Luca Brecel: maakt hij een kans om het WK snooker te winnen?

Sport | Eind juli staat het WK snooker op het programma in het Crucible Theatre in Sheffield.


Door MF

Deel dit nieuws

Luca Brecel behoort zeker tot de favorieten voor de eindzege. De Belg won dit jaar de Championship League Snooker en lijkt dus klaar voor het grotere werk. Hoe groot is zijn kans?

Wie is Luca Brecel?  

Luca Brecel is een 25-jarige Belg die op 9-jarige leeftijd besloot om voetbal in te ruilen voor het biljartspel met 21 gekleurde ballen: snooker.   Brecel heeft heel wat talent. Hij maakte zijn debuut op professioneel niveau op zijn 16de. Daarbij versloeg hij Anthony Hamilton, de nummer 36 van de wereld, met duidelijke 4-0 cijfers. Een jaar later maakte Brecel als jongste snookerspeler ooit zijn debuut op het WK snooker. Voor een eerste triomf was het wel wachten tot 2017 op het China Championship, toen hij als 22-jarige zijn allereerste full rankingtoernooi ooit won.  

Championship League Snooker  

Luca Brecel lijkt dus eindelijk vertrokken.   Na zijn overwinning in de China Championship was van een lancering nog geen sprake. Toch hoopt de Limburger dat 2020 alsnog zijn jaar zal worden. De nog steeds maar 25-jarige Brecel won dit seizoen de Championship League Snooker, een zeer prestigieus toernooi waar bijna alle favorieten aanwezig waren. Nu heeft hij zijn zinnen gezet op een nog groter toernooi: het WK snooker.  

Geschiedenis  

Of Luca Brecel ook daadwerkelijk zal kunnen stunten, is nog maar de vraag.   Brecel heeft al slechte ervaringen met het WK. Hij nam deel aan het WK in 2012, 2017 en 2018, maar ging er telkens in de eerste ronde uit. Vorig seizoen trok hij aan het kortste eind na een echte thriller. Hij verloor in de eerste ronde met 10-9 van Gary Wilson.  

Kwalificaties  

Luca Brecel mag dan wel de Championship League Snooker gewonnen hebben, toch is hij nog niet zeker van een plaats op het WK eind juli.   Van 21 tot 28 juli staan er nog kwalificaties op het programma. Als nummer 37 van de wereld start 'The Belgian Bullet' in de derde ronde (de voorlaatste voorronde). Daar zal hij een best of 19 frames spelen. Als hij wint, moet hij ook nog de laatste voorronde overleven (ook met een best of 19 frames) om op de hoofdtabel te komen voor het WK.  

WK snooker  

Als Brecel zich plaatst en het WK ook wint, komt de Belg in het rijtje van de allergrootste snookerspelers.   Het WK is namelijk het belangrijkste toernooi in de snookersport. Alle toppers zijn hier aanwezig. Het toernooi had normaal midden april moeten plaatsvinden (zoals elk jaar), maar dit jaar strooide het coronavirus roet in het eten. Uitstel is geen afstel: het WK gaat nu door van 31 juli tot 16 augustus.  

Engeland  

Het snookerland bij uitstek is natuurlijk Engeland.   Het land won het WK al 23 keer. Ronnie O'Sullivan (5 zeges) heeft daar een groot aandeel in en ook Steve Davis (6 zeges) was een belangrijke Brit voor de snookersport. Op de tweede plaats vinden we Schotland met 12 zeges. Wales staat op de derde plaats met 10 overwinningen. Geen enkele Belg wist het WK al te winnen, maar daar hoopt Luca Brecel binnenkort verandering in te brengen.  

The Crucible Theatre in Sheffield  

Sinds 1977 wordt het WK snooker georganiseerd in The Crucible Theatre in Sheffield.   Deze plek is voor een snookerspeler even befaamd als het Wembley Stadium of Camp Nou voor een voetballer. Daar spelen is het allerhoogste wat je als snookerspeler kan bereiken.  

Judd Trump  

Luca Brecel zal zijn WK-zege niet cadeau krijgen.   Zijn grootste tegenstander wordt ongetwijfeld Judd Trump. De 30-jarige Brit staat op de eerste plaats in de wereldranking. Hij won vorig seizoen het WK door viervoudig wereldkampioen John Higgins te verslaan met duidelijke 9-18-cijfers. Op de wereldranking heeft Trump een meer dan comfortabele voorsprong op de nummer twee Neil Robertson.  

Ronnie O'Sullivan

Overal waar Ronnie O'Sullivan start, is hij favoriet. 'The Rocket' is een van de meest succesvolle snookerspelers aller tijden. Zo won hij al 36 rankingtoernooien, 3 minor-rankingtoernooien en 32 niet-rankingtoernooien. Bij de rankingtoernooien hoort het WK en dat won de Brit al 5 keer. Zijn laatste WK-eindzege dateert wel al van 2013. O'Sullivan is ondertussen al 44 jaar oud en is al sinds 1992 aan de slag als professional in het snooker. Hij blijft echter een man om in de gaten te houden.

Besluit  

Kan Luca Brecel het WK snooker winnen?   Het is mogelijk, maar dan zal de 25-jarige Belg toch zijn beste niveau ooit moeten behalen. Dankzij zijn zege in de Championship League Snooker heeft hij enorm veel vertrouwen opgedaan, maar toch zal hij met spelers zoals Trump, Robertson en O'Sullivan concurrenten tegenkomen die over meer kwaliteit beschikken. Eén ding is zeker: vanaf 31 juli breken enkele spannende dagen aan in de snookersport. Wordt Luca Brecel de eerste Belg in de geschiedenis die het WK kan winnen? Antwoord binnen enkele weken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top