Na het lange wachten: Ronde van Burgos trekt wielerseizoen opnieuw op gang

Sport | Van 28 juli tot 1 augustus vindt de Ronde van Burgos plaats. De Spaanse etappekoers brengt heel wat toppers op de been, waaronder de talentvolle Belg Remco Evenepoel. Proximus Pickx is de wielerfan niet vergeten, die lang op zijn honger heeft moeten zitten, en zendt daarom de Ronde van Burgos elke dag uit. Een overzicht wat je allemaal kan verwachten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Lange tijd was het onduidelijk of de Ronde van Burgos dit jaar kon doorgaan omwille van het coronavirus. Maar uiteindelijk kwam er dan toch groen licht vanuit de lokale politiek om de ronde te laten doorgaan. De Vuelta a Burgos staat traditioneel gekend als de ultieme voorbereiding op de Vuelta, maar door de hertekende UCI-kalender is daar dit jaar geen sprake meer van. In augustus zullen eerst nog klassiekers als de Strade Bianche, Milaan – San Remo en de Ronde van Lombardije betwist worden, alvorens we ons in september, oktober en november mogen opmaken voor de grote rondes.

Echt balen zullen ze bij de organisatie niet doen, want de Ronde van Burgos wordt namelijk op de nieuwe UCI-kalender de eerste rittenkoers met aanzien sinds de coronabreak. Het wielerpeloton kan haast niet wachten om opnieuw het stalen ros op te kruipen, maak je dus maar op voor een attractief deelnemersveld op een pittig parcours.

Ronkend deelnemersveld

Eindelijk terug koers, heel wat teams vroegen daarom een wildcard aan om te mogen aantreden in Burgos. Naar verluidt hadden tussen de 35 en 40 teams zich aangemeld bij de organisatie. In totaal zullen 15 WorldTour-ploegen present tekenen: Astana, Bahrain McLaren, BORA-hansgrohe, Cofidis, CCC, Groupama-FDJ, Team INEOS, Israel Start-Up Nation, Jumbo-Visma, Mitchelton-Scott, Movistar, Team NTT, Trek-Segafredo, UAE Emirates en Deceuninck-Quick-Step. Daarnaast kregen acht andere ploegen nog een uitnodiging, waaronder het Belgische Bingoal – Wallonie Bruxelles.

Nog niet iedere ploeg deelde zijn officiële Burgos-selectie mee, maar toch kennen we al enkele ronkende namen die aan de start zullen verschijnen. Al meerdere kopmannen bevestigden de afgelopen periode te starten in de klimkoers, zoals Richard Carapaz (INEOS), evenals Alejandro Valverde en Enric Mas (beiden Movistar), Mikel Landa en Wout Poels (Bahrain – McLaren), Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma), Nairo Quintana (Arkéa – Samsic), Simon Yates en Adam Yates (Mitchelton – Scott), Rafal Majka (BORA) en Miguel Ángel López (Astana). Met Valverde, Landa en Quintana komen er drie ex-winnaars van de Ronde van Burgos aan de start.

Langs Belgische zijde wordt het voor het klassement uitkijken naar Remco Evenepoel (Deceuninck) en Ben Hermans (Israel). Voor eventueel dagsucces moet Jasper Stuyven (Trek) in de gaten gehouden worden.

Lagunas de Neila traditioneel scherprechter

De organisatie van de Ronde van Burgos houdt al heel wat jaren vast aan enkele succesrecepten. Zo eindigt de eerste etappe steevast op de Alto del Castillo, een korte knik aan het kasteel van Burgos, de gelijknamige provinciehoofdstad die vooral bekend staat om zijn kathedraal. Vorig jaar won Giacomo Nizzolo hier de openingsetappe, in 2018 triomfeerde Francesco Gavazzi, in 2017 werd deze beklimming van derde categorie een hapklare brok voor Mikel Landa. Diverse profielen dus, maar vooral de puncheurs komen hier zeker tot hun recht. Een Matteo Trentin (CCC) zou wel eens een gevaarlijke klant kunnen zijn voor deze aankomst.

Andere vaste ingrediënten zijn de aankomsten bergop op de Picon Blanco en Lagunas de Neila. De Picon Blanco, een beklimming van bijna acht kilometer aan ruim negen procent, moet op dag drie bedwongen worden. De apotheose van de Ronde van Burgos vindt dan weer traditioneel plaats op de flanken van Lagunas de Neila. De slotkilometers daar lopen omhoog aan ruim tien procent. Hier wordt beslist wie de speciale editie van 2020 zal winnen. De voorbije jaren ging de ruiker telkens naar een klimmer, hoe kan het ook anders. De twee voorgaande edities van de Ronde van Burgos werden gewonnen door de talentrijke Colombiaan Ivan Ramiro Sosa, daarvoor triomfeerden Mikel Landa, Alberto Contador, Rein Taaramäe, Nairo Quintana, Daniel Moreno, Joaquim Rodriguez, Samuel Sanchez en Alejandro Valverde.

Tot slot zijn er twee vlakke etappes, op dag twee en vier, waar de sprinters hun ding kunnen doen. Onder meer de Franse spurtbommen Arnaud Démare (Groupama) en Nacer Bouhanni (Cofidis) zullen deze aankomsten al aangekruist hebben in hun agenda.

Volg van 28 juli tot 1 augustus iedere dag de Ronde van Burgos op Proximus Sports!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top