Deze vijf Franse filmklassiekers moet je zeker eens gezien hebben

Films | Het is vandaag quatorze juillet. Op deze 14de juli vieren de Fransen hun nationale feestdag. Wij eren onze zuiderburen alvast met de beste films die Frankrijk heeft voortgebracht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Le Fabuleux destin d’Amélie Poulain

Beginnen doen we misschien wel met een van de meest bejubelde Franse films ooit. De romantische komedie Le Fabuleux destin d’Amélie Poulain kwam in 2001 op het witte doek en werd nadien bekroond met onder meer vier Césars (de belangrijkste Franse filmprijzen). In deze sprookjesachtige film volgen we het verhaal van Amélie, een serveerster in een Parijse bistro. Op een dag besluit ze om haar leven te wijden aan het helpen van anderen. Daarbij vergeet ze zichzelf een beetje, tot ze Nino tegenkomt.

Intouchables

In 2011 verfilmden de Franse regisseurs Olivier Nakache en Éric Toledano het waargebeurde verhaal van Philippe Pozzo di Borgo en zijn verzorger Abdel Yasmin Sellou. Philippe is een rijke zakenman die door een ongeluk quasi volledig verlamd geraakt. Hij moet daarom op zoek naar iemand die hem dag en nacht kan verzorgen. De man kiest voor Driss, een zwarte man die net uit de gevangenis is ontslagen en enkel solliciteert om zijn uitkering te behouden. Wonder boven wonder, les extrêmes se touchent. Het klikt goed tussen de twee en de tegenpolen groeien snel naar elkaar toe.

La Vie d’Adèle

Er vloeide sinds de release van La Vie d’Adèle al heel wat inkt over deze film uit 2013. Daarin krijgen we een 15-jarige Adèle te zien die een relatie start met Thomas. Ze heeft echter erotische mijmeringen over een mysterieus, blauwharig meisje waardoor ze snel beseft dat ze op meisjes valt. De film van regisseur Adellatif Kechiche kreeg in 2013 een Gouden Palm, maar de expliciete seksscènes stuitten geregeld op protest. Ook de hoofdrolspeelsters zouden later kritiek hebben op regisseur Kechiche en diens werkwijze.

À bout de souffle

Voor À bout de souffle gaan we terug naar 1960. Deze misdaadfilm zou de doorbraak inluiden van de nouvelle vague, een vernieuwende filmstijl die tegen enkele Hollywoodclichés inging. De debuutfilm van regisseur Jean-Luc Godard zorgde voor een hoofdrol voor Jean-Paul Belmondo. Belmondo vertolkt de rol van Michel, een autodief die tevens een agent heeft vermoord. Ondergedoken in Parijs begint hij een relatie met Patricia. Terwijl blijft de politie naarstig op zoek naar de misdadiger. Regisseur Godart won een Zilveren Beer op het filmfestival van Berlijn met À bout de souffle.

Bienvenue chez les Ch’tis

Afsluiten doen we met Bienvenue chez les Ch’tis, een prent uit 2008 die in Frankrijk bijzonder goed werd onthaald. Met meer dan 20 miljoen bezoekers is de film van Dany Boon namelijk de Franse film met de meeste bezoekers. Het verhaal draait rond Philippe, een directeur van een postkantoor die een overplaatsing vraagt naar de Côte d’Azur om zijn depressieve vrouw een plezier te doen. De twee komen echter niet in het zuiden van Frankrijk, maar in een boerendorpje in het noorden terecht. Philippe staat niet te popelen om naar deze, in zijn ogen, verschrikkelijke regio te verhuizen. Maar al snel zal dat beeld veranderen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top