De verboden tennisracket die niet lang stand wist te houden

Sport | In de sportwereld is innovatie schering en inslag. Het voetbal heeft zijn speciale voetballen, die keepers soms gek maken. In het tennis was er in 1977 de ‘spaghetti racket’. Die ingeving werd echter al snel verbannen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het was de Amerikaanse tennisspeler Michael Fishbach die voor het eerst gebruik maakte van de ‘spaghetti racket’. De snoeren van de racket waren speciaal geweven en zorgden voor een topspin en onvoorspelbare terugslag. Fishbach stond op dat moment 200ste op de ranking en won op de US Open van 1977 plots van een aantal tegenstanders die een stuk hoger op de ranking stonden.

Dat zorgde voor het verstoren van de gevestigde orde en daar kwam zeer veel kritiek op. Heel wat tennisspelers maakten stevig hun beklag over de racket van hun tegenspeler en ze kregen al vrij snel gehoor. John Feaver versloeg hem en was achteraf zeer kritisch: “Je weet nooit wat er gaat gebeuren met dit verdomde ding”, zei hij na de gewonnen wedstrijd.

Al snel een verbod

Andere spelers zagen er ook graten in en kopieerden de ‘spaghetti racket'. In mei 1978 besloot de Internationale Tennisfederatie dat deze racket niet aan de normen voldeed en het werd verboden.

De ‘spaghetti racket’ kwam er in 1971 via Werner Fisher, die dertig uren bezig was met het maken van de racket om alle materialen aan elkaar te maken om tot het befaamde stuk te komen. Het was een revolutionaire ingreep, waarvoor de tenniswereld duidelijk niet klaar was. In onderstaand filmpje krijg je een technische uitleg van de befaamde 'racket'.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top