Het parcours van de eDevils op FIFA

Door Proximus

Deel dit nieuws

Iedereen kent onze Rode Duivels. Iedereen volgt de uitkomst van hun ontmoetingen op de een of andere manier. Maar hoe zit het met hun “kleine broertjes”, de eDevils? Weinig mensen weten wie ze zijn. Ook al is hun geschiedenis relatief recent, ze verdienen onze aandacht. Laten we teruggaan naar het begin van hun verhaal.

Op 12 mei 2018 verschenen de eDevils voor het eerst aan de aftrap tijdens een vriendschappelijke ontmoeting tussen België en Frankrijk. Ons land moest zijn beste vertegenwoordigers sturen om het op te nemen tegen onze Franse vrienden.

Zestien Belgische spelers werden opgeroepen om deel te nemen aan een toernooi in het trainingscentrum in Tubize. De kanshebbers streden tegen elkaar om een van de vier eDevils te worden. Als je de Belgische esport volgt, mag een aantal namen van de opgeroepen spelers je niet onbekend zijn:

  • Anthony Rochetti
  • Aurelio Coster
  • Benjamin Biernaert
  • Bryan Moeyart
  • Florent Rouvroy
  • Geoffrey Meghoe
  • Gilles Bernard
  • Gilles De Decker
  • Jason De Villars
  • Jonas Boudeweel
  • Julian Albiar Fernandez
  • Martin Eser
  • Nicolas Persoons
  • Stefano Pinna
  • Quentin Vande Wattyne
  • Zakaria Bentato

Deze zestien spelers werden verdeeld in vier groepen, die elk een minikampioenschap op zichzelf vormden. De twee besten van elke groep stootten door naar de kwartfinales. De winnaars van de kwartfinales kregen met hun plaats in de halve finales een ticket om ons land te vertegenwoordigen als eDevil.

In de eerste kwartfinale kwam Bryan Moeyart Stefano Pinna tegen. De score van 3-4 in het voordeel van Stefano stelde hem in staat om de eerste eDevil te worden.

De tweede kwartfinale werd gespeeld tussen Geoffrey Meghoe en Aurelio Coster. De score na het laatste fluitsignaal was 4-3 in het voordeel van Geoffrey, die de tweede pass kreeg.

In de derde kwartfinale speelden Gilles Bernard en Jason De Villers tegen elkaar, nog een wedstrijd met veel doelpunten. Na negentig minuten stond de score van 3-2 ten gunste van Jason op het scorebord, die zich bij zijn twee kameraden als vertegenwoordiger van ons land aansloot.

De laatste kwartfinale werd een strijd tussen Nicolas Persoons en Quentin Vande Wattyne, met een doelpuntenfestival dat op 4-8 eindigde. Quentin veroverde het laatste ticket.

De vier eerste eDevils waren dus bekend: Stefano Pinna, Geoffrey Meghoe, Jason “Ardixa” De Villers en Quentin “Shadoow” Vande Wattyne.

Zij stonden dus tegenover Frankrijk op zondag 12 mei 2018. Deze bijeenkomst vond plaats over vijf wedstrijden. Het eerste team dat drie matchen won, won de confrontatie.

De eerste wedstrijd werd er een tussen Shadoow en Maestro. Ondanks een goede start waarbij de Belg met 2-0 voorkwam, verloor hij uiteindelijk met 4-5. Vervolgens nam Stefano het op tegen Herozia, maar ook hij verloor (2-4). De start van onze eDevils was niet bepaald om over naar huis te schrijven.

De derde wedstrijd was een 2 vs 2-wedstrijd. Het Belgische duo Ardixa en Geoffrey speelde tegen DaXe en Rocky. Helaas verloor ons land opnieuw (1-3). Het was zeker niet de dag van de Belgen.

