De grootste filmklassiekers bij Proximus VOD

Films | De bioscopen zijn weer open, maar ook bij Proximus Pickx vind je deze zomer een uitgebreid filmaanbod, waar je niet eens de deur voor uit moet. En wat er is er beter om te ontsnappen aan een hittegolf of regenbui tijdens de vakantie dan een onvervalste filmklassieker?

In onze derde special keren we terug naar de jaren tachtig van vorige eeuw. Je ontdekt de pareltjes uit deze periode nu in onze op aanvraag-catalogus (3,99 euro HD/2,99 euro SD).

Je vindt onze selectie onder het menu 'De grootste filmklassiekers'.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark

Indiana Jones heeft maar één levensdoel: de wereld afreizen op zoek naar archeologische rijkdommen. Hij is een avonturier die voor niets terugschrikt om zijn doel te bereiken en zijn concurrenten te verslaan. Zijn voornaamste tegenstrever is Belloq, een gewetenloze Franse archeoloog in dienst van Nazi-Duitsland. In 1936 wil Hitler absoluut de Ark des Verbonds in zijn bezit krijgen. Indiana Jones krijgt de opdracht om de Ark te vinden voordat de Nazi's dat doen.

Avonturenfilm (1981) van Steven Spielberg met Harrison Ford, Karen Allen en Paul Freeman. Goed voor acht Oscarnominaties, waarvan het er vier won.

Top Gun

Maverick wordt samen met zijn copiloot Goose aangenomen bij Top Gun, een keiharde marineopleiding voor piloten. Hij gaat hier de concurrentie aan met een andere toppiloot, Iceman. Na een tragische gebeurtenis realiseert Maverick zich dat het leven toch keihard kan zijn en twijfelt of hij nog verder wil gaan met vliegen. Uiteindelijk moet hij toch bewijzen wie de beste piloot is.

Actiefilm (1986) van Tony Scott met Tom Cruise, Kelly McGillis en Val Kilmer. Goed voor vier Oscarnominaties, waarvan het er één won.

Blade Runner

Los Angeles, 2019: Rick Deckard is een 'Blade Runner': een politieagent die ingezet wordt om 'replicants' (androïden) uit te schakelen, omdat onze planeet na een gewelddadige opstand verboden terrein is voor hen. Hij wil eigenlijk stoppen, maar moet z'n baantje weer oppakken wanneer vijf replicants een ruimteschip kapen en terugkeren naar de Aarde.

Sciencefictionfilm (1981) van Ridley Scott met Harrison Ford, Rutger Hauer en Sean Young. Genomineerd voor twee Oscars.

Gandhi

Deze film vertelt de geschiedenis van Gandhi, één der meest monumentale persoonlijkheden van de vorige eeuw. Hij begon zijn loopbaan als jurist en werd na een jarenlange strijd voor zijn idealen een moderne Messias, wiens passief verzet leidde tot het eind van de Engelse koloniale overheersing in India. Zijn naam is synoniem aan een levenshouding die de loop der geschiedenis heeft gewijzigd en nog steeds een inspiratiebron is voor miljoenen mensen.

Biopic (1982) van Richard Attenborough met Ben Kingsley, Edward Fox en John Gielgud. Genomineerd voor maar liefst elf Oscars, waarvan het er acht won, onder andere voor beste film, beste regisseur en beste acteur in een hoofdrol.

Tootsie

Omdat acteur Michael Dorsey een zeer lastig mannetje is, zit hij voortdurend zonder werk. Hij is elke producer een doorn in het oog. Michael is dermate belust op het krijgen van een baan als acteur dat hij zelfs bereid is zich als vrouw voor te doen. Hij solliciteert te einde raad naar een vrouwenrol in een tv-serie. Hij wordt aangenomen en prompt wordt hij een ster. Complicaties blijven niet uit wanneer hij verliefd wordt op zijn tegenspeelster Julie en haar vader op hem.

Komedie (1982) van Sydney Pollack met Dustin Hoffman, Jessica Lange en Geena Davis. Genomineerd voor tien Oscars, waarvan het er één won voor beste actrice in een bijrol.

Beetlejuice

Barbara en Adam Maitland zijn betrokken bij een zwaar auto-ongeval. Wanneer ze thuiskomen beseffen ze dat ze eigenlijk niet meer leven. Hun huis wordt verkocht en de nieuwe eigenaars willen het omtoveren tot een excentriek gebouw. De Maitlands hebben het hier zeer moeilijk mee en beseffen dat ze de nieuwe eigenaars als spoken angst kunnen aanjagen. Maar al vlug dringt het tot hen door dat het leven na de dood niet zo eenvoudig is. Wanneer ze willen spoken, zullen ze eerst moeten leren hoe dat werkt. Ook al krijgen ze de hulp van Juno, toch blijken de nieuwe eigenaars zeer goed opgewassen tegen lugubere geluiden en vreemde krachten. De Maitlands raken stilaan wanhopig en vragen de hulp van Beetlejuice, een spook dat zich kan omvormen tot een verschrikkelijk monster.

