Belgische speler op Valorant iDex: “De moeilijkheid ligt in het begrijpen van de vaardigheden van je tegenstander”

Door Proximus

Deel dit nieuws

Vandaag hebben we een afspraak met Sammy “iDex” Van de Weghe, voormalig speler op CSGO en nu op Valorant. We vroegen hem naar zijn ervaringen en verleden. Ook zijn nieuwe carrière op het spel van Riot Games kwam aan bod!

CSGO

Dag Sammy! Zou je je kunnen voorstellen aan de mensen die jou niet kennen?

Hallo. Ik heet Sammy, ik ben geboren op 26 augustus 1998 en ben dus 21 jaar oud. Ik heb altijd al in Brussel gewoond, mijn mama woont in Spanje. En ik heb Azerbeidzjaanse roots.

Herinner je je nog je eerste competitieve ervaring op een videogame?

Ja, maar het is een behoorlijk vage herinnering. Wat me in die competitiegekte bracht, waren de “LAN’s” in de cybercafés. Mijn ouders hadden me op mijn tiende al op taalvakantie gestuurd zodat ik een polyglot kon worden. Na de lessen wachtte ik braaf op mijn moeder die me kwam ophalen in een internetcafé waar ik voornamelijk Counter-Strike 1.6 of Source speelde. In die cafés kon je kleine wedstrijden spelen tegen de andere mensen. Het horen van hun woede was voor mij een grote motivatie om de beste en de slimste te zijn.

Wanneer ben je op CSGO gestart? Wat spreekt je aan in die game? Wie was je mentor op dat moment?

Ik ben met CSGO begonnen in 2014, toen ik 16 jaar oud was, in een internetcafé waar ik twee tot drie uur per dag zou spelen en dat de “Botkamp” heette, aan de Hallepoort. Mijn motivatie was groot omdat Titan zeer regelmatig kwam trainen in hetzelfde cybercafé. Ik discussieerde met hen en hield hun trainingsmethoden nauwlettend in de gaten. Ik ontmoette er voor het eerst enkele zeer gemotiveerde mensen die een competitieve energie terugstuurden.

Wat ik leuk vond aan het spel was het rankingssysteem, de aangepaste servers, awp_lego 2 bijvoorbeeld, en het feit dat ik kon uitnodigen wie ik wilde in het cybercafé. Het was een erg leuke tijd, vooral de strategische kant sprak me enorm aan. Mijn mentor was Makushime. Ik speelde bij het team Overlate van 20u tot 23u vanuit het cybercafé en hij hielp me in het begin veel bij mijn ontwikkeling. Ik wil hem daarvoor bedanken.

Hoe is je parcours verlopen, eenmaal gestart op CSGO?

Mijn parcours is erg langzaam maar gestaag geweest, ik ben altijd vooruitgang blijven boeken. Maar ik denk dat ik nooit echt het niveau heb gehaald dat ik op een dag hoopte te bereiken. Ik ben naam beginnen maken door teamprojecten op te starten met heel jonge spelers zoals misutaaa, die toen dertien was. We waren echt goed voor onze leeftijd.

Veel mensen praatten over ons want het ego van sommige oudere spelers kreeg een deuk. Op dat moment hebben we de zeer gesloten Franstalige scene van Counter-Strike betreden. En met de komst van andere spelers zoals flex0r zijn we stap voor stap geëvolueerd. Daardoor maakt misutaaa vandaag ook deel uit van Vitality. Ook Twitter heeft mij enorm geholpen om bekend te worden binnen de scene.

Wat is je eerste herinnering op CS? De eerste keer dat ik CS speelde…

Ik moet negen jaar oud zijn geweest in een internetcafé op zomervakantie in Bakoe, Azerbeidzjan. Ik weet nog dat alle kinderen en volwassenen uit de buurt me “Samir” noemden en dat ze me aan het eind van de avond uitnodigden om met hen te gaan cybergamen. We speelden op fy_pool_dag allemaal individueel tegen elkaar en ik was niet slecht. Dat is alles wat ik me herinner. Het waren mooie tijden die ik nooit zal vergeten.

Op welk moment beslis je om prof te worden?

