Hoewel de titel binnen handbereik is, had Eden Hazard zich zijn inloopperiode bij Real Madrid wellicht anders voorgesteld. Geplaagd door blessures moest onze Belgische voetbaltrots meermaals vanuit de tribunes toekijken hoe zijn nieuwe collega’s een tweestrijd met Barcelona uitvochten om de titel. De dribbelkont heeft zijn aanwezigheid in de laatste rechte lijn van de competitie trouwens uitsluitend te danken aan de coronastop, die hem wat maanden respijt gaf om te recupereren. Heeft de man van 100 miljoen nu al spijt van zijn keuze?
Toen hij het Londense nest van Chelsea voor een slordige 100 miljoen verruilde voor de Spaanse zon werd Hazard met klaroengeschal onthaald op Madrileense bodem. Iedereen zag in hem de gedoodverfde opvolger van topvedette Cristiano Ronaldo, die in juli 2018 naar Juventus trok. Het besef heerste dan wel dat de Portugees onvervangbaar was, maar toch schiep het aura van Hazard en diens exploten over het Kanaal hoge verwachtingen bij media en fans. Wanneer de nieuwe rekruut met een paar kilo’s te veel aan het seizoen begon en zich meteen blesseerde, verstomde het trompetgeschal en rezen de vragen op.
 
Het duurde tot begin oktober eer de 29-jarige baltechnicus voor een eerste keer zijn duivels ontbond tegen Granada. Met een doelpunt en assist in 69 minuten speeltijd deed hij de match kantelen. Sindsdien slaagde de kleine dribbelaar er niet meer in om het verschil te maken – ondanks de vijf beslissende passes die hij nadien nog afleverde.
 
Eden Hazard kwam maandag in Andalusië niet van de bank. Coach Zinédine Zidane wil dat zijn goudhaantje optimaal herstelt in de aanloop naar de Champions League-partij tegen Manchester City. Mits een goede beurt zou Hazard zijn ongelukkig debuutseizoen op Spaanse bodem nog iet of wat kunnen redden.
 
Niet al goud wat blinkt
 
Het is niet de eerste moeilijk periode die Eden Hazard doormaakt in zijn carrière. Hij kende een wervelend profdebuut bij Lille en beleefde nadien een droomdebuut in de Premier League met Chelsea. Maar de machine stokte in het seizoen 2015-2016, toen hij onder toeziend oog van José Mourinho de tweede seizoenshelft inging met nog steeds maagdelijke statistieken. Het zou nog tot midden april duren eer hij een eerste keer de weg naar de netten vond.
 
De statistieken in zijn debuutperiode voor de Rode Duivels waren evenmin eclatant. “Ik heb daar persoonlijk geen problemen mee, aangezien ik niet gebrand ben op doelpunten. Ik speelde uitstekend bij Lille, en dat woog in het begin op mijn carrière als international. Het deed deugd om mijn eerste doelpunt te scoren. Zo konden de journalisten eindelijk zeggen dat mijn rekening geopend was (lacht)”, zo verklaarde Hazard in maart 2019 aan de microfoon van de RTBF. Hij blikte toen terug op zijn eerste treffer voor de Rode Duivels, in oktober 2011 tegen Kazachstan. De Rode Duivel had niet minder dan 24 matchen droog gestaan in het shirt van het nationale elftal.
 
Ondanks het feit dat de winger toch al 8 assists op zijn naam had, werd reikhalzend uitgekeken naar die eerste treffer om de ban te breken en tot onbolstering te komen. Na de exit van bondscaoch René Vandereycken, die hem gelanceerd had, verliep de relatie met diens opvolger Georges Leekens niet rimpelloos. Het fameuze hamburgerincident was een smet op zijn blazoen, maar verhinderde hem niet om zich nadien in de gratie van pers, publiek en coach te spelen.

Real Madrid kan zich donderdag 16 juli tot kampioen kronen tegen Villareal. Wil je de kans op een eerste landstitel van Hazard in Spanje niet missen? Afspraak om 21u op Eleven Sports 1.