De mythe van de huurling

Films | VIER zendt zaterdag om 20u25 The Magnificent Seven uit, een western waarin zeven premiejagers een meedogenloze industrieel uit een stadje in het Wilde Westen willen verjagen. De huurling keert regelmatig als personage terug in de Hollywoodfilm. Gewoonlijk trekt hij ook niet uit loyaliteit aan een land of een persoon op een geheime missie maar om meer persoonlijke redenen. We zetten enkele films op een rij met memorabele huurlingen in de hoofdrollen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Magnificent Seven
 
Atoine Fuqua’s The Magnificent Seven (2016) is een update van een John Sturgess’ klassieker uit 1960. En hoewel Fuqua een stevig cast bij elkaar kreeg, met onder andere Denzel Washinghton en Chris Pratt, steekt die qua iconische namen schril af tegenover die van het origineel waarin kleppers als Steve McQueen, Charlos Bronson, Yul Brynner, James Coburn, Eli Wallach, Robert Vaughn en de Duitser Horst Buchholz de dienst uitmaken. 
 
Brynner speelt de raadselachtige eenzaat die een bende revolverhelden rond zich verzamelt om arme Mexicaanse boeren te beschermen tegen een brutale plunderaar (Eli Wallach).  Maar de glorieuze landschappen, gefilmd in Panavision, de soundtrack van componist Elmer Bernstein en de spannende actiescènes zijn even indrukwekkend als de sterrencast die de coole revolverhelden zo doeltreffend weten te typeren. Op zondag 26 juli zendt CAZ het nog altijd populaire origineel uit. 


The Seven Samurai
 
Ere aan wie ere toekomt. Sturgess’ film was een herbewerking van de beroemde Japanse klassieker The Seven Samurai (1954). In deze samoeraifilm van grootmeester Akira Kurosawa – hij liet zich op zijn beurt weer inspireren door de westerns van John Ford – gaan zes samoerai plus een boerenzoon (Toshiro Mifune) hulpeloze dorpelingen beschermen en opleiden om terug te vechten tegen een plunderende bandietenbende. 
 
Voor velen is dit nog altijd de grootste samoeraifilm ooit gemaakt maar ook de actiescènes blijven nog altijd even spectaculair omwille van de indertijd gedurfde manier waarop Kurosawa bewegende camera’s en telelenzen inzette om de actie en de briljante choreografieën te verfilmen. De inspiratie ook voor Takeshi Kitano’s fraaie zwaardfilm Zatôichi. Goed voor de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië.


The Dirty Dozen
 
Het concept van The Seven Samurai vind je ook terug in oorlogsfilms als Inglourious Basterds en vooral The Dirty Dozen, een film waar ook franchises zoals The Expendables van afgeleid zijn. 
 
Deze sleutelfilm van de jaren zestig draait rond Reisman (Lee Marvin), een majoor die belast wordt met een zelfmoordmissie, namelijk het uitschakelen van een aantal hooggeplaatste nazi-officieren die opereren vanuit een Frans kasteel. Om zijn missie tot een goed eind te brengen selecteert de majoor twaalf zware criminelen die allemaal veroordeeld zijn tot zware straffen.
 
In de sterrencast vind je namen terug als Charles Bronson, Ernest Borgnine, Telly ‘Kojak’ Savalas en John Cassavetes, maar de reden dat Robert Aldrichs brutale oorlogsfilm aansloeg is het brutale geweld, de cynische toon en het grimmige realisme, zaken die toen perfect pasten met de stemming van de nieuwe generatie bioscoopbezoekers. The Dirty Dozen won een Oscar voor Beste geluid


The Killing
 
Ook de heistfilm hoort thuis in dit subgenre van films over huurlingen. Films waarin specialisten worden gehuurd om samen een (bank)overval te plannen en uit te voeren zijn immers legio – denk maar aan Ocean’s Eleven, Ronin of Rififi.
 
Als er een film is die bepalend is geweest voor dat genre dan is het Stanley Kubricks The Killing. Deze invloedrijke noir volgt een pas uit de gevangenis ontslagen crimineel (Sterling Hayden) die een team rond zich gaat verzamelen om een overval op de kassa van een racebaan uit te voeren
 
Kubricks eerste semi-klassieker is opwindend en strak geregisseerd. De vlammende dialogen zijn van de grote misdaadauteur Jim Thompson. De puzzelachtige, achronologische vertelstructuur had een grote invloed op Quentin Tarantino voor Reservoir Dogs.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top