Geen plastic flessen, mysterieus stoelenverbod of suikercontract: de raarste regels op filmsets

Films | Sommige Hollywoodregisseurs, zoals Tim Burton, Ang Lee en Martin Scorsese, hebben de reputatie van gemakkelijk te zijn om mee samen te werken. Anderen, zoals Michael Bay en Oliver Stone, staan dan weer te boek als moeilijke gevallen. Nog anderen staan bekend omwille van hun rare trekjes en regels op de set. Meestal manifesteren de bizarre hersenkronkels van regisseurs zich in de vorm van verboden en verplichtingen. Een overzicht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Darren Aronofsky: plastic flessen verboden

Regisseur Darren Aronofsky is onder meer verantwoordelijk voor de blockbusterhit Noah uit 2014 en schreef ook mee aan het script, gebaseerd op het gekende Bijbelverhaal. In de film is ook een ecologisch thema verweven, en dat is waarom de cineast besloot om uit principe alle plastic flessen van de set te bannen. Tot groot ongenoegen van ster Emma Watson, die op een bepaald punt totaal gedehydrateerd rondliep. Op een ochtend was Watson zo dorstig dat ze dronk van een uit het oog verloren kop met water, die al drie maanden op de set bleek te staan. Toen ze daarop doodziek werd, kreeg ze van de regisseur te horen dat haar misselijkheid van nut kon zijn in een scène.

Matt Ross: bewerkt voedsel verboden

Op de set van Captain Fantastic besloot regisseur Matt Ross om de leefomstandigheden waarin de plot zich afspeelt enigszins na te bootsen, zodat de crew zich optimaal zou kunnen inleven in het verhaal. In de film voeden ouders hun zes kinderen op in een afgelegen woudomgeving, zonder toegang tot technologie of bewerkt voedsel.

Ross voerde een verbod in op elektronische toestellen en bewerkt voedsel op de set, en waakte erover dat de kindacteurs hun suikerinname tot een minimum beperkten. Het ging zelfs zo ver dat hij de kinderen een contract liet tekenen. “Als ze dat contract verbraken, moesten ze bij mij smeken om vergeving”, blikte Ross in 2016 met een knipoog terug op de draaidagen.

Quentin Tarantino: gsm verboden

Eén regel van de legendarische QT is genoegzaam bekend onder het acteursvolk: geen gsm’s op de set. Alle personen op een Tarantino-set moeten op voorhand een contract tekenen waarin ze beloven om hun gsm te overhandigen aan een assistent telkens ze in het bereik komen van de geluidsopname-apparatuur.

In een interview met de Amerikaanse talkshowpresentator Jay Leno bevestigde de Pulp Fiction-regisseur die regel: “Niemand mag rond mijn camera’s staan met een gsm op zak. We hebben zelfs een Checkpoint Charlie ingevoerd, waar gecontroleerd wordt op gsm-bezit. Vroeger heb ik meermaals meegemaakt dat mijn scènes verknoeid werden door een rinkelende gsm, en dat wil ik nu absoluut vermijden.”

Christopher Nolan: verboden neer te zitten

Blockbusterregisseur Christopher Nolan neemt het regisseren heel serieus, en bant dan ook elke mogelijke afleiding van zijn sets. Zo werden op de set van Dunkirk waterflessen geweerd. Volgens insiders voerde Nolan de regel in omdat setmedewerkers achtergrondruis zouden kunnen veroorzaken door aan waterflessen te frunniken.

Hugh Jackman sprak zich onlangs in een video-interview met Variety nog lovend uit over het stoelenverbod van Nolan, waarna het ‘stoelenverbod’ een hot topic werd op sociale media. Naar verluidt zou Nolan iedereen scherp en alert willen houden op de set door het personeel recht te laten staan. Dat laatste wordt wel tegengesproken door een woordvoerder, die onlangs nog aan IndieWire verklaarde dat “gsm’s en rookwaren de enige zaken zijn die verboden zijn op de set”.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top