Eén herhaalt documentaire 'De zomer van '69' over de meest legendarische 24 uur van vorige eeuw

Films | Op dinsdag 21 juli herhaalt Eén de documentaire 'De zomer van '69', die een reconstructie maakt van de meest legendarische 24 uur van de vorige eeuw en ook inzoomt op andere grote gebeurtenissen van dat jaar.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vorig jaar, op 20 juli 2019, was het exact 50 jaar geleden dat Eddy Merckx zijn allereerste Ronde van Frankrijk won. Het was toen 30 jaar geleden dat er nog eens een Belg, Sylvère Maes, hem dat voorgedaan had. Een andere straffe prestatie van 20 juli 1969: Neil Armstrong zette met Apollo 11 als eerste mens voet op de maan.

Maar ook op andere dagen was 1969 een wonderjaar, zowel op sportief als op muzikaal vlak, zowel in België als wereldwijd. Het was het jaar van Woodstock Three days of peace and music, de Bed-in van John Lennon en Yoko Ono in de Hilton van Amsterdam, de eerste vlucht van de Concorde, en het allerlaatste publieke optreden van de Beatles op het dak van de Apple Records Studio. Tot slot werd in 1969 in België de BTW ingevoerd en opende Koning Boudewijn plechtig de Kennedytunnel in Antwerpen.De zomer van '69 brengt de verhalen van 1969 via exclusieve getuigenissen en anekdotes en maakt gebruik van authentieke geluids- en beeldfragmenten. Zo vertelt de documentaire het verhaal van de Tour-winst van Eddy Merckx via getuigenissen van collega-renners, ploegmaats, reporters, familie, en supporters van Merckx, zoals zijn FAEMA-ploegmaats Martin Van den Bossche, Frans Mintjens, Pietro Scandelli, Jos Spruyt en ploegleider Marino Vigna. Ook wielerlegende en ex-Tourwinnaar Felice Gimondi komt aan bod, net als bekende supporters Jean Blaute, Jean Marie Leblanc, Howard Gutman en de familie Heleven. Over de maanlanding getuigen Dirk Frimout, Frank De Winne, en verschillende NASA- en Apollo 11-teamleden.

De documentaire is gebaseerd op het boek De zomer van '69 van Patrick Cornillie. Robin Vandenbergh regisseerde de docu, Michaël Gykiere is DOP en Ludwig Bollaerts is showrunner. De zomer van '69 is een coproductie van Lonely Alien Watertower TV Productions, Eén en Proximus.

Bekijk 'De zomer van '69' dinsdag om 22u35 op Eén of of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top