Vijf legendes die hun plaats in de Franse sportgeschiedenis verdienen

Sport | Wie 14 juli zegt, komt uit bij de nationale feestdag van Frankrijk. Het perfecte moment om de meest legendarische Franse atleten ooit op te lijsten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zinédine Zidane

Michel Platini of Zinédine Zidane? Wie is volgens jullie de grootste Franse voetballer aller tijden? Gezien het besmette imago van Platini neigen de meesten toch naar Zizou. Waar Zidane ook op het veld stond, telkens wist hij prijzen te pakken. Successen in clubverband boekte hij bij Juventus en Real Madrid, in 1998 bezorgde hij Frankrijk zijn eerste wereldtitel ooit. Ook als coach is Zidane alvast naam en faam aan het maken. Zo won hij tussen 2016 en 2018 drie keer na elkaar de Champions League met Real Madrid. En zijn palmares zal hoogstwaarschijnlijk dit jaar opgesmukt worden met een nationale landstitel.

Teddy Riner

Tien jaar lang ongeslagen blijven in de klasse van zwaargewichten in het judo, je moet het maar presteren. Als Teddy Riner geen plekje zou verdienen in de lijst van meest emblematische Franse sporters, dan niemand. In februari leed Riner sinds lange tijd en 154 kampen nog eens een nederlaag. Een wake-upcall voor de man die in Tokio volgend jaar een derde gouden medaille op een rij ambieert. Je kan het hele verhaal van Teddy Riner hier nog eens nalezen.

Bernard Hinault

Ook in het land van de Tour kan je de legendarische wielrenners blijven opnoemen. Maar als België Eddy Merckx heeft, dan heeft Frankrijk toch wel Bernanrd Hinault. Wanneer Merckx besloot te stoppen, stond er met Hinault een waardige vervanger klaar die tussen de jaren 1978 en 1986 het wielrennen zou domineren. Met vijf Tourzeges, drie Giro’s en twee Vuelta’s behoort Hinault tot het selecte kransje dat alle drie de grote rondes meermaals wist te winnen. Ook in de klassiekers wist de charismatische Hinault ons memorabele momenten te bezorgen, zoals zijn eindzege in Luik-Bastenaken-Luik in 1980 in erbarmelijke weersomstandigheden.

Martin Fourcade

In het biatlon komen steevast twee namen voorbij die worden gezien als de meest succesvolle biatleten ooit. De Noor Ole Einar Bjørndalen en de Fransman Martin Fourcade. Met vijf gouden en twee zilveren medailles is Fourcade nu eenmaal een van de meest succesrijke olympiërs die Frankrijk ooit gekend heeft. Zet daarbij nog eens elf gouden medailles op de wereldkampioenschappen en je weet wel waarom Fourcade deel uitmaakt van dit lijstje. Na het WK van dit jaar, waar hij twee gouden medailles pakte, liet hij weten zijn profcarrière te beëindigen.

Jeannie Longo

Een tweede naam uit de wielersport, maar wat voor eentje! Jeannie Longo mag met vlag en wimpel een van de meest succesvolste wielrensters ooit genoemd worden. Ze boekte in totaal meer dan 900 zeges in haar zeer lange loopbaan, met onder meer 13 wereldtitels, olympisch goud en 59 nationale titels. Van 1979 tot 2016 reed ze rond in het peloton, in dat laatste jaar was Longo maar liefst 57 jaar oud. Haar reputatie was echter niet onbesproken. Longo kwam namelijk enkele keren in opspraak en werd ook gestraft voor dopinggebruik.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top