Ik denk dat ik prof wilde worden toen ik Titan zag oefenen. Ook het kijken naar de eerste CSGO-majors, zoals de ESL One Cologne 2015, zal wel een invloed gehad hebben. Ik wilde het niveau bereiken om te kunnen deelnemen aan spectaculaire evenementen. Ik was ook een zeer grote fan van ScreaM.

Wat is volgens jou het beste team waarmee je al hebt kunnen spelen? En wat zijn je resultaten met dat team?

Nostalgisch gezien zou ik GosuCrew Prodigy zeggen met misutaaa, Lord, AlexTopGoal en Kronic. We komen aan op de Gamers Assembly 2017 met een gemiddelde leeftijd van 16-17 jaar en sturen verschillende teams uit de subtop naar huis. We hadden daar een fanbase opgebouwd op basis van onze prestaties, dat was echt cool. Realistisch gezien zou ik Alltech zeggen met een zeer professionele aanpak en trainingen. Dat was toen een van de beste teams uit de subtop. We behaalden enkele mooie online resultaten op ESEA.

Wat zijn als speler je beste herinnering en grootste teleurstelling?

Beste herinnering: de trainingen in de twee grootste esportsscholen in Frankrijk (Gaming Campus in Lyon en de Education Gaming School in Bordeaux). Je bevindt je met vier gepassioneerde jongens in lokalen met een overvloed aan technologisch materiaal, genoeg om de hoofden meermaals rond te draaien.

Grote teleurstelling: mijn vertrek uit het Alltech-project. Ik had sterke banden gesmeed met enkele teams en van de ene op de andere dag te moeten horen dat ik uitgesloten werd zonder dat ik de kans kreeg om me aan te passen, heeft me enorm gefrustreerd. Die frustratie veranderde geleidelijk aan in kracht.

Wat zijn je favoriete wapen en map in de game?

De AK-47, hét wapen van CS. En Cache, vooral sinds de laatste update!

Wie zijn volgens jou de beste speler en het beste team aller tijden?

Dat is een moeilijke vraag, maar ik denk meteen aan misutaaa en Vitality. Ik hoop dat ze geen spaander heel laten van de concurrentie op de Major van Rio in november.

Streaming

Kan je je overgang van prof naar streamer uitleggen?

We kunnen niet echt van een overgang spreken, ik ben altijd een speler gebleven. In februari 2019 ben ik een paar maanden in Spanje gaan wonen om in de Spaanse subtop te spelen. Ik had destijds naam gemaakt binnen de Franse en Belgische CSGO-scene. RTBF had een CSGO-specialist nodig voor het Tarmac streaming project. Zo werd ik de eerste door de staat gesponsorde CSGO-speler. Ze hebben me buitengewone omstandigheden aangeboden, zodat ik van mijn passie kon leven tijdens het spelen in mijn teams.

Welke tips kun je meegeven aan onze lezers die op een dag streamer zouden willen worden?

Doe wat je graag doet en doe het voor jezelf. Een gepassioneerd iemand die deelt wat hij graag doet, dat zal altijd werken!

Valorant

Wanneer heb je beslist om over te stappen op Valorant? En waarom die keuze?

Ik besloot voor de release van de bètaversie al om over te stappen op Valorant omdat mijn situatie op CSGO zo niet door kon gaan. Er waren te weinig teams beschikbaar en de scene ging verder zonder mij, vooral door een ban op een platform dat me veel mogelijkheden kostte.

Komend van CSGO (en andere CS), wat vind je van Valorant? Wat zijn de moeilijkheden die je moet leren beheersen?

Ik ben er meteen van gaan houden! Valorant maakt gebruik van game mechanics van CS:S en CS:1.6 die er meer afgestraft worden dan op CSGO. De smokes en flashs worden vervangen door karakterspecifieke vaardigheden waardoor de teamgeest versterkt wordt. De moeilijkheid ligt in het begrijpen van de vaardigheden van je tegenstander. Als je op een hoog niveau wilt spelen, mag je je niet laten verrassen in dit spel. Je moet instinctief alle mogelijkheden van de vijand kennen om klaar te zijn om hun spelplan tegen te gaan.

Wat zijn je beste resultaten op Valorant? En met wie?

