Waarom Die Antwoord mocht opdraven in sci-fi film 'Chappie'

Films | Vanavond is op Q2 de dystopische sci-fi film 'Chappie' te zien. In de film speelt het Zuid-Afrikaanse rapduo Die Antwoord een opmerkelijke rol. Maar de vraag is: waarom?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een deel van het antwoord: filmregisseur Neill Blomkamp, die in de regiestoel zat voor ‘Chappie’, is fan van Die Antwoord. De Zuid-Afrikaanse techno/rapgroep bestaat uit Ninja en ¥o-Landi Vi$$er (DJ Hi-Tek speelt niet mee in Chappie, red.): geen doorwinterde rasacteurs, integendeel, maar wel omnipresent in de film. Ze zetten weinig charismatische personages neer; een excentriek zootje ongeregeld dat er schijnbaar op gebrand is om de kijker te irriteren
 
Hun verschijning in de film is niet toevallig: de eendimensionale personages van ¥o-Landi en Ninja moeten ervoor zorgen dat ‘Chappie’ niet al te serieus genomen wordt. Hun overacting, gekke looks en felgekleurde pakjes strooien wat humor in de actiebrij en geven het klassieke sci-fi actieverhaal extra cachet.

Zelfpromotie

Artiesten die in films opdraven: het is geen nieuw fenomeen. Soms ontpoppen muzieksterren zich zelfs tot sterren van het witte doek. Maar wat ‘Chappie’ zo bijzonder maakt, is dat Yolandi en Ninja onder hun vertrouwde artiestennamen ten tonele verschijnen. Ze dragen shirts van Die Antwoord, waar elkaars gezicht op prijkt. Enkele songs uit hun oeuvre werden gebruikt voor de soundtrack. De act past als gegoten in de kleurrijke, verknipte en bijwijlen bevreemdende wereld die Blomkamp boetseert in ‘Chappie’. Door de voortdurende product placement doorheen de film bekruipt je het gevoel dat je naar een 2 uur lange muziekclip van Die Antwoord aan het kijken bent. Maar waarom is die zelfpromotie nodig?
 
Het hoeft geen betoog dat het duo er een uitgesproken artistieke stijl op nahoudt. Goede smaak of niet, Die Antwoord is wereldberoemd in Zuid-Afrika, waar ze de status van nationale muziekhelden verworven hebben. Bovendien vertegenwoordigen ze het “gewone volk”. De muziek van Die Antwoord gaf de Zuid-Afrikaanse beweging Zef, een exponent van de tegencultuur, wind in de zeilen, omdat ze beiden de gewone Zuid-Afrikaan in het voetlicht zetten. Maar Zef – dat overigens genoteerd staat op de rug van Chappie de robot – wordt ook geassocieerd met een vorm van patsergedrag, waarbij gepronkt wordt met gouden kettingen en getunede wagens om zichzelf enige status aan te meten. Of zoals Yolandi het beschrijft: “Zef staat voor arm maar fancy. Je staat onderaan de ladder maar bent wel sexy, je hebt stijl.”

Vierde wand

Ondanks de ‘Zef’-inscriptie op diens rug, heeft de tegencultuur geen enkele link met de figuur van Chappie. Hij is een peperdure, hoogtechnologische, losgeslagen politierobot. De Zef-vermelding mag dan wel gratuit lijken, het slaat wel een bruggetje naar de realiteit en doorprikt daarmee in zekere zin de vierde wand.
 
Kortom, de aanwezigheid van Die Antwoord in de film creëert een extra, absurdistische dimensie die het geheel verheft tot cultproporties. Het rapduo injecteert schwung en humor in het actievehikel van Blomkamp, en schreeuwt haast om de film niet al te serieus te nemen. En bovenal: het maakt de kijkervaring bijzonder vermakelijk.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top