Beavis en Butt-head zijn terug: wat maakt dit duo zo populair?

Series |
Fans van Beavis en Butt-head kunnen zich opnieuw verheugen, want de lummelende tieners zijn binnenkort weer te zien in twee nieuwe seizoenen van de cultserie op Comedy Central. Wij zochten uit waarom de serie zo'n succes was.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Creatieve duizendpoot

Mike Judge heeft als maker en scenarist van de serie een groot aandeel in het succes ervan. Hij sprak niet alleen de stemmen in van Beavis en Butt-head, maar creëerde ook een rist alternatieve personages om het puberale gedrag van het tweetal aan de kaak te stellen. Ook de stemmen van de bijrollen sprak Judge vaak in. In de twee nieuwe seizoenen zal hij opnieuw van de partij zijn.

Muziekrecensies

Eén van de sterkhouders van de serie waren de talloze videoclips van bekende muziekgroepen waarop Beavis en Butt-head commentaar leverden. De twee hielden zich niet in met hun mening te geven over diverse muziekstijlen en dat werd fel gesmaakt door de fans. Op die manier leerden we ook hun muzikale voorkeuren kennen: Beavis en Butt-head waren fans van de eerste grungegolf die eind jaren 80 in Seattle ontstond. Verder houden ze van Red Hot Chili Peppers, AC/DC en Gwar, maar hadden ze een hartsgrondige hekel aan glamrock.

Woordspelingen

In de Engelstalige wereld was de reeks waanzinnig populair vanwege de talrijke woordspelingen van het duo. In België en Nederland werd de serie zonder ondertitels en dubbing uitgezonden, waardoor kijkers met een beetje kennis van het Engels ook de dialogen op hun waarde konden schatten. In Franstalig België en Frankrijk werd de serie echter gedubt, waardoor sommige van de woorspelingen verloren gingen. De serie had dan ook een stuk minder succes in die regio's.

"Fire! Fire! Fire!!"

Eén van de hoogtepunten van de serie werd ook het dieptepunt: Beavis toonde zich in meerdere afleveringen een groot liefhebber van vuur, wat soms hilarische situaties opleverde. In één aflevering liet hij zelfs een huis ontploffen door het gasfornuis aan te schakelen. De serie werd in 1993 echter met de vinger gewezen toen de 5-jarige Austin M. uit Ohio (VS) zijn matras in brand stak met een aansteker, naar verluidt nadat hij een aflevering van Beavis en Butt-head had bekeken. De caravan waarin hij, zijn zusje en zijn moeder woonden, ging in vlammen op. Zijn tweejarig zusje overleed bij het incident. De omstandigheden rond het incident riepen veel vragen op, maar sindsdien heeft Mike Judge ervoor gezorgd dat Beavis nooit meer het woord "Fire" zou uitspreken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top