België boven: dit zijn de strafste, nationale sportprestaties van de 21ste eeuw

Sport | Hiep hiep hoera! België viert vandaag op deze 21ste juli haar nationale feestdag. Om onze driekleur wat extra in de verf te zetten, somt Proximus Pickx de tien strafste Belgische sportprestaties van de 21ste eeuw voor je op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gouden Greg

Op de eerste dag van de Olympische Spelen van 2016 in Rio De Janeiro meteen een gouden plak winnen, je zou als klein sportlandje voor minder uit je voegen barsten. Greg Van Avermaet, absoluut geen topfavoriet voor aanvang van de wegrit, rolde na een heerlijk spannende koers in de finale de Deen Jakob Fuglsang en de Pool Rafal Majka op om in een spurt met drie als eerste over de finish te rijden na een race van bijna 240 kilometer met 4.000 hoogtemeters. Straffe kost van Gouden Greg. Enkel André Noyelle deed het Van Avermaet voor op de Spelen van 1952.

Tweestrijd Clijsters en Henin

Een mondiale sport waar twee atleten elkaar jarenlang tot het uiterste dreven. Juist ja, we hebben het over Kim Clijsters en Justine Henin. De twee dames domineerden het vrouwentennis van begin jaren 2000 tot 2012. De twee bezorgden België geregeld kippenvelmomenten. Vooral de Roland Garros-finale van 2003 zal de Belgische tennisgeschiedenis ingaan als de eerste onderlinge Belgische grandslamfinale, met Justine Henin als eerste Belgische grandslamwinnaresHenin zou een jaar later nog eens geschiedenis schrijven, door op de Olympische Spelen in Athene België goud te bezorgen in het enkelspel.

Thiam, de koningin van de zevenkamp

Nafi Thiam heeft evenzeer de voorbije jaren haar plaatsje in de analen van de Belgische sportgeschiedenis veroverd. Op amper 21-jarige leeftijd wist Thiam goud te pakken op de Spelen van Rio, een jaar later was het opnieuw prijs op het WK in Londen. Thiam schreef met haar prestatie in Londen geschiedenis. Nooit eerder veroverde een Belgische atleet, man of vrouw, een gouden WK-medaille. Nog eens een jaar later voegde ze er ook nog eens Europees goud aan toe in Berlijn.

Derwael floreert met eigen turnoefening

Over historische prestaties gesproken, wat dan gezegd van Nina Derwael. Op het WK turnen van 2018 in Qatar deed Derwael iets wat niemand haar ooit wist voor te doen. Ze pakte namelijk goud op de brug met ongelijke leggers. Onze landgenote turnde zich naar een perfecte oefening die 15.200 punten opleverde. Niemand kwam in haar buurt, zelfs niet de Amerikaanse superster Simone Biles. Derwael bewees vorig jaar dat haar gouden plak geen one shot was. Zo wist ze haar wereldtitel op de brug met ongelijke leggers te verlengen. Een bepaalde turnoefening werd zelfs naar Derwael genoemd.

Verbeten Hellebaut verrast vriend en vijand

In alle lijstjes van de meest memorabele Belgische sportmomenten ooit duikt steevast Tia Hellebaut op. Hellebaut werd door velen nooit echt aanschouwd als een supertalent, maar met haar ijzersterke mentaliteit en doorzettingsvermogen raakte ze steeds zeer ver. In 2006 pakte ze Europees goud, terwijl de Zweedse Kajsa Bergqvist de huizenhoge favoriete was. Twee jaar later deed Hellebaut dat fijntjes over op de Spelen in Peking, toen de Kroatische Blanka Vlasic met stip op 1 in de bookmakers stond.

