Eddy Merckx wint zijn eerste Ronde Van Frankrijk

Op 28 juni 1969 staat een waarschijnlijk zenuwachtige Eddy Merckx, toen 24 jaar oud, aan de start van zijn eerste Ronde van Frankrijk. Een drietal weken later zou Merckx uiteindelijk zijn eerste van vijf Tourzeges binnenhalen. Proximus Pickx blikt met jou terug op zijn eerste zege in de Ronde van Frankrijk.

Gemiste kans

Zo’n 130 renners stonden aan de start van de Tour van 1969 in Roubaix. Zo’n dertien ploegen zonden elk tien renners naar de Tour van 1969. De Belgische delegatie zou die Tour erg succesvol blijken. Van de 22 ritten zouden de Belgen meer dan de helft van de etappes winnen. Merckx zou natuurlijk Merckx niet zijn, mocht hij niet het grootste aantal zeges binnenhalen. De Zwarte van Tervuren won in totaal zes ritten, het eindklassement, het puntenklassement en het bergklassement. Merckxgewijs deed hij dat ook telkens met ruime voorsprong op de tegenstanders. In het eindklassement had Merckx net geen 18 minuten voorsprong op de man die tweede werd, Roger Pingeon.
 
De eerste rit, een proloog, startte met een teleurstelling. Lomme Driessens, toen sportdirecteur van Merckx’ ploeg Faema, laat hem als eerste starten omdat hij vreesde dat er te veel Belgen langs het parcours zouden staan als hij bij de laatsten zou vertrekken. Merckx verliest de proloog uiteindelijk van Rudi Altig. Een gemiste kans om de etappe van de dag nadien, door België, aan te vatten in de gele leiderstrui.

Een eerste zege op Ballon D'Alsace

Merckx kon toch na zes etappes een eerste ritzege achter zijn naam schrijven. In de rit van Mulhouse naar Ballon d’Alsace slaagde hij er aan de voet van de Ballon in om het tempo dermate op te drijven, zodat niemand nog kon volgen. Het was Rudi Altig die probeerde aan te klampen, maar tevergeefs. Als Merckx merkt dat Altig nog volgt, schakelt hij nóg twee tanden groter om Altig de doodsteek te geven. Boven aangekomen, eindigde hij een dikke twee minuten voor de tweede. Toen al werd duidelijk dat Merckx die Tour moeilijk te kloppen was.
 
 

Ook in rit acht deelt Merckx klappen uit. In Divonne-les-Bains neemt hij revanche voor de verloren proloog: de Belg wint nu voor Rudi Altig die 2 seconden langer doet over de 8,8 kilometer. Zijn voorsprong op zijn eerste achtervolgers in het klassement loopt al op tot meer dan 5 minuten.

Koninginnenetappe naar Briançon

In de tiende rit moeten de renners in de Alpen enkele bergen buiten categorie over. In de rit met onder andere de Madeleine en de Galibier smoort Merckx elke ontsnappingspoging in de kiem. De Belg Herman Vanspringel slaagt er toch in om Merckx te slim af te zijn en wint de rit. Merckx wordt twee minuten later tweede. De dag nadien, in de laatste Alpenrit raken Eddy Merckx en Felice Gimondi in de laatste kilometers alleen weg. Gimondi vraagt of hij de rit mag winnen. Merckx belooft hem de zege, maar in de sprint raakt de Italiaan niet meer voorbij de Belg. Eddy beseft dat hij zijn woord heeft gebroken, maar maakt het goed: de volgende dag in de rit naar Aubagne maken Merckx, zijn ploegmaat Van Schil, de Spanjaard Gandarias en Gimondi zich op voor een sprint op een assepiste. Deze keer wint Gimondi… Of mag hij winnen van de Kannibaal?
 
Op de laatste dag van de Tour van 1969 wint ook een Belg, Jos Spruyt, tevens ploegmaat van Merckx, de korte voormiddagetappe. In de namiddag wint Merckx de afsluitende tijdrit. Hij wint en mag naar huis met de gele, groene, bolletjes én witte trui. Die witte trui stond toen voor de ‘combiné’, wanneer een renner alle klassementen weet te winnen. Met een monstervoorsprong van achttien minuten won Merckx zijn eerste van vijf zeges in de Ronde Van Frankrijk.

Wielersport

Bekijk alles
Top