Na ‘Belgica’, ken jij de grootste successen van Felix Van Groeningen?

Films |

Sluit de nationale feestdag af met ‘Belgica’: een film over de opkomst van het Gentse danscafé ‘Charlatan’ van regisseur Felix Van Groeningen. Maar wist je dat Van Groeningen nog heel wat pareltjes heeft gemaakt in zijn carrière?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Belgica (2016)

In ‘Belgica’ besluiten twee broers (Jo en Frank) samen een nachtclub te openen: de Belgica. Ook al hebben de broers zeer verschillende karakters, toch loopt de samenwerking goed. Maar wanneer het succes ook verleidingen met zich meebrengt wordt de band tussen beide broers stevig op de proef gesteld.

Belgica’ vertelt het verhaal over de opkomst van het Gentse danscaféCharlatan’ maar werd voor een stuk opgenomen in een ander legendarisch café even verderop: ‘De Afsnis’. In 2016 won Van Groeningen met ‘Belgica’ de prijs voor ‘Beste Regie’ op het Sundance filmfestival.

De Helaasheid der Dingen (2009)

De jonge schrijver, Gunther Strobbe, staat op het punt vader te worden en wil zijn familie om advies vragen. Hij blikt terug op zijn turbulente jeugd waarin hij samenwoonde met zijn vader en drie nonkels die veel pintjes dronken, elke sociale regel aan hun laars lapten en Gunther hebben grootgebracht.

De Helaasheid der Dingen’ won in 2009 de ‘Prix Art et Essai’ in een nevencompetitie van het Filmfestival van Cannes. De film won ook meerdere prijzen in binnen- en buitenland waaronder de prijs voor ‘Beste Film’ op het Europese filmfestivalCinésonne’ in Parijs.

The Broken Circle Breakdown (2012)

Banjospeler Didier (Johan Heldenbergh) wordt hartstochtelijk verliefd op tattoo-artieste Elise (Veerle Baetens) en de twee worden een koppel. Wanneer ze hun eerste kindje verwachten lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Tot wanneer de zesjarige dochter Maybelle kanker krijgt en sterft. Beide geliefden drijven verder van elkaar weg en bezwijken bijna onder het verdriet.

De film is gebaseerd op het gelijknamige theaterstuk van Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels uit 2009. ‘The Broken Circle Breakdown’ kreeg een Oscarnominatie voor 'Beste Buitenlandse Film' en was de openingsfilm voor het Filmfestival van Gent in 2012. Na amper één week kreeg de film een ‘Gouden Award’ omdat er meer dan 100.000 bezoekers de film hadden bezocht.
 

Beautiful Boy (2018)

Felix Van Groeningens eerste Amerikaanse film vertelt het verhaal over een vader (Steve Carell) die zijn zoon (Timothée Chalamet) helpt af te kicken van drugs en hun relatie hoopt te herstellen.

De film is gebaseerd op waargebeurde feiten. De jonge acteur Timothée Chalamet kreeg veel lof voor zijn uitstekende acteerprestatie als drugsverslaafde zoon. Zijn prestatie werd meermaals genomineerd voor de prijs van ‘Beste Mannelijke Bijrol’.
 Bekijk ‘Belgica’ dinsdag 21 juli om 20u30 op Q2

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top