Deze Vlaamse artiesten maakten het Nederlands opnieuw hip

Muziek | Op 11 juli vieren we de Vlaamse feestdag. Een uitstekende gelegenheid om een blik te werpen op enkele artiesten die het Nederlands en haar vele Vlaamse dialecten in recente jaren opnieuw razendpopulair maakten. Een overzicht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bazart

De Nederlandstalige popsensatie van de afgelopen jaren. Bazart zet in 2012 nog schuchtere stapjes in de Vlaamse muziekwereld, maar sinds de release van hun tweede EP "Bazart" in 2015 gaat het hard voor het Gentse kwintet. Frontman Mathieu Terryn, gitarist Simon Nuytten, bassist Daan Schepers, drummer Robbe Vekeman en gitarist/toetsenist Oliver Symons hebben met de single 'Goud' letterlijk goud in handen. Liefst 45 weken houdt de oorwurm stand in de Vlaamse Ultratop 50, waarmee het in één ruk de grootste Vlaamse hit ooit wordt. In 2016 volgt dan de langverwachte debuutplaat "Echo", met ook nog 'Chaos', wat de Vlaamse indiegroep 5 MIA awards oplevert. Twee jaar later volgt het treffend benoemde tweede album "2", waarvan vooral 'Grip (omarm me)' en 'Onder ons' (een samenwerking met Eefje de Visser) opnieuw hoge ogen gooien. Matthieu Terryn en co willen naar eigen zeggen het oubollige karakter van kleinkunst uitroeien. Wel, daar zijn ze nu eens met glans in geslaagd!

Niels Destadsbader

Manusje-van-alles Niels Destadsbader gooit de laatste jaren ook hoge ogen met op en top Nederlandstalige nummers. De West-Vlaming zet zijn eerste stapjes als wrapper bij Ketnet, maar stort zich na zijn succesvolle deelname aan "Steracteur Sterartiest", waarbij hij in 2008 in de halve finales sneuvelt, volop op een muzikale carrière. Na eerdere schuchtere pogingen is het er in 2016 met zijn debuutalbum "Speeltijd" meteen boenk op. Daarna gaat het snel voor de zanger/presentator/acteur. In 2017 wint hij de prijs voor 'Vlaams populair' op de MIA's en sleept hij met 'Skwon Meiske' ook de Radio 2 Zomerhit in de wacht. Een exploot dat hij de jaren nadien zal herhalen: 'Verover mij' en 'Mee naar boven' worden respectievelijk in 2018 en 2019 met dezelfde prijs bekroond. Zijn mix tussen Nederlandstalige covers en eigen geschreven liedjes houdt ergens het midden tussen pop en de Vlaamse schlagers en slaat duidelijk aan bij een breed publiek. Vervolgalbums "Dertig" (2018) en "Boven de wolken" (2019) leveren hem nog eens 7 MIA's op.

Brihang

Het West-Vlaams kent de laatste jaren een opgemerkte revival, zowel op televisie ("Eigen kweek") als in de muziekwereld (Het zesde metaal, Filip Kowlier ...). De meest recente exponent van die heropleving is Boudy Verleye, beter bekend onder zijn artiestennaam Brihang. Met zijn rapsongs verkent de West-Vlaming het braakland tussen muziek, kunst en poëzie. Na zijn overwinning in De Nieuwe Lichting in 2014 begint zijn ster te rijzen. Een doortocht op Pukkelpop en debuutalbum "zolangmogelijk" in 2016 laten hem toe verder te groeien. In 2019 volgt met zijn tweede plaat "Casco" de grote doorbraak, wat Brihang liefst zes MIA-nominaties oplevert. Vooral 'Steentje' gooit hoge ogen. Een doorwrochte poëtische tekst, bomvol metaforen en levenswijsheden. Een steentje in de schoen van de Vlaamse muziekwereld dat je niet zomaar lospeutert.

Tourist LeMC

Dankzij 'Den Tourist' staat ook het Antwerps opnieuw op de Vlaamse muziekkaart. De Antwerpse rappende volkszanger groeit op in de Seefhoek, een wijk die bekend staat omwille van de armoede en die ook regelmatig ter sprake komt in zijn nummers. Hij krijgt de muzikale microbe te pakken dankzij zijn broers en begint op zijn 16de reeds eigen nummers neer te pennen. Toch is het voor Johannes Faes wachten tot op zijn 27ste wanneer hij met "Antwerps testament" met zijn eerste langspeler op de proppen komt. Vervolgalbum "En Route" (2015) levert hem echter zijn definitieve doorbaak op. Dankzij onder meer het razend populaire 'Koning Liefde' sleept de Antwerpse rapper twee MIA's in de wacht. In 2016 verovert hij met 'Horizon' de Vlaamse hitlijsten. Ook van muzikale samenwerkingen is de Antwerpenaar niet vies, denken we maar aan 'Spiegel', het gesmaakte duet met Raymond Van het Groenewoud, dat in 2018 dienst doet als voorsmaakje van zijn derde studioalbum "We begrijpen mekaar".

Van Echelpoel

Het mysterieuze duo Van Echelpoel heeft eind 2016 begin 2017 een monsterhit te pakken met het electropopnummer 'Ziet em duun': een single over een loser die zichzelf de ster van het dorp waant. Achter de aliassen Jef en Yves Van Echelpoel gaan Tijs Vanneste en Yves Gaillard schuil. Vanneste is, naast zijn knettergekke Kempische alter ego, tatoeëerder en voormalig zanger van een van de succesvolste Vlaamse metalbands Oceans of Sadness, dat liefst zes keer op de affiche van Graspop prijkte. Met Van Echelpoel gooit Vanneste het over een totaal andere boeg. Vervolgnummers 'Waddistjom' en 'Sinds nen dag of 2 (38 jaar)' schoppen het op hun beurt opnieuw tot de nummer 1 positie. Het bewijs dat ook het Kempisch vandaag de dag weer in is!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top