Die wedstrijd was niet noodzakelijkerwijs de beste herinnering van onze eDevils, maar ze stonden wel tegenover een topnatie op FIFA. Ons zuiderland heeft een grote voorsprong op het vlak van esports en die werd duidelijk tijdens de ontmoeting. Frankrijk heeft overigens een FIFA-wereldbeker in zijn prijzenkast staan.

We hebben nadien bijna twee jaar moeten wachten om onze eDevils opnieuw in actie te zien, meer bepaald op 26 maart 2020 tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tussen België en Zwitserland. Voor deze confrontatie selecteerde elke natie twee spelers. Aan de Belgische kant waren dat Stefano Pinna en Gilles Bernard, die zijn eerste oproep in de bus kreeg. Deze selectie leek vrij logisch gezien de vorm van de twee spelers op FIFA 20.

Helaas voor de Belgen verloren beide spelers met 3-1, met bijna hetzelfde scenario in beide wedstrijden: ze kraakten allebei in de tweede helft.

Op 21 april 2020 vond opnieuw een vriendschappelijke bijeenkomst plaats, ditmaal tegen Luxemburg. Niet twee eDevils werden geselecteerd, maar slechts één, in de persoon van Shadoow. Hij werd vergezeld door Thibaut Courtois die, zoals we tijdens de lockdown konden zien, nogal dol is op gamen. Tegenover hen stonden xfabinhoo_19 en Chris Philips (Lommel SK-speler).

Tijdens deze confrontatie won Shadoow met 4-3 terwijl Thibaut Courtois met 2-1 verloor. Dit gaf een cumulatieve score van 5-5. België kwam uit de wedstrijd met een gelijkspel.

Play x Unite 2020

We komen aan bij het meest recente nieuws over onze eDevils. Enkele dagen geleden (13 en 14 juli) zijn onze spelers begonnen op het Play x Unite 2020, een competitie waar acht Europese landen (Engeland, Duitsland, Zwitserland, Polen, Zweden, Italië, Portugal en België) aan deelnemen. Alle informatie over het format van het toernooi is hier beschikbaar.

De twee opgeroepen spelers voor het Play x Unite 2020-toernooi waren Stefano Pinna en Geoffrey Meghoe. De heenwedstrijden gingen door op 13 juli. Helaas konden onze Belgen geen enkel punt pakken (2-3 vs Portugal, 1-4 vs Zweden en 1-3 vs Italië). Meer informatie over de eerste speeldag vind je hier.

De dag nadien vonden de terugwedstrijden plaats. Opnieuw beleefden de eDevils een moeilijke avond. Ze verloren met 4-1 van Zweden en met 2-0 van Portugal, maar ze wonnen echter wel hun eerste wedstrijd met 3-2 van Italië. Meer informatie over de tweede speeldag vind je hier.

Het vervolg van de competitie gaat door op maandag 20, dinsdag 21 en woensdag 22 juli.

De competitie wordt voorzien van commentaar door Xavier Izzi en Jason De Villers. We maakten van de gelegenheid gebruik om die laatste te vragen naar zijn indrukken van het feit dat hij een van de eerste eDevils was.

Hij vertelde ons dat hij erg trots was om deel uit te maken van het eerste Belgische nationale eFootball-team en dat deelname aan dergelijke wedstrijden hem in staat stelde om zijn niveau beter in te schatten met dat van tegenstanders die hij minder vaak onder ogen komt te zien. Hij voegde er ook aan toe dat hij hoopte dat deze deelname niet de enige en unieke kans voor hem was om ons land te vertegenwoordigen…

Om af te sluiten kunnen we zeggen dat de eDevils, hoewel ze tussen 2018 en 2020 een pauze hebben genomen, nu actiever zijn dan ooit. Laten we hopen dat in dit de rest van het jaar en in de toekomst het geval blijft. Laten we ze nog veel meer overwinningen wensen.

© Royal Belgian Football Assocation

Je kan onze eDevils live volgen op de onderstaande livestream:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top