvedev (toen de nummer 5 van de wereld) en Rafael Nadal (toen de nummer 2). Nadal was uiteraard de topfavoriet voor deze wedstrijd, maar hij had het zeker niet onder de markt tegen Medvedev. De Spanjaard had bijna vijf uur nodig om de Rus onder de knie te krijgen. Nadal won uiteindelijk na een zware vijfsetter (7-5, 6-3, 5-7, 4-6 en 6-4).

Roger Federer - Juan Martín del Potro

Roger Federer nam het in de finale van 2009 op tegen Juan Martín del Potro. De Zwitser was torenhoog favoriet, omdat hij het Amerikaanse grandslamtoernooi van 2004 tot en met 2008 had gewonnen en omdat hij in 2009 tot de finale maar twee sets had verloren. Juan Martín del Potro was echter een zeer zware tegenstander en de grote Argentijn zou de finale zelfs winnen na een thriller. Het werd 3-6, 7-6, 4-6, 7-6 en 6-2 voor del Potro.

Novak Djokovic - Rafael Nadal

In 2011 kon de Serviër Novak Djokovic voor de eerste keer in zijn carrière de US Open winnen. In een mooie finale won hij van Rafael Nadal in 4 sets (6-2, 6-4, 6-7, 6-1), maar vooral in de halve finale maakte Djokovic indruk. Hij diende twee sets en twee matchpunten weg te werken tegen Roger Federer om alsnog in de finale te geraken. Eén matchpunt werkte Djokovic weg met een zeer indrukwekkende forehand. Ondanks een zeer zware halve finale won Djokovic dus al bij al vrij vlot van Nadal in de finale.

Kim Clijsters - Justine Henin

Uiteraard kan een Belgische finale niet ontbreken in deze lijst. In de US Open van 2003 stond Justine Henin tegenover Kim Clijsters. Clijsters rekende in de vorige rondes af met enkele toppers zoals Koeznetsova en Mauresmo, maar Justine Henin was in de finale duidelijk de sterkste. Het werd 5-7 en 1-6 voor Justine Henin. Leuk detail: ervoor stonden Clijsters en Henin ook al tegenover elkaar in een finale, met name op Roland Garros. Ook toen trok Henin aan het langste eind.

Elise Mertens en Aryna Sabalenka - Victoria Azarenka en Ashleigh Barty

Ook vorig jaar kregen we nog eens een Belgische toernooizege te zien op de US Open. Elise Mertens werd in het enkelspel uitgeschakeld in de kwartfinales, maar stond wel, samen met Aryna Sabalenka, in de finale van het dubbelspel. Ze namen het op tegen Victoria Azarenka en Ashleigh Barty, de favorieten om het toernooi te winnen. Mertens en Sabalenka konden echter verrassen en waren na een knappe wedstrijd met tweemaal 5-7 te sterk voor Azarenka en Barty. Het was de eerste grandslamoverwinning voor Elise Mertens.