Verkeerde vlaggen en volksliederen, een greep uit het blunderboek van de internationale topsport

Wereldwijd vinden jaarlijks in talloze sportcategorieën interlands plaats. Het dient dan ook niet te verwonderen dat men met het afspelen van de hymnes of het uitrollen van de vlaggen weleens de mist in gaat. Proximus Pickx licht voor jou alvast 5 pagina's van het internationale blunderboek toe.

Is het nu Noord- of Zuid-Korea?

De Olympische Spelen in Londen in 2012 moesten nog goed en wel beginnen of het organisatiecomité had al een serieuze rel aan de broek. Voor aanvang van de wedstrijd in het vrouwenvoetbal tussen Colombia en Noord-Korea op 25 juli 2012 werd bij de spelersvoorstelling namelijk steevast de vlag van aartsvijand Zuid-Korea getoond. De communistische delegatie reageerde furieus en weigerde een uur lang om de wedstrijd op gang te trappen. Na uitgebreide excuses van de organisatie werd er uiteindelijk alsnog afgetrapt in Hamden Park, Glasgow. De Noord-Koreaanse dames namen alvast sportief revanche. Dankzij twee doelpunten van Kim Song Hui trokken ze aan het langste eind.

Albanië, Andorra, Armenië: 1 pot nat

Voor aanvang van het EK-kwalificatieduel tussen Frankrijk en Albanië op 7 september 2019 werden, zoals de traditie dat wil, de volksliederen afgespeeld. Tot verbazing van de Albanezen werden ze echter getrakteerd op de hymne van ... Andorra. Albanië weigerde om af te trappen totdat het de correcte versie van het volkslied had mogen aanhoren. Die kwam er dan ook uiteindelijk, maar niet nadat de stadionomroeper zich uitgebreid verontschuldigde tegenover ... Armenië. Uiteindelijk eindigde de partij op een 4-1 overwinning voor het thuisland, waarna Frans president Emmanuel Macron zijn uitgebreide excuses aanbood aan het Zuidoost-Europese land. De farce kwam de Franse voetbalbond ook op een boete van 20.000 euro te staan.

Unicum Gibraltar

De Europese dwergstaat Gibraltar, ten zuiden van Spanje, weet ook wat het is om het verkeerde volsklied te mogen aanhoren. Toen de voetbaldwerg zich op 13 oktober 2018 presenteerde in Armenië kreeg het voor aanvang van het duel in de Nations League het volkslied van Liechtenstein te horen. De ministaat liet het echter niet aan zijn hart komen en putte er net dat extra tikkeltje motivatie uit om het thuisland met 0-1 te verslaan en zo de eerste officiële overwinning te laten optekenen. Drie dagen later werd daar, nota bene tegen Liechtenstein, meteen een tweede overwinning aan toegevoegd.

Moldavië of Roemenië?

Ook andere sporten zijn lang niet immuun voor protocollaire blunders. Begin dit jaar pakte de ATP trots uit met de gloednieuwe ATP Cup, een landentoernooi dat je enigszins kunt vergelijken met de Davis Cup. Voor aanvang van de openingswedstrijd tussen België en Moldavië ging de organisatie echter meteen de mist in. De Moldaviërs kregen het volkslied van Roemenië te horen. Beide vlaggen hebben misschien veel gemeen - ze zijn allebei blauw, geel en rood - maar het volkslied klinkt toch een tikkeltje anders...

Alberto Contador en het verkeerde volsklied (X2)

De Spaanse ronderenner Alberto Contador en het nationale volkslied, het is nooit een geslaagd huwelijk geweest. El Pistolero won in zijn carrière als ronderenner onder meer twee keer de Tour, drie keer de Vuelta en tweemaal de Giro, maar op het eindpodium ging het tweemaal grondig mis. Zo werd bij zijn Touroverwinning in 2009 het volkslied van ... Denemarken afgespeeld, begrijpe wie het begrijpen kan. Twee jaar later stond de Spanjaard in Milaan te blinken in de roze trui en werd hij getrakteerd op het correcte volkslied, althans dat dacht hij in eerste instantie. De wedstrijdorganisatie speelde echter het Spaanse volkslied van tijdens de Franco-dictatuur, terwijl de huidige versie geen tekst bevat...

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?