One day, one goal: Van Bronckhorst sluit carrière af met zijn mooiste goal ooit

Voetbal | Giovanni van Bronckhorst kende op het WK 2010 een prachtig afscheid als voetballer. De Nederlander pakte in de halve finale tegen Uruguay uit met een wereldgoal. De kers op de taart, een wereldtitel, bleef evenwel achterwege.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Oranje start bijna elk toernooi met de ambitie om het te winnen. Op het WK in Zuid-Afrika trof het een haalbare groep en haalde het 9 op 9 tegen Denemarken (2-0), Japan (1-0) en Kameroen (2-1). De Gouden DriehoekArjen Robben, Wesley Sneijder en Robin van Persie – was klaar om te oogsten.

In de 1/8ste finales werd het taaie Slowakije (2-1) verslagen en in de 1/4e finales volgde een grote stunt door Brazilië met 2-1 huiswaarts te sturen. Het leek de voorbode voor glorie, Sneijder scoorde zelfs met het hoofd, en in de halve finale wachtte Uruguay.

Net geen kers op de taart

Zij waren de grote revelatie van het toernooi, maar Nederland bleek toch te sterk. Na achttien minuten kreeg Van Bronckhorst de bal aangespeeld op de linkerflank. De toenmalige speler van Feyenoord, op dat WK 35 jaar en bezig aan zijn laatste wedstrijden als voetballer, pakte enkele meters met de bal aan de voet en besloot verrassend genoeg vanaf grote afstand richting doel te schieten. De linkspoot haalde verschroeiend uit en zag de bal enig mooi in de verste hoek belanden. Een prachtig doelpunt en 0-1. Achteraf verklaarde Van Bronckhorst dat het zijn ‘mooiste goal ooit’ was.

Oranje won uiteindelijk met 2-3 nadat Wesley Sneijder en Arjen Robben voor Nederland scoorden, Maximiliano Pereira en Diego Forlán troffen raak voor Uruguay. In de finale nam Nederland het op tegen Spanje, maar in de 116e minuut zorgde Andrès Iniesta voor de goal die Spanje de wereldtitel opleverde.

Succesvol als trainer van Feyenoord

De finale tegen Spanje was de laatste wedstrijd voor Van Bronckhorst als voetballer. De ex-speler van Arsenal en FC Barcelona bleef actief in het voetbal en ging aan de slag als assistent-trainer van de beloften van Nederland. In 2011 werd hij T2 bij Feyenoord, in 2015 benoemde de club hem tot hoofdtrainer.

Van Bronckhorst was er vier jaar de sportieve baas en deed het bijzonder goed met één landstitel – de eerste in zeventien jaar –, twee keer de KNVB-beker en twee keer de Johan Cruijff Schaal. Sinds januari 2020 is hij trainer bij het Chinese Guangzhou R&F, de club van Mousa Dembélé.

Fan van deze reeks? Herbeleef hoe Diego Forlán furore maakte op het WK 2010.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top