Vijf intense true crime-documentaires die naar de keel grijpen

Als je kickt op waargebeurde, mysterieuze misdaadverhalen met een open einde, is deze selectie spek naar jouw bek. Het doorwrochte speurwerk legt soms de meest verdorven kantjes van de mens bloot, maar elke zaak is al even intrigerend als huiveringwekkend. 

Gregory

Deze moordzaak stuurde een schokgolf door Frankrijk, en bij uitbreiding de gehele wereld. In 1984 werd het stoffelijk overschot van de kleine Grégory Villemin aangetroffen in de Vologne, een waterloop in de Vogezen. Zijn moeder verloor hem uit het oog toen hij in de tuin speelde. Een ellenlang onderzoek volgde, dat een familiaal drama blootlegde. Een anonieme briefschrijver had eerder bedreigingen geuit jegens de ouders, uit jaloezie tegenover de vader van het kind. Men verdacht een familielid. Diverse factoren bemoeilijkten het onderzoek – valse getuigenissen, corrupte rechters en opdringerige journalisten – waardoor de moordzaak nooit opgehelderd werd. Netflix wijdde met ‘Gregory’ een pakkende documentaire aan de affaire.

Dark Waters

Deze film, beschibaar in de On demand-catalogus van Proximus Pickx, baseert zich op een prominent milieuschandaal en de juridische strijd die Rob Bilott, advocaat van de familie Tennant, eind jaren 90 voerde tegen de vermeende vervuiler; het chemiebedrijf DuPont. Veehouders zagen hun veestapel plots gedecimeerd door een mysterieuze ziekte met onbekende ziekteverschijnselen. Hun dieren werden agressief, vertoonden wonden en hadden rode ogen. De bezorgde veehoudersfamilie maakte zich sterk dat de epidemie gelinkt was aan de giftige stoffen die vrijkwamen op de afvalverwerkingsplaats van Dry Run. Ze deden een beroep op Bilott om hun zaak te bepleiten, waarna duistere geheimen boven water kwamen. Zo bleek het bedrijf het niet te nauw te nemen met de milieuwetgeving.

Jeffrey Epstein: Filthy Rich

Deze vierdelige miniserie onthult de perverse sekslust van miljardair Jeffrey Epstein. IJzingwekkende getuigenissen beschrijven hoe Epstein zijn macht misbruikte om zijn lusten te botvieren op jonge meisjes op zijn afgelegen eiland van plezier, waar bovendien talloze prominente en hooggeachte lieden te gast waren. De miljardair was immers dikke vriendjes met de rich & famous en genoot in internationale kringen veel aanzien. Hij beschikte over een breed netwerk dat tal van beroemdheden omvatte, zoals Bill Clinton en de Britse prins Andrew. De Netflix-docu traceert zijn rise & fall: van zijn eerste stapjes in de financiële wereld tot zijn arrestatie in 2019 wegens handel in minderjarigen en zijn mysterieuze ‘zelfdoding’ in verdachte omstandigheden. Verteller James Patterson, die zich vastbeet in het onderwerp en er een boek over schreef, zuigt de kijker mee in de glamoureuze wereld van de ‘filthy rich’.

Don't f*ck with cats

Deze zaak is al even intrigerend als surrealistisch. Ze waarschuwt voor de gevaren van het internet, maar benadrukt tegelijk de kracht ervan. Het verhaal draait rond de enigmatische figuur van Luka Rocco Magnotta, en het virtuele internetonderzoek dat zijn lot bezegelde. De jongeman zette een resem filmpjes online waarin hij kittens martelt en op wreedaardige wijze vermoordt. Gechoqueerde kijkers zetten een internetgroep op poten om de dierenbeul op te sporen en te laten boeten voor zijn daden. Hun ergste vrees wordt werkelijkheid wanneer Magnotta op een dag een video post waarin hij een andere man martelt en om het leven brengt, waarna hij het lichaam van zijn slachtoffer in stukken hakt en die in postpakketten naar gerechtelijke bestemmelingen verstuurt… Een bevreemdend verhaal met een bevredigend einde.

The Disappearance of Madeleine McCann

We schrijven 2007: de driejarige kleuter Maddie McCann verdwijnt spoorloos tijdens een gezinsvakantie in Portugal. Haar grote, onschuldige ogen verschijnen vervolgens in alle internationale media en beroeren de gemoederen. De hele wereld lijkt zich op de verdwijningszaak te storten, na een emotionele oproep van de wanhopige ouders. Tot op de dag van vandaag blijft haar verdwijning één groot mysterie, hoewel onlangs nieuwe elementen opdoken die de zaak opnieuw op de voorpagina’s zetten. De Duitse politie zou een hoofdverdachte opgepakt hebben: een recidiverende pedofiel die momenteel in de cel zit voor een andere zaak. De meest waarschijnlijke piste is dat hij het meisje omgebracht zou hebben. Netflix maakte een achtdelige documentairereeks over dé verdwijningszaak van de jaren 2000, die de mediabuzz rond de cold case opnieuw aanwakkerde.

Series

Bekijk alles
Top