Boonen en Gilbert trekken regenboogtrui aan

Ons land kende de voorbije jaren tal van iconische momenten in de wielersport. Het hierboven vernoemde moment van Greg Van Avermaet is er daar eentje van. Twee andere topatleten die hun plek in dit lijstje verdienen, zijn Tom Boonen en Philippe Gilbert. De twee zorgden op hun eigen manier ervoor dat België mocht juichen op het wereldkampioenschap: Boonen in 2005 na een razend spannende sprint en Gilbert in 2012 na zijn exploot op de Cauberg. Dankzij Boonen en Gilbert konden we nog geregeld genieten van topmomenten. Boonen won in zijn carrière onder meer vier keer Parijs-Roubaix, iets wat enkel Roger De Vlaeminck hem heeft voorgedaan. Ook Gilbert heeft meerdere klassiekers op zijn CV staan, waaronder vier keer de Amstel Gold Race. Vorig jaar triomfeerde hij voor het eerst op de piste van Roubaix.



Eindelijk prijs voor de Red Lions

Voor het eerst wereldkampioen worden na een thriller van een finale, zelfs de beste scenarioschrijvers durfden de uitkomst van de WK-finale van 2018 tussen België en Nederland niet voorspellen. In het Indiase Bhubaneswar stond er na 60 minuten 0-0 op het bord, waarna het in een onwaarschijnlijke serie shoot-outs 3-2 werd voor de Lions. Eindelijk prijs voor België, dat in zijn vijfde grote finale met de oppergaai mocht gaan lopen. De trein lijkt nu helemaal vertrokken voor meer. Vorig jaar pakten de Red Lions goud in eigen land op het EK, volgend jaar dan maar dezelfde kleur op de spelen in Tokio?

Gouden generatie Rode Duivels pakt brons op WK

De strafste Belgische sportprestatie die geen hoofdprijs heeft opgeleverd? Dat moet ongetwijfeld de bronzen plak van de Rode Duivels zijn op het voorbije WK voetbal van 2018 in Rusland. De Rode Duivels leken op weg naar een eerste WK-finale ooit, na memorabele partijen tegen Japan en Brazilië. Maar een uitgekookt Frankrijk legde in de halve finale België het zwijgen op. Terwijl Les Bleus hun tweede wereldtitel pakten na een zege in de finale tegen Kroatië, pakte België brons in de troostfinale door Engeland te kloppen. Met dit resultaat werd de vierde plaats van het WK van 1986 overtroffen.

Acht jaar na de feiten: goud voor Belgische 4x100m-vrouwen

Met Elodie Ouedraogo, Olivia Borlée, Hanna Mariën en Kim Gevaert ambieerde België een medaille op de Spelen van 2008 in Peking. De Belgische estafettevrouwen ontgoochelden niet in de Chinese hoofdstad. Met Gevaert als slotloopster, die haar eigen 200m liet vallen in Peking voor de estafetteploeg, haalden de dames zilver binnen. Eindwinnaar die dag was Rusland. Acht jaar na datum echter verloren de Russinnen die gouden plak na positieve dopingstalen van slotloopster Yuliya Chermoshanskaya. De estafettevrouwen kregen alsnog hun gouden medaille overhandigd tijdens de Memorial Van Damme-editie van 2016. De aanpak bij de vrouwen effende het pad voor de mannelijke estafetteploeg op de 4x400m. Met onder meer de broers Borlée werden al vijf gouden Europese medailles behaald.

Meesseman: bescheiden West-Vlaamse als MVP in WNBA-finals

Afsluiten doen we met een vrij recent topmoment. In het najaar van 2019 kroonde Washington Mystics zich tot kampioen van de WNBA, ten nadele van Connecticut Sun. Protagonist in deze finals was Belgian Cat Emma Meesseman. Na de eindzege van Washington Mystics werd de West-Vlaamse verkozen tot MVP (Most Valuable Player). In de 23-jarige geschiedenis van de WNBA werd ze hiermee de eerste Europese speelster die tot MVP werd uitgeroepen. Ook onze landgenote Kim Mestdagh maakte overigens deel uit van de winnende kern.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top