One hit wonder: het verhaal achter het aanstekelijke La Bamba

'La Bamba' uit 1987 is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van die zomerhits die grijs gedraaid worden op de dansvloer. Dit aanstekelijk deuntje was oorspronkelijk een populair Mexicaans nummer voordat het na een herwerking uitgroeide tot een wereldwijde monsterhit.

'La Bamba' zou zijn oorsprong hebben in de het Mexico van de 17de eeuw, meer bepaald in de kuststad Veracruz. Veracruz viel toen vaak ten prooi aan plunderingen door piraten, onder meer door de Nederlander Laurant de Graff. De reactie van de toenmalige vice-koning van Mexico was rijkelijk te laat en volgens de inwoners ook nutteloos. Het is uit die onmacht dat het heidense lied 'La Bamba' is ontstaan. De burgers zongen het om het gebrek aan bescherming dat hen te beurt viel, aan te klagen.

Het woord 'la bamba' kan tevens ook verwijzen naar de Spaanse term 'bambarria', wat zoveel betekent als een nutteloze actie die te laat op gang komt. Zoals haast alle populaire deuntjes werd 'La Bamba' vervolgens in allerlei verschillende contexten te berde gebracht, waardoor de exacte tekst nogal eens durfde te verschillen. Het liedje werd meer en meer een feestnummer dat gedraaid werd op trouwfeesten. Vandaar dat de versie die wij allemaal kennen ook verwijst naar dansen ("para baillar la bamba"), waarbij het werkwoord 'bambalear' zoveel betekent als 'balanceren'.

De finale versie

Het deuntje werd talloze keren herwerkt, maar de versie van Ritchie Valens uit 1958 behoort toch tot de meest markante. Hij maakte er een hit van die in de top 50 verscheen en werd daarmee de eerste latinozanger die daarin slaagde. Opnieuw volgden talloze herwerkingen totdat Los Lobos in 1987 'La Bamba' in de versie zoals we die nu kennen inzong. Het nummer is eigenlijk opgedragen aan de gelijknamige film van Luis Valdez. De film is een biografie van Ritchie Valens, de eerste die 'La Bamba' enige amplooi wist te geven. Het nummer was zo geliefd dat het liefst elf weken bovenaan de hitparades bleef staan. Veracruz, de stad waar het deuntje zijn oorsprong vond, wijdt ieder jaar op 17 augustus zelfs een hele dag aan 'La Bamba'. Noteer het alvast in jouw agenda!

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?