World Chess Day: drie films die je interesse in schaken doen toenemen

Op 20 juli is het ‘World Chess Day’, het uitgelezen moment om schaken in de picture te zetten. Bij Proximus Pickx selecteerden we drie films omtrent schaken die zeker het bekijken waard zijn.

Searching for Bobby Fischer (1993)

Met Joe Mantegna, Ben Kingsley, Laurence Fishburne en Joan Allen beschikt deze film over een topcast. De film vertelt het waargebeurde verhaal van de zesjarige Joshua Waitzkin, die een natuurtalent in schaken blijkt te zijn. De film behandelt nadien het thema van het ‘moeten presteren’ bij een kind, wat voor de nodige irritatie zorgt binnen het gezin. De eeuwige tweestrijd tussen de liefde voor het spel, waar plezier de voorkeur krijgt op prestatiedruk, en de drang om te 'moeten' winnen.

De film, gebaseerd op het boek van Fred Waitzkin, kreeg veel lof en won een aantal filmprijzen, en werd genomineerd voor de Oscar van Best Achievement in Cinematography. Uiteindelijk was het ‘Schindler’s List’ die met deze prijs ging lopen.

Pawn of Sacrifice (2015)

Tobey Maguire kruipt in de huid van de legendarische schaker Bobby Fischer, wiens grote doel het is om Sovjet-grootmeester Boris Spassky van de troon te stoten. De Amerikanen tegen de Sovjet-Unie was in die jaren door de Koude Oorlog een geladen thema. De Koude Oorlog zorgde voor de nodige extra spanningen tussen de VS en de Sovjet-Unie.

Oorlog wordt vaak omschreven als een schaakspel en in deze film is het ‘oorlog’ tussen Fischer en Spassky. Een meeslepend verhaal. Maguire kreeg de nodige positieve commentaren op zijn acteerprestatie, maar commercieel was het geen succes. Daarnaast was er ook de kritiek dat er te weinig belang werd gehecht aan de Russische kant van het verhaal.

Queen of Katwe (2012)

Dit waargebeurde verhaal vertelt de belevenissen van een jong meisje uit Oeganda, Phiona Mutsei, gespeeld door Madina Nalwanga. Haar moeder wordt vertolkt door Lupita Nyong'o. Mutsei leeft in de sloppenwijken van Oeganda, waar het leven hard is. Haar leven neemt echter een heel andere wending wanneer ze het schaakspel ontdekt.

Ze krijgt de steun van haar familie en van de gemeenschap en Mutsei timmert zo aan de weg naar de wereldtop. Verwacht geen ‘ingewikkeld schaakspel’ inzake het einde van de film, maar wel 119 minuten kijkplezier die je een goed gevoel geven.

Films

Bekijk alles
Top