Na de Ronde van Burgos trekt de wielerkaravaan van 5 tot 9 augustus naar Polen om er de eerste meerdaagse WorldTour-rittenkoers sinds de coronabreak af te haspelen. Middenin het klassieke geweld, schotelt de Ronde van Polen de renners een parcours voor waarin elk type coureur zijn gading vindt. Proximus Pickx bekeek voor jou het rittenparcours en licht toe wat je mag verwachten.
De Ronde van Polen heeft in tegenstelling tot vele andere wielerwedstrijden in dit bijzonder coronajaar kunnen vasthouden aan haar gebruikelijke data. Al worden in deze corona-editie wel maar 5 in plaats van de gebruikelijke 7 etappes verreden. Het belang van de wedstrijd, die dit jaar van 5 tot en met 9 augustus wordt afgewerkt, neemt dit jaar wel enigszins toe. Andere jaren moeten de Polen het stellen met de renners die niet in de Tour aan de bak zijn gekomen, terwijl ze nu als allereerste meerdaagse WorldTour-wedstrijd op de kalender staan.

Wel nieuw dit jaar zijn de strenge coronamaatregelen, waardoor er geen fans worden toegelaten en ook geen journalisten welkom zijn. Bovendien pakt de organisatie ter nagedachtenis van de betreurde Bjorg Lambrecht, die vorig jaar tijdens de ronde overleed, voor het eerst in de geschiedenis uit met een jongerenklassement.

Ronkend deelnemersveld, met stevige Belgische inslag

Het deelnemersveld belooft dus in vergelijking met de voorgaande edities beter gestoffeerd te zijn en dat blijkt ook uit de voorlopige deelnemerslijst. Aangezien het een WorldTour-race betreft, tekenen alle 19 WorldTour-teams sowieso present. Daarnaast kregen ook nog 4 teams een wildcard, waaronder het Belgische Circus - Wanty Gobert.

Ronkende namen op de (voorlopige) deelnemerslijst zijn Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma), Remco Evenepoel en Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick-Step), Thomas De Gendt, John Degenkolb en oud-winnaar Tim Wellens (Lotto-Soudal), Jakob Fuglsang (Astana), Maximilian Schachmann en Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe), Sep Vanmarkce (EF Pro Cycling), Richard Carapaz (Team Ineos) en wereldkampioen Mads Pedersen en Jasper Stuyven (Trek-Segrafedo).

Heuvelachtig parcours biedt mogelijkheden aan punchers

Het parcours van de Ronde van Polen verschilt al jarenlang amper. Zowel de spurters, de punchers als de klimgeiten komen gedurende de race aan hun trekken. Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen zullen alvast de openingsetappe tussen Chorzow en Katowice, de tweede etappe, waarin vorig jaar de betreurde Bjorg Lambrecht om het leven kwam, en de slotetappe naar Krakau met rood hebben aangekruist.

Voor de klassementsrenners is het uitkijken naar etappes 3 en 4. Op vrijdag 7 augustus worden de klimmersbenen tussen Wadowice en Bielsko-Biala een eerste keer opgespannen, maar het is vooral daags nadien in de rit naar Bukowina Tartranska dat de klassementsrenners zich zullen moeten onderscheiden. In de rit doorheen de Hoge Tatra krijgen de renners onder meer drie keer de Sciane Harnas en de Sciane Bukovina voorgeschoteld. Sciane betekent zoveel als muur, dus de renners weten alvast wat hen te wachten staat, met hellende stroken met percentages tot 22%. Spek naar de bek van klimgeiten à la Carapaz en Fuglsang of kroont Remco Evenepoel zich tot opvolger van Pavel Sivakov?

Volg van 5 tot 9 augustus iedere dag de Ronde van Polen op Eurosport!