'The X-Files': de waarheid omtrent het grote succes

Series | ‘The X-Files’ is één van de meest iconische series uit de tv-geschiedenis. De serie liep van 1993 tot 2002 en van 2016-2018. Het was een enorm succes en de namen Mulder en Scully zullen bij iedereen uit de generatie van de jaren '90 voor eeuwig en altijd een belletje laten rinkelen. CAZ zendt vanavond om 20u40 de film ‘The X-Files: I Want to Believe’ uit. Proximus Pickx laat zijn licht schijnen over het grote succes.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De zoektocht naar buitenaards leven zal de mensheid voor eeuwig en altijd bezighouden, tot de dag er definitief uitsluitsel over bestaat. Zo, de nodige mysterie in onze zin en dat vat ‘The X-Files’ meteen goed samen: een vat vol raadsels. ‘The truth is out there’ is de slagzin van de serie. De waarheid is dat de serie van 1993 tot 2002 een enorm succes was, in 2016 kwam er een vervolg met twee seizoenen en de kritieken daarover waren minder positief. Gillian Anderson, die Scully speelde, kapte er definitief mee en er zijn geen plannen om nog een twaalfde seizoen te maken.

Uiteraard kon het grote scherm niet achterwege blijven en in 1998 kwam de eerste film uit met ‘The X-Files’ en in 2008 zag ‘The X-Files: I Want to Believe’ het levenslicht. De eerste film kreeg nog lof, de tweede werd minder goed onthaald.

Chemie tussen Mulder en Scully

FBI-agenten Mulder en Scully vormen een ijzersterke tandem en zij moeten ‘onoplosbare’ zaken tot een goed einde zien te brengen. Mulder gelooft in buitenaards leven, Scully kiest voor een wetenschappelijke aanpak. Het duo vult elkaar perfect aan en het klikt tussen hen. Een serie staat of valt uiteraard met goede acteerprestaties en de nodige chemie, die er is tussen de twee. Het is naast het thema één van de pijlers waarop de serie staat.

Daarnaast zijn er ook de nodige complottheorieën. De overheid ‘verzwijgt’ bepaalde zaken en dat was ook in die periode een heikel thema. Vandaag de dag zijn dergelijke verhalen nog altijd brandend actueel. Kijk maar naar alle complottheorieën die er de ronde doen over het coronavirus.

Sterke verhalen

Een ander sterk punt van de serie: de verhalen. Scenarist Chris Carter zorgde voor goede verhaallijnen en vaak was er een open einde. Dat zorgde voor nieuwsgierigheid bij de fans, maar na negen seizoenen was het concept stilaan uitgewerkt. De reboot was niet meteen een groot succes.

David Duchovny, die Mulder vertolkt, verklaarde ooit het volgende over de serie. "De show is mijn eenhoorn en ik zal nooit meer een tweede vinden. Het is goed om één fenomeen te hebben, ik heb geen nood aan een tweede."

Tot slot is er de iconische intro (zie onderstaand filmpje). Misschien toch nog maar eens een avondje Mulder en Scully inplannen?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top