Waarom groeien veel superheldenfilms uit tot kaskrakers?

Films |
Vanavond zendt Q2 om 20.35 'X-Men: First Class' uit, een van de meer succesvolle films uit de superheldenfilmreeks 'X-Men'. We vroegen ons af waarom veel superheldenfilms uitgroeien tot een kaskraker en vonden het antwoord in een onverwachte hoek.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Filmjournalist Scott Mendelson analyseerde voor het zakenblad Forbes de filmmarkt en komt tot de conclusie dat de voorkeur van de cinemabezoeker meer dan ooit uitgaat naar superheldenfilms. Ruim 25 procent van alle Amerikaanse films in de bioscopen zijn van het superheldengenre, heeft de man berekend. Waarom nemen de superheldenfilms zo'n hap van de koek? 
 

Concurrentie

Tien à twintig jaar geleden hadden de bioscopen nog het monopolie op entertainment van hoge kwaliteit. Met de komst van Netflix, video-on-demand en andere streamingdiensten en de kwaliteit van de huidige generatie televisietoestellen hebben bioscoopgangers veel minder redenen om een film in de zalen te bekijken, argumenteert Mendelson.
 
"Een grote hindernis zit voornamelijk bij de duurdere filmtickets. Waar de lonen van de gemiddelde Amerikaan niet zijn gestegen, zien we wel forse stijgingen bij de ticketprijzen", aldus de filmjournalist. "In de VS moest je in 1991 maar gemiddeld 4,21 dollar betalen om een film te zien, in 2019 was dat meer dan verdubbeld tot 9 dollar."

Meeslepender

Het leeuwendeel van de films die de grote filmstudio's nu produceren, kan je zonder veel kwaliteitsverlies op gebied van geluid en beeld thuis bekijken. Dankzij video in HD, Ultra HD of 4K-resolutie en geluid in surround-kwaliteit heb je minder reden om een komedie of dramafilm in de bioscoop te zien. "Het publiek wil nog steeds naar de bioscoop gaan, maar ze kiezen liever voor een kleiner aantal films waar ze een meeslepende ervaring kunnen beleven, gewoonlijk zijn dat superheldenfilms", verklaart Mendelson. 
 
"Het filmpubliek is tegenwoordig minder geneigd om een film te gaan zien vanwege een acteur of actrice, maar eerder vanwege een bepaald personage of filmreeks." Dit speelt het succes van superheldenfilms in de hand, besluit de filmjournalist.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top