Toerist in eigen land: deze muzikale wegwijzers gidsen je door Brussel

Muziek | De zomer van 2020 zal de annalen ingaan als die van de staycation. Maar dat hoeft helemaal geen domper te zijn op de feestvreugde, want ons land staat bol van de toeristische trekpleisters en onverwachte lekkernijen. Sommigen worden zelfs uitgebreid bezongen in iconische liederen. In dit artikel zoomt Proximus Pickx in op enkele lofzangen op onze hoofdstad, Brussel.

Door Pickx

Deel dit nieuws

1. Johan Verminnen - In de rue des Bouchers

Wie Brussel zegt, denkt onvermijdelijk aan de Brusselse chansonnier Johan Verminnen. De hoofdstad vormt de rode draad doorheen het hele oeuvre van Verminnen, zoals onder meer blijkt uit liedjes als 'Brussel' (1976) en 'De tet van Koekelberg' (2007). Toch is de Brusselse zanger voornamelijk gekend omwille van zijn feestzaalklassieker 'In de rue des Bouchers', een lofzang op de Beenhouwersstraat, de bekendste horecastraat in onze hoofdstad. Daar kun je volgens Verminnen Brussel echt zien leven. Allen daarheen zouden we zeggen, mits de nodige social distancing natuurlijk!

2. Raymond van het Groenewoud - Brussels by night

Raymond van het Groenewoud is een naam als een klok in het Vlaamse muzieklandschap. Naast zijn officieuze Vlaamse volkslied 'Vlaanderen boven' heeft de kleinkunstzanger echter ook een nummer opgedragen aan onze hoofdstad. In 'Brussels by Night', dat later de inspiratiebron zou vormen voor de gelijknamige film, bezingt van het Groenewoud het Brusselse nachtleven: "Brussels by night / Allerlei lichtjes / Veel strangers in the straait / En katers bij 't ontbaait / In Brussels by night."

3. Arno - Brussels

Ook Arno steekt zijn liefde voor onze hoofdstad niet onder stoelen of banken. In 2010 komt hij zelfs met het album "Brussld" op de proppen, als ultiem eerbetoon aan de stad van de Ketjes. Met zijn doorleefde rockstem en zijn mengelmoes van Engels en hakkelend Frans schetst Arno een portret van Brussel. Het nummer is doorspekt met clichés, van culinaire specaliteiten tot en met het brede scala aan gesproken talen. Geheel eigen aan Arno bevat het nummer ook een punchline die we niet gauw zullen vergeten: "L'oignon fait la force / Vive les moules".

4. Jacques Brel - Bruxelles

Natuurlijk mag ook de onvermijdelijke Jacques Brel niet ontbreken in dit overzichtslijstje. Verschillende van zijn chansons zijn gepuurd uit zijn liefde voor België. Het nummer 'Bruxelles', uit het album "Les Bourgeois", vormt daarop geen uitzondering. Dankzij het nummer uit 1962 word je letterlijk meegenomen naar enkele iconische plaatsen in onze hoofdstad. Van het Sint-Katelijneplein tot het De Brouckèreplein, het aanstekelijke nummer laat je Brussel herontdekken zoals je het nog nooit hebt gezien (en nog nooit hebt gehoord).

5. Roméo Elvis - Bruxelles arrive

'Bruxelles arrive' is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de hymne van de jonge generatie Brusselaars. Met meer dan 21 miljoen views op YouTube, meer dan dubbel het aantal inwoners van België, is het zonneklaar dat dit nummer een belangrijke rol heeft gespeeld in de populariteit van de artiest. Roméo Elvis zelf gaf toe dat er een 'voor' en een 'na' 'Bruxelles arrive" is. Met zijn liefde voor zijn vaderland heeft de rijzende ster in de Belgische hiphopwereld ons een deuntje afgeleverd dat je niet snel uit je hoofd krijgt.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top