Fantasyfilm (1988) van Tim Burton met Michael Keaton, Geena Davis en Alec Baldwin. Winnaar van één Oscar.

Dead Poets Society

Keating doceert in 1959 Engels aan een deftige kostschool voor jongens waar ijzeren discipline heerst. Zijn filosofie 'the purpose of education is to think for yourself' valt in slechte aarde bij de staf en de ouders, maar maakt hem razend populair bij de leerlingen. De nadruk van de film ligt op de ontwikkeling van een klein groepje jongens die Keatings lessen ter harte nemen met tragische gevolgen.

Drama (1989) van Peter Weir met Robin Williams, Ethan Hawke en Robert Sean Leonard. Genomineerd voor vier Oscars, waarvan het er één won.

The Karate Kid

Daniel is nieuw in de stad, en wordt gepest door de plaatselijke 'bullies', die allemaal bekend zijn met karate. Vastbesloten om voor zichzelf op te komen besluit Daniel om zichzelf karate te leren, tot hij ontdekt dat er een karate-meester in zijn flat woont. Mr. Miyagi stemt toe om Daniel te trainen, en hij leert hem dat er meer is dan het gebruiken van geweld.

Familiefilm (1984) van John G. Avildsen met Ralph Macchio, Pat Morita en Elisabeth Shue. Genomineerd voor één Oscar.

Chariots of Fire

Het ware verhaal van twee Britse atleten die tegen elkaar strijden op de Olympische Spelen in 1924. De ene is een Schotse man die God aanbidt en de andere is een Joodse student die rent voor beroemdheid.

Sportdrama (1981) van Hugh Hudson met Ben Cross, Nicholas Farrell en Nigel Havers. Genomineerd voor zeven Oscars, waarvan het er vier won, onder andere voor beste film.

Ghostbusters

Drie wetenschappers verliezen hun baan bij de universiteit van New York, waar ze het occulte bestudeerden. Ze besluiten om zich voortaan te verhuren als Ghostbusters, en zich bezig te gaan houden met het vangen van allerlei soorten spoken en geesten. Wanneer ze een portaal naar een andere dimensie ontdekken is het aan de Ghostbusters om de Big Apple te redden.

Sciencefictionfilm (1984) van Ivan Reitman met Bill Murray, Dan Aykroyd en Sigourney Weaver. Genomineerd voor twee Oscars.

Labyrinth

Het tienermeisje Sarah zit te balen. Haar ouders zijn het huis uit en zij moet op haar babybroertje Toby passen. Ze wenst dat de Goblins hem komen stelen. Dom natuurlijk, want haar wens wordt verhoord. De Goblinkoning ontvoert hem en houdt hem gevangen in een kasteel in het midden van een groot mythisch labyrint. Sarah moet haar broertje terughalen en tussendoor allerlei grote en kleine puzzels oplossen.

Fantasyfilm (1986) van Jim Henson met Jennifer Connelly, David Bowie en de stem van Brian Henson. Genomineerd voor één BAFTA award.

Fame

Een groep jongeren wordt aangenomen op een school voor toneel, dans en zang. Vier van deze jongeren worden gevolgd in de keiharde wereld waar alleen perfectie mogelijk is.

Dansfilm (1980) van Alan Parker met Irene Cara, Lee Curreri en Laura Dean. Goed voor zes Oscarnominaties, waarvan het er twee won.

Goodfellas

Henry Hill wil al van jongs af aan bij de maffia. Hij begint als loopjongen en door de jaren heen krijgt hij steeds grotere klussen. Hij valt hierbij onder de hoede van Jimmy Conway, een oude rot in het vak. Henry verdient bakken met geld en alles gaat op rolletjes. Na een paar jaar komt Henry erachter dat Jimmy buiten de maffia om ook nog wat zaakjes heeft lopen. Dan merkt hij dat hij ook een beetje voor zichzelf moet gaan zorgen als hij wil blijven overleven in de harde maffiawereld.

Misdaaddrama (1990) van Martin Scorsese met Robert De Niro, Ray Liotta en Joe Pesci. Genomineerd voor zes Oscars, waarvan het er één won, voor beste acteur in een bijrol.

Das Boot

Najaar 1941, La Rochelle aan de Franse kust: 50 Duitse militairen drinken zich zat en maken plezier in een Franse nachtclub. Voor hen kan dit de laatste keer zijn, aangezien ze de volgende morgen aan boord van een onderzeeër zullen gaan, om zo veel mogelijk vijandelijke schepen tot zinken te brengen. Naarmate de U-96 op de Atlantische Oceaan vordert, neemt de verveling drastisch toe. Wanneer echter na lange tijd de vijandelijke schepen in zicht komen, slaat de verveling van de mannen om in angst en heimwee naar de thuishaven.

Oorlogsfilm (1981) van Wolfgang Petersen met Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer en Klaus Wennemann. Genomineerd voor zes Oscars.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top