Vier Nelson Mandela-dag met deze films over racisme

Films | Vandaag wordt Nelson Mandela-dag gevierd. Elk jaar op 18 juli is deze dag bedoeld om mensen op te roepen zich in te spannen voor de wereldvrede door 67 minuten belangenloze hulp te verlenen. Oorspronkelijk kwam het idee van de organisatie 46664. Op voordracht van de Zuid-Afrikaanse ambassadeur Baso Sangqu werd deze dag in 2010 door de Verenigde Naties officieel uitgeroepen. Proximus Pickx zocht voor jou vier films met verhalen over racisme uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Do the Right Thing (1989)

Regisseur Spike Lee spitste zich tijdens zijn carrière toe op films over racisme en het onrecht dat zwarte Amerikanen wordt aangedaan. Met Do the Right Thing tilde hij zijn carrière naar een hoger niveau. De film laat zien hoe alle verschillende etnische groepen in de Verenigde Staten vooroordelen over elkaar hebben. Op een snikhete zomerdag escaleren de tegenstellingen in een wijk van New York, met alle fatale gevolgen van dien…

Hidden Figures (2016)

Dit filmdrama toont hoe de verwezenlijkingen van zwarte Amerikanen vaak worden geminimaliseerd. De drie centrale figuren zijn  vrouwen, een controversiële keuze van de makers van de film. Dat betekent namelijk dat ze in het Amerika van de jaren vijftig een extra achterstand hebben. Desalniettemin werken de hoofdpersonages zich bij NASA, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie, op tot bij de hoge functies van in ’space race’ met Rusland. Zonder deze gekleurde vrouwen was Amerika er niet in geslaagd als eerste een Amerikaan op de maan te zetten. De film vertelt het verhaal van alle moeilijkheden die de vrouwen in zo'n topfuncties tegenkomen.

Fruitvale Station (2013)

Gelijklopend met het verhaal van George Floyd, de Amerikaan die door politiegeweld kwam te overlijden, vertelt Fruitvale Station het waargebeurde verhaal van de jonge Amerikaan Oscar Grant, die in 2008 in een vechtpartij verzeild raakte. Hij wordt later door de politie neergeschoten. De film toont hoe politiegeweld in Amerika vaak uitmondt in het nadeel van de zwarte Amerikaanse bevolking

12 Years a Slave (2013)

Ook deze film heeft veel weg van hoe de zwarte bevolking in de slavernij moest werken. De Afro-Amerikaan Solomon Northup wordt gevangen genomen en zijn gijzelnemer dwingt hem om net als veel andere Afro-Amerikanen te werken in een katoenplantage. De omstandigheden waarin de slaven moeten werken zijn weerzinwekkend en regisseur Steve McQueen toont aan de hand van schokkende scènes hoe hard de zwarte bevolking het op de plantages kreeg te verduren. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top