Sneuvelende records in nieuw topjaar voor Atalanta

Serie A | Nog drie speeldagen en het Serie A-seizoen 2019-2020 zit erop. Voor provincieclub Atalanta Bergamo werd het opnieuw een jaar vol straffe prestaties. Atalanta is sowieso al zeker van een tweede Champions League-deelname op een rij, scoort doelpunten aan de lopende band en heeft nu al meer punten vergaard dan eender welk voorgaand seizoen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vorig seizoen eindigde Atalanta op een derde plaats. Het leverde de Noord-Italiaanse club uit Bergamo voor het eerst een ticket richting de Champions League op. Opnieuw zal Atalanta, ongeacht de komende resultaten, in de top vier eindigen. De blauw-zwarte formatie zal Italië bijgevolg volgend seizoen opnieuw vertegenwoordigen op het Europese kampioenenbal. De derde plaats van vorig seizoen kan zelfs overtroffen worden. Atalanta bikkelt met Inter namelijk voor de tweede plaats.

Momenteel telt Atalanta 74 punten, nooit eerder sprokkelde het team zoveel punten bij elkaar in één seizoen. Het vorige record werd in het seizoen 2016-2017 gevestigd, toen Atalanta het jaar eindigde met 72 punten.

Alsof deze prestatie nog niet knap genoeg is, koppelt Atalanta haar resultaten ook nog eens aan attractief en aanvallend voetbal. Geen sprake van catenaccio onder coach Gian Piero Gasperini. Atalanta zit namelijk aan 95 gemaakte goals, nooit eerder scoorde Atalanta zoveel doelpunten op één seizoen. Met nog drie duels te gaan, lijkt zelfs de magische kaap van de 100 goals dichterbij te komen.  

In het spoor van Torino en Milan

We halen enkele cijfers boven om aan te duiden hoe uitzonderlijk deze prestatie van Atalanta juist is. Het is namelijk al van 1959 geleden dat een team, Fiorentina in dit geval, in de Serie A 95 goals wist te scoren. Amper twee clubs wisten ooit de grens van de 100 goals te bereiken, met name Torino in 1948 (105 goals) en Milan in de jaren 1950 (103) en 1951 (101).

We moeten dus al ver in de archieven van de Serie A graven om dergelijke prestaties tegen te komen. Enkel het Napoli van het seizoen 2016-2017 komt nog in de buurt van Atalanta. Dries Mertens en co. scoorden 94 goals dat jaar.

Enkel Bayern doet momenteel beter

Kan Atalanta de 100 goals bereiken zoals Torino en Milan het ooit presteerden? Met nog drie wedstrijden te gaan moet het nog vijf goals maken. Dat Atalanta nu al 23 competitieduels op een rij weet te scoren en 15 matchen op een rij ongeslagen is, spreekt in hun voordeel.

Bereikt Atalanta overigens de 100 goals, dan evenaren ze dit seizoen dezelfde cijfers als Bayern München. De recordkampioen in Duitsland is dit seizoen de enige club uit de Europese Big 5-competities die meer goals heeft gemaakt dan Atalanta.

Kan Atalanta voor een 24ste keer op een rij scoren? Dan moeten ze vrijdag 24 juli, op speeldag 36, voorbij AC Milan. De partij is live te bekijken op Eleven Sports 1, te vinden in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Programma speeldag 36

Vrijdag 24 juli
Milan – Atalanta (te zien op Eleven Sports 1 vanaf 21u45)

Zaterdag 25 juli
Brescia – Parma
Genoa – Inter (te zien op Eleven Sports 2 vanaf 19u30)
Napoli – Sassuolo (te zien op Eleven Sports 1 vanaf 21u45)

Zondag 26 juli
Bologna – Lecce
AS Roma – Fiorentina (te zien op Eleven Sports 2 vanaf 19u30)
Hellas Verona – Lazio (te zien op Eleven Sports 1 vanaf 19u30)
SPAL – Torino
Cagliari – Udinese
JuventusSampdoria (te zien op Eleven Sports 1 vanaf 21u45)

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top