Vijf weetjes over het genie achter de ingenieuze blockbusters: Christopher Nolan

Films | Vanavond zendt CAZ om 20u40 de psychologische breinpuzzel ‘Memento’ uit, van de hand van de Brits-Amerikaanse meesterregisseur Christopher Nolan. Die laatste perste de voorbije twee decennia de meest gelauwerde blockbusters uit zijn hersenpan, en mag zich dan ook met recht en reden één van de meest geroemde filmmakers van het moment noemen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vroeg begonnen

Vroeg begonnen is half gewonnen, zo klinkt de volkswijsheid, en Nolan heeft die boodschap goed begrepen: op de prille leeftijd van zeven jaar begon hij al films te maken met de camera van zijn vader. In de hoofdrollen: zijn speelgoedfiguurtjes. Op zijn achtste fabriceerde hij een stop-motion animatiefilm, ‘Space Wars’ getiteld – ingegeven door zijn passie voor ‘Star Wars’. Op zijn elfde wist hij al waarmee hij later zijn brood wou verdienen: films maken.

305 miljoen dollar

In 1998 bedroeg de nettowaarde van Nolan – het verschil tussen zijn totale activa en zijn schulden – zo’n 2,5 miljoen dollar. Sindsdien is het vermogen van Nolan aangegroeid tot 305 miljoen dollar. ‘Inception’ leverde hem 69 miljoen dollar op, ‘Interstellar’ spekte zijn bankrekening met 121 miljoen dollar en voor ‘Dunkirk’ streek hij nog eens 125 miljoen dollar op.

Tegenwoordig ontvangt Nolan per film een vast bedrag van 20 miljoen dollar, plus een percentage (gewoonlijk zo’n twintig procent) van de totale omzet van de film. Om je een idee te geven: ‘The Dark Knight’ bracht wereldwijd ruim 1 miljard dollar op.

Aangeklaagd door Batman

De onbeduidende stad Batman in Turkije klaagde Nolan en producent Warner Brothers aan in 2008 wegens onrechtmatig gebruik van zijn plaatsnaam voor de film ‘The Dark Knight’. Volgens de burgemeester bezat de stad de exclusieve rechten op het gebruik van de naam, en had de stadskas dus recht op royalty’s telkens ‘Batman’ vernoemd werd.

Ook eiste hij een schadevergoeding omwille van de vermeende “psychologische impact” die Nolans film zou hebben op zijn onderdanen. Uiteraard werd de rechtszaak ongegrond verklaard. Hoewel er nooit concreet bewijs gevonden is, stonk het zaakje naar een PR-stunt, georkestreerd door het kamp van Nolan.

Brothers in arms

Hij zal voor eeuwig in de schaduw van zijn grote broer staan, maar scenarist Jonathan Nolan is desalniettemin medeverantwoordelijk voor het succes van een resem blockbusters die zijn regisserende bloedverwant de wereld instuurde. Zo schreef hij mee aan het script van ‘Memento’, ‘The Prestige’, ‘The Dark Knight’, ‘The Dark Knight Rises’ en ‘Interstellar’. Daarnaast was hij het brein achter de CBS-serie ‘Person of Interest’ en ontsproot de populaire sci-fi reeks ‘Westworld’ mede uit zijn hersenpan.

Het Oscarmysterie

Ondanks de vele lofbetuigingen, vijfsterrenrecensies en kassuccessen werd Nolan pas in 2018 voor het eerst genomineerd voor een Oscar voor beste regisseur. Vele critici spraken schande over het feit dat de cineast niet tot de genomineerde regisseurs behoorde voor zijn gelauwerde succesfilm ‘Inception’ uit 2010.

Dat één van de meest innoverende en invloedrijke regisseurs van zijn generatie twee decennia lang over het hoofd gezien werd door het Oscarcomité is dan ook verwonderlijk. Hij kon zijn eerste Oscarnominatie voor beste regisseur overigens niet verzilveren: het beeldje ging naar Guillermo del Toro voor ‘The Shape of Water’.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top