Van The Untouchables tot Waterworld: de top- en flopfilms van Kevin Costner

Films | Kevin Costner is een grote naam in Hollywood. Vanavond kan je hem om 20u35 op Vitaya nog eens aan het werk zien in de film 'Message in a Bottle'. De Amerikaanse acteur draait al 40 jaar mee en uiteraard kende hij de nodige ups en downs in zijn carrière. Proximus Pickx licht een aantal top- en flopfilms uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Untouchables (1987)

In de jaren ’30 is Chicago in de greep van de legendarische gangster Al Capone. Eliot Noss (gespeeld door Costner) gaat met een zelf bij elkaar gezochte groep agenten de strijd aan met Al Capone. Een zware strijd met tal van obstakels… Kevin Costner schittert in deze film, maar had aan zijn zijde ook geweldige acteurs als Robert De Niro, Sean Connery en Andy Garcia. De film van regisseur Brian De Palma deed het commercieel zeer goed en kreeg bijzonder veel lof van de media.

Dances With Wolves (1990)

Kevin Costner was regisseur, producent en hoofdrolspeler. Een grote verantwoordelijkheid, maar die kon hij aan. De acteerprestatie van de acteur, het verhaal, de muziek, de setting… Alles zat in deze western en daardoor was hij een enorm succes.

Commercieel was het een gigantische voltreffer en de kritieken waren uitermate lovend. Costner won twee Academy Awards (‘Best Picture’ en ‘Best Director’) en één Golden Globe Award (‘Best Director – Motion Picture).

Waterworld (1995)

Costner speelde ook mee in films die geen succes waren, zoals 'Waterworld'. Een iconische film, maar op negatieve wijze. De wereld staat bijna volledig onder water nadat de poolkappen zijn gesmolten. Met drijvende steden houden de mensen het hoofd boven water. Deacon (Dennis Hopper) is leider van een piratenbende en zoekt een klein meisje, die een tattoeage zou hebben met de coördinaten naar 'Dry Land', het droge land.

Costner speelt er een bizzare ‘mutant’ die het meisje en haar moeder helpt. Het werd een enorme tegenvaller. In die periode was 'Waterworld', te bekijken via Netflix, de duurste film ooit. Aan de box office werd wel wat winst gemaakt, maar 'Waterworld' werd geen succes en werd beladen onder de kritiek. Costner was het daarmee niet eens. "Het was een coole en robuuste film", zei hij nadien.

The Postman (1997)

Eén van de grote flops van de ondertussen 65-jarige Costner. In deze film wordt Amerika in het jaar 2013 grotendeels vernietigd en een eenzame Amerikaanse reiziger (Costner) wordt gevangen genomen door de militaire groep, The Holnits. Hij ontsnapt en vindt een postzak met bijhorend uniform en gaat deze brieven doorheen Amerika rondbrengen. Daardoor komt er weer hoop bij de mensen. Ze vinden de kracht om met zijn allen de strijd tegen The Holnits aan te gaan.

Het verhaal klinkt vergezocht en de film van maar liefst 177 minuten werd een enorme flop. Commercieel geen hoogvlieger, de inkomsten dekten de kosten niet, en ook de commentaren waren achteraf vernietigend.

The Bodyguard (1992)

Een beetje flop én top. Kevin Costner speelt er Frank Farmer en hij wordt de bodyguard van zangeres Rachel Marron (gespeeld door Whitney Houston). Beiden hebben aanvankelijk een moeilijke band, maar hun relatie neemt een opvallende wending en dat met tal van dramatische gevolgen.

'The Bodyguard' werd een cultfilm, die commercieel een succes was. Toch kregen Houston en Costner veel kritiek voor hun vertolking en in de media kreeg ‘The Bodyguard’ maar weinig bijval.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top