One day, one goal: Rafael van der Vaart scoort geniale goal in Klassieker

Eredivisie | De Nederlandse Klassieker tussen Ajax en Feyenoord is één van de meest beladen wedstrijden in Europa. En als er in die partij een opvallende gebeurtenis is, dan wordt dit duel nog lang herinnerd. Dat was het geval op een namiddag in november 2003. De held van toen? Een zekere Rafael van der Vaart.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 30 november 2003 zorgden Ajax en Feyenoord voor de eerste topper van het seizoen. De partij vond plaats in een uitverkocht stadion en het duel tussen de nummers twee en drie van het seizoen voordien zorgde voor spektakel op en naast het veld. Feyenoord reisde met zijn topspelers Robin van Persie, Dirk Kuyt en Thomas Buffel af naar Amsterdam, waar Ajax vooral voor doelpunten rekende op Wesley Sonck, in de basis ten voordele van Zlatan Ibrahimovic.

Ajax had echter nog een diamant in zijn rangen. De in Amsterdam geboren Rafael van der Vaart is op dat moment het grote toptalent in Nederland. Hij maakte op zijn zeventiende zijn debuut en werd al snel een vaste waarde. In 2003, toen hij nog steeds maar 20 jaar was, gaf trainer Ronald Koeman hem de aanvoerdersband. Tijdens de topper tegen Feyenoord waren alle ogen dan ook op hem gericht.

Doelpunt à la Zlatan

In de vierde minuut zou de jongeling iedereen verbazen. Nicolae Mitea nam plaats in de grote rechthoek en met een halve volley bracht hij de bal naar de kleine rechthoek. Van der Vaart stond niet in de ideale positie en kwam toen met een geniale ingeving door met zijn linkervoet op een ‘karateachtige’ wijze de bal te toucheren, een manier waarop zijn ploegmaat Ibrahimovic nadien ook wel indruk mee maakte. De verdediging van Feyenoord was helemaal verrast en de aanvoerder van Ajax scoorde zo één van de mooiste goals ooit in een Nederlandse Klassieker.

Daar bleef het niet bij, want Van der Vaart verdubbelde zeven minuten later de score door gebruik te maken van een groot misverstand in de defensie van de Rotterdammers. In iets minder dan tien minuten wist de nummer tien van Ajax de grote rivaal op de knieën te krijgen, en dat tot groot jolijt van de 50.000 aanwezige thuisfans. De jongens van Bert van Marwijk kwamen nooit meer terug in de wedstrijd.

Real Madrid, Tottenham en Hamburg

Ajax won dat dat seizoen zijn 29ste landstitel, net voor PSV en Feyenoord. In 2005 verliet Van der Vaart Ajax na zes jaar trouwe dienst en trok hij naar het Duitse Hamburger SV. Real Madrid plukte hem er nadien weg, maar hij voelde zich nooit helemaal thuis bij de Koninklijke. Er volgden nog twee jaar Tottenham en daar haalde Hamburger SV hem terug weg. Tijdens het laatste seizoen in Duitsland degradeerde hij maar net niet met de club.

Na een korte passage bij Betis Sevilla in Spanje en mislukte avonturen bij FC Midtjylland en Esbjerg fB hing hij in 2018 de schoenen aan de haak. Van der Vaart was jarenlang ook een vaste waarde bij Nederland en haalde in 2010 de WK-finale, die werd verloren tegen Spanje.

Een fan van deze reeks? Bekijk dan ook het historische doelpunt van Pavel Nedved tegen Mallorca.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top