Ik denk het G2-toernooi met het Benelux-team. Ik word vergezeld door ScreaM, Ex6tenz, bazy en davidp. We presenteren ons als een geweldig Belgisch team en we verpletteren iedereen, behalve in de finale, waarin de tegenpartij een bug in het spel misbruikt om te winnen, maar dat is een ander verhaal.

En wat met je huidige team “Citron Chien”? Wat zijn jullie doelen op korte en lange termijn?

Ons hoofddoel is om vijf vaste spelers te vinden voor ons team en daar zijn we momenteel mee bezig. Zo zullen we niet elke week van spelers moeten wisselen. Daarnaast willen we, door in tier 1 van de teams te zitten, ons spel opleggen door de game op een eenvoudige manier te benaderen en door ons tegelijkertijd voortdurend aan te passen. We komen allemaal van CSGO, dus we weten wat op de lange termijn in een team werkt. Ons doel op korte termijn is om het beste Franstalige team te zijn en op lange termijn een van de beste ter wereld.

Volgens ons opzoekingswerk speel je met Cypher. Kun je ons meer vertellen over dit karakter, de basis die je moet begrijpen en wat je moet proberen te verbeteren? Wat motiveert je om met hem te spelen?

Ik heb altijd al deze smerige rol, om bijvoorbeeld je tegenstander in de rug aan te vallen, gehad in mijn vorige teams Met dit karakter kun je hinderlagen opzetten terwijl je belangrijke informatie voorhanden hebt om te begrijpen wat er in het veld aan de hand is. Om met Cypher op een hoog niveau te spelen, moet je je denken verbeteren, bijvoorbeeld de redenen voor het zetten van een bepaalde valstrik. Het doel is om spelers te bestraffen die te agressief of niet methodisch genoeg te werk gaan. Wat mij motiveert is het feit dat ik spelers door een muur kan uitschakelen zonder dat ze het topje van mijn hoed hebben kunnen zien. Ik leg veel psychologische druk op de teams waar ik tegen speel en die druk gebruik ik in mijn voordeel.

Wat is je favoriete wapen? Behoor je tot team Vandal of team Phantom?

De Vandal, maar eigenlijk mag die discussie niet bestaan. Je moet je wapen kiezen op basis van de ronde. Voor lange afstand en 1 vs 1 in aanvalsmodus neem je de Vandal, voor duels op korte afstand en met meerdere vijanden selecteer je de Phantom.

Wat is je niveau op dit moment, wetende dat je Valorant (het hoogste niveau) was op de bèta?

Ik heb zeker het niveau van een prof, maar ik stel eigenlijk niets voor zonder mijn team. En dat komt goed uit want Valorant is een teamspel!

Heeft de Belgische Valorant-scene in jouw ogen kans om zich te ontwikkelen? We zien nu al grote Belgische namen, zoals jij, hun stempel drukken op de internationale scene. Kunnen we er binnenkort een Belgisch team verwachten?

De Belgische scene heeft potentieel, dat is zeker! Maar ik ben teleurgesteld dat zo weinig mensen zich tot nu toe hebben kunnen doen opmerken. Een echt Belgisch team lijkt me ingewikkeld voor 2020. We kunnen daarentegen wel een Belgisch team vormen dat indrukwekkend genoeg is voor potentiële “Worlds”.

Wat zou je willen delen met Belgische fans zodat zij beter kunnen worden op het nieuwe spel?

Welke fans? (lacht). Neen, even serieus nu. Ik zou iedereen aanraden om naar veel streams te kijken van goede spelers en competities. Vergeet niet om één uur per dag op de trainingsmodus te spelen en om snel vier teamgenoten te vinden om samen vooruitgang te boeken.

Wat zijn ten slotte je persoonlijke doelen?

Ik zou me binnen de scene willen doen opmerken als dé meest gevreesde Cypher ter wereld en ik zou willen deelnemen aan een heel groot internationaal toernooi.

Kies en verlies

Frietjes of balletjes?

Frietjes met brasil, zonder twijfelen!

Ketchup of mayonaise?

Ketchup met parmezaan is nóg beter!

Bier of frisdrank?

Frisdrank, maar met mate.

Bioscoop of voetbal?

Bioscoop in goed gezelschap.

De zee of de Ardennen?

De zee! Ik ben het beu om met de familie te gaan wandelen in de bergen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top