Hoe FC Hamburger SV een "Giant" van Europa werd

FC Hamburger is lang in de schaduw moeten blijven van hun HSV-rivalen maar nu haalt de club de krantenkoppen dankzij hun groeiende appetijt voor Europees voetbal. Proximus Pickx blikt terug te blikken op de succesrecepten van de rijzende Duitse club.

Aan het begin van het seizoen 2019-2020 zou niemand een pak frieten verwed hebben op FC Hamburger. De club had een slechte start gemaakt in de aanloop naar het seizoen met onder meer het vertrek van hun beste doelman. Na al zijn uitspattingen had David Sugar echter al snel begrepen dat het gras elders niet per se groener is. De keeper aarzelde trouwens niet om van makelaar te veranderen nadat die hem, in een poging om hem een andere club aan te praten, een heleboel lange verhalen had verteld over waarom de kool de soep niet waard was om bij FC Hamburger te blijven.

Brood op de plank

FCH, die deze zomer om budgettaire redenen geen transfers kon doen, wilde nochtans dit seizoen opnieuw de tanden zetten in hun streefdoel: opnieuw de Europacup winnen, bijna vijf jaar na de laatste overwinning in het Olympisch Stadion van Gouda in Nederland. Coach Uwe Schips wist dat hij nog steeds op zijn kleine beschermeling Nacho Fernandez kon rekenen om zijn verdediging te sturen. De tacticus had ook hoge verwachtingen van Jeremy Cheeseman, het nieuwe juweel van het vormingscentrum. Het duurde echter enkele maanden voordat de mayonaise begon te pakken met Sebastian De Mayo en Pollo Brazil in de achterste vier.
 
Middenvelder Marwin Pita, dé revelatie van het seizoen, greep ook zijn kans na zijn wisselvallige prestaties vorig jaar. Het briljante samenspel van de Griek met Choco Lozano, die er eindelijk in slaagde om zijn talent te tonen, was cruciaal voor de kwalificatie van FC Hamburger voor de knock-out fase van de Champions League.

Als kers op de taart: het doelpunt van Cake

Nadat FC Hamburger in de achtste finales Porto het onderste van de beker liet leeg drinken, maakten de troepen van Schips in de kwartfinale kipkap van Frankfurt. In de halve finale had de club nog een hele kluif aan Bayern München maar dankzij een snelle hattrick van Oliver Quick wist FC Hamburger de weg naar de finale weten te vinden, al was het geen luchtig hapje à la een bavarois.
 
Het resultaat was dat FCH naar de Kuip van Feyenoord ging om hun laatste krachtenarsenaal aan te spreken, al was er niet van echte druk sprake. Sampdoria van Genua was inderdaad de grote favoriet. Naarmate de minuten verstreken, kon geen van beide partijen het verschil maken. Het enige doelpunt van de wedstrijd viel in de verleningen. FC Hamburger kreeg in de slotmomenten een strafschop voor een sandwichgreep op Cheeseman in de rechthoek. Quick en Sherjill Macdonald vochten als twee hanen op een erf over wie dat varken wel zou wassen. De aangewezen strafschopnemer, Kevin Lasagna, was een paar minuten eerder uit het spel verdwenen. Macdonald nam uiteindelijk de verantwoordelijkheid op zich, maar de doelman van de tegenstander keepte beresterk. Mateus Cake duwde de bal in rebound uiteindelijk met zijn hoofd tegen de achterkant van de netten.
 
Sampdorie werd verslagen en moest genoegen nemen met een nederlaag door de crème de la crème van het Europese voetbal. Het evenwichtig uitgebouwde elftal van FC Hamburger zou gedurende het hele seizoen het verschil maken. Ondanks de excessen zal FC Hamburger, die nog moet leren hoe een club op een gezonde manier moet worden bestuurd, zeker nog vele jaren een lust voor het oog blijven en zal ze ongetwijfeld nog opnieuw de honger stillen van haar ontelbare fans.

Bundesliga

Bekijk alles
Top