Music is in the Air: docu's over de muziekgeschiedenis

De muzieksector haalt opgelucht adem nu de concerten opnieuw met mondjesmaat en onder beperkte voorwaarden kunnen worden opgestart. Wie nog niet bekomen is van die opdoffer als gevolg van het coronavirus, kan nog altijd de schade inhalen op tv, terwijl je dus in de huiskamer staat te swingen, met de heruitzending van een aantal interessante muziekprogramma’s waarmee je alvast je muziekcultuur kunt bijspijkeren.

Belpop classics
 
Canvas zendt deze zomer op maandag Belpop classics opnieuw uit, een docureeks uit 2014 over de Belgische muziekscene. In de aflevering van maandag 20/7 staat Clement Peersens Explosition centraal. De rockband rond Hugo Matthysen is bekend van nummers als 'Foorwijf', 'Dikke Lu' en 'Vindegij mijn gat (niet te dik in deze rok)'. Zoals het Matthysen past is deze aflevering niet altijd even serieus bedoeld en krijg je er regelmatig een van de pot gerukt verhaal bij. De aflevering van volgende week draait volledig om Soulwax, de Gentse band rond de broers Stephen en David Dewael die de wereld hebben ingepakt met hun electrohouse en rock. 
 
Belpop classics wordt elke maandag uitgezonden op Canvas rond 21u45.Can You Feel It - How Dance Music Conquered the World 
 
Her en der steken ze in het binnen- en buitenland opnieuw de kop op: de illegale raves. Deze driedelige BBC-docureeks, die Canvas opnieuw vanonder het stof haalt, vertelt het verhaal van hoe het dancegenre de muziekcultuur – van de beat en de clubs tot de dj’s – heeft veranderd.  Grote namen zoals Tom Moulton, Pete Tong en Fatboy Slim passeren de revue maar er is evenveel aandacht voor legendarische nachtclubs, zoals The Hacienda in Manchester, de invloed van de disco op het genre en de huidige EDM-explosie waar druggebruik er d’office bijhoort. 

Can You Feel It - How Dance Music Conquered the World is vanaf 16/7 drie weken lang elke donderdag op Canvas te zien.

Hip-Hop Evolution
 
Wie twijfelt er nog over de dominante positie van hiphop in de huidige muziekcultuur? Zelfs in ons land bulkt het van de gerenommeerde hiphopartiesten, van Roméo Elvis, Zwangere Guy en Tourist LeMC om er slechts enkele op te noemen. Maar hoe komt het dat dit genre, ontstaan tijdens experimentele New Yorkse houseparty’s, de wereld heeft kunnen veroveren? Het wordt allemaal fijn uitgelegd in deze bekroonde Canadese documentaire reeks die wordt gepresenteerd door de veelgeprezen rapper en radiomedewerker Shad. Hij reist naar de Bronx en Harlem om er pioniers te ontmoeten, zoals Afrika Bambaataa en Grandmaster Flash maar hij schetst ook de ontwikkeling van de hiphop en zijn invloeden op de hedendaagse muziek. Een fascinerende inkijk in een genre dat een wereldwijd fenomeen is geworden. 
 
Hip-Hop Evolution kan bekeken worden op Netflix.


Remastered: Who Shot the Sheriff?
 
Op 5 december 1976 werd een aanslag gepleegd op Bob Marley en zijn familie. Het scheelde niet veel of de ‘King of Reggae’ had zijn vier laatste albums nooit kunnen volzingen - de zanger werd in zijn buik en arm geraakt. Aangenomen wordt dat de schietpartij er kwam om Bob te beletten om toenmalige eerste minister Michael Manley te steunen om de politieke spanningen de kop in te drukken. Deze voor een Emmy genomineerde documentaire uit 2018 legt het allemaal haarfijn uit: van de gewelddadige politieke onderdrukking van de rootsreggaebeweging in Jamaica tot de betrokkenheid van de CIA bij de mysterieuze schietpartij.
 
Remastered: Who Shot The Sheriff? is te zien op Netflix.


Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top